Γενικά θέματα 4 Φεβρουαρίου 2015

Τι συζήτησαν Τσίπρας – Γιούνκερ στις Βρυξέλλες

Τι συζήτησαν Τσίπρας – Γιούνκερ στις Βρυξέλλες
Κωβαίος Αγγελος 
«Αντιλαμβάνομαι την πολιτική διάσταση, όμως πρέπει να ακούσω όλες τις πλευρές», φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν
Τι συζήτησαν Τσίπρας - Γιούνκερ στις ΒρυξέλλεςΠαρά τα χαμόγελα που προηγήθηκαν της συνάντησης του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, οι εκκρεμότητες μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της Επιτροπής παραμένουν και φαίνεται πως είναι πολλές. 
Οπως μεταδίδουν πηγές από τις Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν πλήρη εικόνα του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους των ευρωπαϊκών οργάνων, προτεραιότητα υψίστης σημασίας είναι να διαφυλαχθεί η ηρεμία και η σταθερότητα και να γίνει μία συζήτηση σε πραγματική βάση και με τις προθέσεις όλων των πλευρών αποσαφηνισμένες. 

Επιπλέον όμως τονίζεται, πως η συζήτηση θα συνεχιστεί από εκεί που είχε σταματήσει και ότι θα είναι εσφαλμένη η εντύπωση ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε ήταν αποτυχημένο, σημείο στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση εφανίζεται αμετακίνητη. Αντιθέτως, στις Βρυξέλλες και ειδικότερα στα κέντρα λήψεως αποφάσεων εκτιμάται ότι το πρόγραμμα είχε αρχίσει να αποδίδει και όπως τονίζουν «η 28η Φεβρουαρίου ήταν, είναι και παραμένει η κρίσιμη ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να έχει υπάρξει η πλήρης αποσαφήνιση των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης». 

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, το κρίσιμο στοιχείο είναι κατά πόσον υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμών το συντομότερο δυνατόν και πάντως έως τις 28 Φεβρουαρίου, που λήγει η παράταση που παρασχέθηκε τον Δεκέμβριο. 
Στο σημείο αυτό πάντως, η εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου είναι πως «είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι όλοι οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχονται να συνομιλήσουν μαζί μας και συνειδητοποιούν ότι χρειάζεται χρόνος για διαβούλευση, χωρίς να βάζουν τελεσίγραφα». 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ έγινε αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει μία συμφωνία-γέφυρα που να διασφαλίζει μία μεταβατική περίοδο, «η οποία να δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία». Σκοπός αυτής της συμφωνίας-γέφυρα θα είναι να δοθεί πίστωση χρόνου «ώστε να διαμορφωθεί από κοινού», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ένα τετραετές σχέδιο για την περίοδο 2015-2018. 

Με βάση αυτά, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε στον πρόεδρο της Κομισιόν την συμφωνία αυτή, όπως ο ίδιος την επιδιώκει, και στην οποία θα περιλαμβάνονται:

* Ένα ριζοσπαστικό Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων σε τομείς που είναι κρίσιμοι όπως: πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. 
* Δημοσιονομική εξισορρόπηση, με πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα του 4,5% του ΑΕΠ. Οπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές κατά την συνάντηση αναφέρθηκε ότι « η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες της Ε.Ε., όμως δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να επιβάλει τέτοιας έκτασης λιτότητα». 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «η Ευρώπη δεν πρέπει να επιμένει σε ένα λάθος που εντείνει τον φαύλο κύκλο ύφεσης-χρέους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη». 

Από την πλευρά του, ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι είναι στη διάθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για να βοηθήσει και να συνδράμει στην εξεύρεση μίας κοινής συμφωνίας. Επισήμανε όμως ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές οι οποίες πρέπει να γεφυρωθούν. Οπως σημείωσε, αντιλαμβάνεται την πολιτική διάσταση του ζητήματος και είναι υποχρεωμένος να μιλήσει με όλες τις πλευρές ώστε να υπάρχει συμφωνία.
BHMA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube