Weather Icon
Γενικά θέματα 10 Φεβρουαρίου 2015

Πίσω στα 80’ς ολαταχώς!

«Ξηλώνεται» ο νόμος Διαμαντοπούλου

Οξεία επίθεση στον νόμο-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ψηφίστηκε το 2011 επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου με 255 ψήφους από τη Βουλή, εξαπέλυσε χθες –μιλώντας στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης– ο νέος υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, υποστηρίζοντας pvw «κατεδάφισε ό,τι είχε πετύχει το πανεπιστήμιο από το 1982 και μετά». Βέβαια, ο κ. Μπαλτάς αποσιώπησε τις στρεβλώσεις που παρήγαγε το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε το 1982 επί ΠΑΣΟΚ με την αποθέωση της κομματοκρατίας και των φοιτητκών παρατάξεων – στεβλώσεις που θέλησαν να αντιμετωπίσουν ο νόμος Διαμαντοπούλου και ο προηγούμενος, του 2007, επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου. Ετσι, ο κ. Μπαλτάς δήλωσε ότι αρχίζει το «ξήλωμα» του σημερινού νόμου-πλαισίου από την κατάργηση των Συμβουλίων, όργανο που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2011 παρότι είναι ευρέως διαδομένο στα δυτικά συστήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Από την άλλη, ο κ. Μπαλτάς επανέλαβε ότι άμεση προτεραιότητα για τον ίδιο είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στα σχολεία, για την οποία απαιτείται συνδυασμός δράσεων. Οσο για τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας, ο ίδιος ανέφερε με νόημα ότι «πρέπει να διαχωριστούν, αλλά αυτή η πορεία είναι μακρά και δύσκολη».

Ειδικότερα, ο νέος υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «ο μεγάλος ασθενής τα τελευταία 40 χρόνια είναι η εκπαίδευση» και το απέδωσε στο γεγονός ότι «τα μέτρα που υιοθετήθηκαν ήταν πάντα εμβαλωματικά, με ορίζοντα τετραετίας. Αυτό συμβαίνει διότι τόσο η παιδεία όσο και ο πολιτισμός δεν είναι αυτοσκοπός, είναι εργαλείο. Οι νέοι σπουδάζουν για το χαρτί και όχι για το περιεχόμενο των σπουδών». Βέβαια, ο ίδιος ξεκινάει με δύο καταργήσεις: της Τράπεζας Θεμάτων στην Α΄ και τη Β΄ Λυκείου και των Συμβουλίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Αιώνιοι» φοιτητές

Κατά τα υπόλοιπα, ο κ. Μπαλτάς επανέλαβε όσα έχουν αναφερθεί από κυβερνητικά χείλη τις προηγούμενες ημέρες (επιστροφή διαθεσίμων ή απολυμένων σχολικών φυλάκων, καθηγητών τεχνικών ειδικοτήτων και διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, επαναλειτουργία στα ΕΠΑΛ, από το σχολικό έτος 2015-16, των τομέων και των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν το 2013) ενώ ανέφερε ότι οι «αιώνιοι» φοιτητές είναι ψευδοπρόβλημα στα ΑΕΙ. «Οσοι θελήσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μπορούν να επιστρέψουν στο ΑΕΙ», είπε. Δεν όρισε βέβαια τους ποιοτικούς όρους της απόφασης, καθώς οι «αιώνιοι» φοιτητές έχουν αρνητική επίπτωση στις διεθνείς αξιολογήσεις των ελληνικών ΑΕΙ.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης (με αρμοδιότητα την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) δήλωσε ότι θα επανασχεδιαστούν τα αναλυτικά προγράμματα και τα βιβλία και ότι θα ανοίξει διάλογος για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ στην προοπτική της ελεύθερης πρόσβασης.

Kathimerini

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube