Weather Icon
Εξοπλισμοί , Ρωσία 13 Ιανουαρίου 2015

Αντιαεροπορική ομπρέλα S-400 πάνω από τη Μόσχα

Γιούρι Γκαβρίλοφ, Rossiyskaya Gazeta
Πηγή: Ramil Sitdikov / RIA Novosti
Για την προστασία του εναέριου χώρου της ρωσικής πρωτεύουσας ετοιμάζεται ένα ακόμα, πέμπτο σύνταγμα συστοιχιών αντιαεροπορικών συστημάτων, S-400. Τα επόμενα χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η “αντιαεροπορική ασπίδα” που θα “σφραγίσει” απόλυτα τη Μόσχα.

Φέτος, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας θα συνεχίσει να αναπτύσσει γύρω από την πρωτεύουσα ένα δίκτυο αποτελούμενο από τα πλέον σύγχρονα μέσα αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας. Σύμφωνα με τα σχέδια της στρατιωτικής διοίκησης, το 2015 αυτό θα συμπληρωθεί με ένα ακόμη -το πέμπτο κατά σειρά- σύνταγμα, εξοπλισμένο με το Α/Α σύστημα S-400 Triumph.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, συνταγματάρχης Αλεξέι Ζολοτούχιν, τον περασμένο Δεκέμβριο στη φύλαξη του εναέριου χώρου της Μόσχας προστέθηκε ένα σύνταγμα Triumph που βρίσκεται κοντά στο Ποντόλσκ (35 χλμ. απ’ το κέντρο της Μόσχας). Πριν από λίγους μήνες τα ίδια καθήκοντα είχαν ανατεθεί και σε άλλη μονάδα αεράμυνας με βάση κοντά στο Ζβενίγκοροντ (30 χλμ. απ’ τη Μόσχα). Ανάλογα συντάγματα υπάρχουν και πλησίον του Ελεκτροστάλ και Ντμίτροφ (52 και 65 χλμ. αντίστοιχα απ’ το κέντρο της Μόσχας).
Ως το 2020, τη Μόσχα και τον Κεντρικό βιομηχανικό τομέα της Ρωσίας προβλέπεται να προστατεύουν 12 συντάγματα εξοπλισμένα με το σύστημα S-400. Αυτά θα καλύψουν με ασφάλεια από αεροπορικά πλήγματα τις δημόσιες αρχές, τα στρατιωτικά επιτελεία, σημαντικότατα επιστημονικά και βιομηχανικά συγκροτήματα. Οι στρατιωτικοί αναφέρουν ότι αυτή η αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική ασπίδα θα αποτελείται από τέσσερις διαχωρισμένους σε ύψος και βεληνεκές τομείς. Τον καθένα από αυτούς θα καλύπτουν οι δικές του μονάδες αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας, ενώ τη βάση τους τα προσεχή χρόνια θα αποτελέσει το περίφημο Triumph.
Ο “γκρινιάρης” – δολοφόνος
Τι είδους όπλο είναι αυτό, μπορεί να κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα των δοκιμών του στο πεδίο βολής Καπούστιν Γιαρ της περιφέρειας Άστραχαν. Το σύστημα, το οποίο στη Δύση το ονομάζουν Growler (Γκρινιάρης), πέτυχε με ένα πύραυλο να καταρρίψει στόχο ο οποίος πετούσε με ταχύτητα 2800 μέτρων το δευτερόλεπτο, ενώ με έναν άλλο να φτάσει αντικείμενο σε ύψος 56 χλμ.
Τα χαρακτηριστικά μάχης του πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος Triumph εντυπωσιάζουν. Να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα 12 στόχους σε εμβέλεια 400 χλμ., αλλά και να προσβάλλει στόχους στο εγγύς διάστημα, δεν είναι ικανό κανένα ξένο ανάλογο. Επίσης, στη ζώνη της Μόσχας στόχος είναι η ανάπτυξη πάνω από είκοσι σύγχρονων Α/Α πυραυλικών συστημάτων Pantsir-S1 (το οποίο διαθέτει και πυροβόλο για να πλήττει στόχους σε μικρότερα ύψη). Αυτά θα εκτελούν καθήκοντα επιφυλακής από κοινού με τις πυροβολαρχίες S-400. Κατ’ αυτό τον τρόπο, την ασφάλεια του ουρανού της πρωτεύουσας θα παρέχει μια μικτή ομάδα αμυντικών μέσων μακράς (άνω των 200 χλμ.) και μικρής (έως 20 χλμ.) ακτίνας δράσης.
Ειδικοί βεβαιώνουν ότι διαθέτοντας στο οπλοστάσιο τα συστήματα S-300, S-400 και Pantsir, ενώ μελλοντικά και το σύστημα S-500, η αεροδιαστημική άμυνα της χώρας θα αποκτήσει ένα ποικιλόμορφο, πολυστρωματικό, δακτυλιοειδές σύστημα κάλυψης της πρωτεύουσας. Ένα σύστημα μάλιστα, που θα μπορεί να προστατεύσει τη Μόσχα ακόμη και από επιθέσεις προερχόμενες από την τροχιά της Γης.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube