Weather Icon

Επίσκεψη Πούτιν στην Ουγγαρία: Φυσικό αέριο και ενεργειακή συνεργασία στην ατζέντα

«South Stream» συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ και της Ε.Ε.
Επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία πραγματοποιεί σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, με κύριο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων τη διμερή συνεργασία για τον αγωγό «Turkish Stream», ενώ παράλληλα θα αποφασιστεί και η τύχη της τρέχουσας σύμβασης για το φυσικό αέριο.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και τον Πρόεδρο Γιάνος Άντερ, και άλλους πολιτειακούς παράγοντες, ενώ αναμένεται να υπογραφούν πέντε συμφωνίες.

Η επίσκεψη Πούτιν θα ξεκινήσει με την τελετή κατάθεσης στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, και στη συνέχεια, ο Ρώσος πρόεδρος θα παραβρεθεί στα εγκαίνια αποκατάστασης του Σοβιετικού στρατιωτικού μνημείου στο κεντρικό νεκροταφείο της Βουδαπέστης, με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από την απελευθέρωση της Βουδαπέστης.

Αμερικανικές πιέσεις στη Βουδαπέστη για τον «SouthStream»

Στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν –όπως δήλωσε ο προεδρικό σύμβουλος Γιούρι Ουσακόφ, – θα τεθεί το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας, και θα συζητηθεί η απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τον «South Stream».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, θα συζητηθεί επίσης η ανανέωση της σύμβασης για προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, η οποία λήγει τον Δεκέμβριο του 2015. Σύμφωνα με τον Ουσακόφ, οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφασίσουν είτε την ανανέωση της τρέχουσα σύμβασης είτε την υπογραφή μιας νέας. 
Παραμονή της επίσκεψης Πούτιν στη Βουδαπέστη η ΕΕ δημοσίευσε μια διευρυμένη λίστα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σχετικά με το ουκρανικό. Η ουγγρική πολιτική ηγεσία από την πλευρά της, ισχυρίστηκε ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της χώρας. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν πίεση στην Βουδαπέστη, λόγω των ενεργειακών δεσμών με τη Ρωσία, και ιδιαίτερα σχετικά με τον «South Stream».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube