Weather Icon
ΗΠΑ , Κούβα 18 Δεκεμβρίου 2014

FT : Γιατί ο Ομπάμα άναψε το …πούρο της ειρήνης με την Κούβα

FT : Γιατί ο Ομπάμα άναψε το …πούρο της ειρήνης με την Κούβα

Τι σημαίνει η ιστορική έναρξη της αποκατάστασης των σχέσεων για Κούβα και ΗΠΑ. Η εκλογική αριθμητική των Κουβανο-Αμερικανών ψηφοφόρων και η πραγματική «αξία» των πούρων του JFK.
Ήταν 7 Φεβρουαρίου του 1962 όταν ο Τζον Φ. Κένεντι υπέγραψε τον αμερικανικό νόμο που θα γινόταν γνωστός ως το εμπάργκο στην Κούβα. Μια ημέρα πριν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε παραγγείλει σε βοηθό του, να του αγοράσει 1.000 πούρα Petit Upmann.

Ο Kennedy περίμενε να επιβεβαιώσει ότι η παραγγελία του εκπληρώθηκε, πριν υπογράψει τις νέες ρυθμίσεις, που απαγόρευαν τις εισαγωγές από την Κούβα και άρα και την αγορά των πούρων του.
Σήμερα, 52 χρόνια αργότερα, ο Μπάρακ Ομπάμα αποφάσισε την μερική ανατροπή εκείνου του νόμου. Οι αλλαγές που έγιναν δεν συνιστούν πλήρη ανατροπή του εμπάργκο –για να γίνει αυτό χρειάζεται διάταγμα από το Κογκρέσο.

Είναι όμως οπωσδήποτε μια βαθιά μεταβολή. Είναι αναγνώριση ότι η αμερικανική πολιτική έναντι της νήσουδεν πέτυχε τον στόχο της: ο κ. Ομπάμα είναι, στο κάτω-κάτω, ο 11ος Πρόεδρος των ΗΠΑ που γειτονεύει με τον σοσιαλισμό της Κούβας. Είναι αναγνώριση ότι το εμπάργκο συχνά δηλητηρίαζε την διπλωματία των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιφέρεια. Και είναι αναγνώριση ότι, για πάνω από μισό αιώνα, το αμερικανικό εμπάργκο έχει γίνει το σύμβολο της συμπεριφοράς «τραμπούκου» της Ουάσιγκτον, γεγονός που έχει προσδώσει στην Κούβα μια διεθνή συμπάθεια την οποία υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα απολάμβανε η δικτατορία των αδελφών Κάστρο.

Για περισσότερα πατήστε Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube