Weather Icon

Κασουλίδης στην «Κ»: Προσβλέπουμε στην Ελλάδα για το «Μπαρμπαρός» – Δυσφορία με ΗΠΑ

Κασουλίδης στην «Κ»: Προσβλέπουμε στην Ελλάδα για το «Μπαρμπαρός» – Δυσφορία με ΗΠΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η Κύπρος προσβλέπει στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής φόρμουλας που θα οδηγήσει σε εκτόνωση της έντασης με την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ και άρση του σημερινού αδιεξόδου, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, κ. Ιωάννης Κασουλίδης στην «Κ», εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για τον ρόλο των ΗΠΑ.
«Προσβλέπουμε στις προσπάθειες της Ελλάδας και υπό αυτή την έννοια και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας για να παρακαμφθούν τα εμπόδια που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της τουρκικής συμπεριφοράς και της παρουσίας του “Μπαρμπαρός” για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, στο περιθώριο της Διάσκεψης των χωρών της Συμμαχίας κατά του ISIS, που συνήλθε στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Εχουν γίνει προσπάθειες από τον κ. Βενιζέλο όταν ήταν στην Αγκυρα οι οποίες θα συνεχισθούν στην Αθήνα», τόνισε ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας ο οποίος παράλληλα έσπευσε να επικρίνει την Ουάσιγκτον.

«Η παρέμβαση των ΗΠΑ δεν έχει συμβάλλει στην εκτόνωση της έντασης διότι η Ουάσιγκτον σπεύδει αχρείαστα να εισαχθούν θέματα συνδιαχείρισης υδρογονανθράκων τα οποία για μας είναι απαράδεκτα», επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχληση της Λευκωσίας για τον τρόπο που επέλεξαν να κινηθούν οι ΗΠΑ με την πολυσυζητημένη παρέμβαση του αντιπροεδρου Μπαιντεν.

«Αυτή η σπουδή αφαιρεί από τις ΗΠΑ τη δυνατότητα να διαδραματίσουν ρόλο και να επιλύσουν αυτοί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου ο οποίος, στο περιθώριο της Διάσκεψης συναντήθηκε, μεταξύ αλλων, και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Δυσφορία της Αθήνας για τη «Μακεδονία»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν μετείχε τελικά στην Σύνοδο, στην οποία η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της χωρας στο ΝΑΤΟ, λόγω του ότι, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, «παρά τις σχετικές, πυκνές επαφές και τα διαβήματα που προηγήθηκαν οι ΗΠΑ, οι οποίες συγκάλεσαν τη Σύνοδο, δεν τήρησαν τους κανόνες και την πρακτική του ΟΗΕ ως προς τον τρόπο αναφοράς των συμμετεχουσών χωρών».

Πιο συγκεκριμένα, ενώ στη Σύνοδο η ΠΓΔΜ μετείχε με την προσωρινή ονομασία της, στη σχετική Κοινή Δήλωση των χωρών που συγκροτούν τον Συνασπισμό υπογράφει με τη λεγόμενη συνταγματική της ονομασία.

Η ελληνική πλευρά υπενθύμισε τις σχετικές αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ και το γεγονός ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη χώρα αυτή με την προσωρινή της ονομασία, ενώ ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε και σχετική επιστολή στον Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.


Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube