Weather Icon

Αποκαλύπτουμε το β’ προσχέδιο Συμπερασμάτων της E.E. για την Τουρκία

H ιταλική προεδρία διέγραψε το «ξεπάγωμα» κεφαλαίων 
Αποστολή: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες

Βρυξέλλες: Προϋποθέσεις για συμφωνία επί των Συμπερασμάτων για την Τουρκία δημιουργεί το δεύτερο προσχέδιο που υπέβαλε η ιταλική προεδρία, το οποίο εξασφάλισε ο «Φ».
Το αναθεωρημένο προσχέδιο απαλείφει την πρόνοια για «καθορισμό των κριτηρίων» και για «πιθανό μελλοντικό άνοιγμα» των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, 23 για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και 24 για τη Δικαιοσύνη, η οποία αποτελούσε το «μεγάλο αγκάθι» του πρώτου προσχεδίου.

Επί του προκειμένου, το δεύτερο προσχέδιο αναφέρει: «Το Συμβούλιο θεωρεί ότι η επιτάχυνση της συνεργασίας και η ενίσχυση των κοινών δραστηριοτήτων στον τομέα του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων θα φέρει την Τουρκία εγγύτερα στην Ε.Ε. και θα επιταχύνει την εργασία σε πιθανές μελλοντικές συζητήσεις σε αυτούς τους τομείς-κλειδιά».


Το δεύτερο προσχέδιο κρίθηκε ότι προσεγγίζει τις κυπριακές θέσεις και καλύπτει σε σημαντικό βαθμό τις ανησυχίες της Λευκωσίας. Όχι όμως και μεγάλου αριθμού κρατών-μελών, τα οποία κατέθεσαν τη διαφωνία τους με το αναθεωρημένο δεύτερο προσχέδιο στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων, ΚΟΡΕΠΕΡ. 

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», στην «πρώτη γραμμή» βρέθηκαν η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες αξίωσαν όπως τα Συμπεράσματα αναφέρονται ευκρινώς στην «αποστολή των κριτηρίων (benchmarks) ανοίγματος» των επίμαχων κεφαλαίων, με αριθμητική ή/και ονομαστική αναφορά σε αυτά, όπως δηλαδή επιχειρούσε το πρώτο προσχέδιο της ιταλικής προεδρίας. Οι δύο ισχυρές χώρες, ένωσαν τη φωνή τους με τη γνωστή «βρετανική χορωδία», τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Τσεχία.
 
Δέκα τουλάχιστον κράτη-μέλη επέμειναν όπως περιληφθεί στα Συμπεράσματα, ονομαστική αναφορά των δύο κεφαλαίων και αποστολή των κριτηρίων ανοίγματός τους. Μεταξύ αυτών και η Βρετανία, η οποία αν και φέρεται να είχε συναινέσει στο δεύτερο προσχέδιο της ιταλικής προεδρίας, εντούτοις φρόντισε να επαναλάβει τις θέσεις της.
 
Η Λευκωσία, διά του Μονίμου Αντιπροσώπου της, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε ονομαστική αναφορά των δύο επίμαχων κεφαλαίων, ούτε και στην αποστολή των κριτηρίων ανοίγματός τους. 

Εν τέλει, ο προεδρεύων της ΚΟΡΕΠΕΡ, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ιταλίας, δεν αποδέχθηκε τις θέσεις των δέκα κρατών-μελών και όπως πληροφορούμαστε, ανέφερε ότι η επίμαχη παράγραφος θα διατηρηθεί ως έχει τροποποιηθεί στο δεύτερο προσχέδιο, κάτι που ικανοποιεί τη Λευκωσία.
 
Το τελικό κείμενο θα παραπεμφθεί ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών των «28», στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, την προσεχή Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου. Κύκλοι στην έδρα της ΕΕ εκτιμούν ότι παρά τις όποιες φραστικές ενστάσεις ενδεχομένως διατυπωθούν γύρω από το ξεπάγωμα των τουρκικών κεφαλαίων, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα εγκρίνει τα Συμπεράσματα, χωρίς διαφοροποίηση της επίμαχης παραγράφου. Όπως άλλωστε προέκρινε η ιταλική προεδρία.

Ενίσχυση τουρκικών υποχρεώσεων στο ΕΔΑΔ

Το δεύτερο προσχέδιο της ιταλικής προεδρίας, ενσωμάτωσε αίτημα της Λευκωσίας προκειμένου να υποδειχθεί προς την Άγκυρα η υποχρέωσή της για εφαρμογή όλων των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, με επίκεντρο την 4η Διακρατική Προσφυγή και με φόντο τη δημόσια δήλωση της Τουρκίας ότι δεν πρόκειται να καταβάλει το επιδικασθέν ποσό αποζημιώσεων των 90 εκατ. ευρώ.

Επί του προκειμένου, το δεύτερο προσχέδιο αναφέρει: «Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι υπό το άρθρο 46 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν τη δέσμευση να τηρούν τις τελικές αποφάσεις του Δικαστηρίου στην υπόθεση που είναι διάδικοι». Σημειώνεται ότι η επίκληση του άρθρου 46, απουσίαζε από το πρώτο προσχέδιο Συμπερασμάτων της ιταλικής προεδρίας.
 

Κατά τα λοιπά, το δεύτερο προσχέδιο διατηρεί όλες τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, σε ήπιους τόνους, χωρίς καμιά υπόνοια επιβολής κυρώσεων, κάτι που κανένας εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει καν. Επαναλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:
 
● Παρότρυνση προς την Άγκυρα «να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια».

● Όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών, περιλαμβανομένης της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. 

● Παρότρυνση προς την Τουρκία «να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη». Ωστόσο, το δεύτερο προσχέδιο Συμπερασμάτων δεν ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει τη NAVTEX και να αποσύρει το Μπαρμπαρός και τη «συνοδεία» του από την ΑΟΖ. 

● Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, η Τουρκία δεν εφάρμοσε το Πρωτόκολλο. 

● Η Άγκυρα δεν έχει εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία. 

● «Η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., είναι απαραίτητη συνιστώσα της ενταξιακής διαδικασίας».
 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube