Weather Icon

Υεμένη: Καταδικάζει το ΣΑ του ΟΗΕ την κατάληψη του Προεδρικού Μεγάρου από τους Χούτι

Υεμένη: Καταδικάζει το ΣΑ του ΟΗΕ την κατάληψη του Προεδρικού Μεγάρου από τους Χούτι

REUTERS/Khaled Abdullah
Αντάρτες Χούτι έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε σήμερα την επίθεση των σιιτών ανταρτών Χούτι εναντίον του προεδρικού μεγάρου και της οικίας του προέδρου στη Σαναά της Υεμένης, εκφράζοντας την υποστήριξή του στον πρόεδρο της χώρας Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Το Συμβούλιο υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του που υιοθετήθηκε ομόφωνα ότι ο Χάντι είναι «η νόμιμη αρχή» στη χώρα και ότι «όλες οι πλευρές και οι πολιτικοί παράγοντες στην Υεμένη πρέπει να υποστηρίξουν τον πρόεδρο», τον πρωθυπουργό του και την κυβέρνησή του «για να διατηρηθεί η χώρα στον δρόμο της σταθερότητας και της ασφάλειας».

Παράλληλα το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε να επιβληθεί πλήρης κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσει και πάλι διάλογος για την επίλυση των διαφορών. Παρόλα αυτά, δεν έκανε λόγο για ενδεχόμενες κυρώσεις.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη Τζαμάλ Μπενομάρ παρουσίασε εν συντομία τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη χώρα μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κατάρ, προτού μεταβεί στη Σανάα.
Ο Μπενομάρ είχε αναλάβει να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όμως αντιμετώπισε την αντίθεση των Χούτι.
Αδιαφορούν οι αντάρτες για τις αποφάσεις του ΟΗΕ
Την ίδια ώρα ο ηγέτης των σιιτών ανταρτών Χούτι δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει την ειρηνευτική συμφωνία του Σεπτεμβρίου και προειδοποίησε ότι κανείς, περιλαμβανομένου του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, δεν είναι πάνω από τις προσπάθειες να γίνει αυτό.
Ο Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι, επικεφαλής των σιιτών ανταρτών που είναι γνωστοί και ως Άνσαρ αλ Αλλάχ, έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγες ώρες αφού οι μαχητές του εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο στη Σανάα.
«Όλες οι επιλογές είναι ανοικτές», δήλωσε ο Χούτι στην ομιλία του, που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση. «Θα λάβουμε όλα τα μέτρα γα να προστατεύουμε την ειρηνευτική συμφωνία (της 21η Σεπτεμβρίου). Κανείς, είτε είναι πρόεδρος ή όχι, δεν θα είναι πάνω από τα μέτρα μας, αν υποκινήσει μια συνομωσία κατά της χώρας».
Επίσης διαβεβαίωσε ότι το κίνημά του είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει «οποιοδήποτε μέτρο» λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Λέω στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: δεν θα έχετε κανένα αποτέλεσμα από οποιοδήποτε μέτρο επιθυμείτε να λάβετε», υπογράμμισε. «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις, όποιες κι αν είναι».
Ο σιίτης ηγέτης καταφέρθηκε εναντίον των αρχών της Υεμένης. Τις κατηγόρησε ότι δεν εφάρμοσαν την πολιτική, ειρηνευτική συμφωνία της 21ης Σεπτεμβρίου, ότι δεν πάταξαν τη διαφθορά και ότι κατήρτισαν ένα προσχέδιο Συντάγματος το οποίο δεν μπορούν να αποδεχτούν οι Χούτι.
Παράλληλα καταφέρθηκε εναντίον του προσχεδίου του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει μια ομοσπονδιακή Υεμένη αποτελούμενη από έξι επαρχίες, καταγγέλλοντας ότι έχει στόχο «να καταστρέψει την Υεμένη».
Επίσης καταδίκασε «τις επιθέσεις εναντίον του ισλάμ» που διέπραξε, σύμφωνα με τον ίδιο, η γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo δημοσιεύοντας την προηγούμενη εβδομάδα ένα νέο σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube