Weather Icon

Τι βρήκε το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ;

Τι βρήκε το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ;

 Για εντοπισμό μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 3
της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από το
τουρκικό πλοίο Barbaros που πραγματοποιεί παράνομες έρευνες στην περιοχή
εδώ και ενάμισι μήνα, κάνουν λόγο πληροφορίες που είδαν το φως της
δημοσιότητας.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει ανατεθεί στην Ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/ KOGAS και με βάση πληροφορίες που μετέδωσε το κυπριακό Sigma, έγκυρη πηγή η οποία είναι σε θέση να γνωρίζει τα διατρέχοντα, υπάρχουν δύο στοιχεία τα οποία ενισχύουν τα μέχρι στιγμής ευρήματα που φαίνεται να έχει εντοπίσει το Μπαρμπαρός, τα οποία παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ερευνητική γεώτρηση, επιτρέπουν τα συμπεράσματα για τις τουρκικές κινήσεις.

Ως πρώτο στοιχείο που οδηγεί στο εν λόγω συμπέρασμα, σύμφωνα με το sigma αναφέρεται ότι ο «Ονασαγόρας» δεν είναι η περιοχή με το μεγαλύτερο εκτιμώμενο κοίτασμα. Η ΕΝΙ/KOGAS άρχισε πρώτα τη γεώτρηση στον «Ονασαγόρα» διότι τα γεωλογικά στοιχεία που είχε στη διάθεσή της επέτρεπαν πιο ξεκάθαρες εκτιμήσεις, ωστόσο πάνω από αυτό το οικόπεδο υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρχει κοίτασμα, το μέγεθος του οποίου, να μπορεί να συγκριθεί με το Λεβιάθαν του Ισραήλ, που ξεπερνά τα 19 τρισ. κυβικά πόδια.

Την ίδια στιγμή επισημαίενται ότι στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή του οικοπέδου 3, το βάθος δεν είναι απαγορευτικό για την εξαγωγή συμπερασμάτων ειδικά όταν αυτός που πραγματοποιεί τις σεισμογραφικές έρευνες διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό.

Ως δεύτερο στοιχείο σημειώνονται οι ανακοινώσεις στις οποίες είχαν προβεί στις 19 Περασμένου Νοεμβρίου οι Ισραηλινές εταιρείες Delek και Avner, στις οποίες τονίζεται ότι τα αποθέματα στο ενεργειακό οικόπεδο «Αφροδίτη» ξεπερνούν τα 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και αποδεικνύονται κατά 12% μεγαλύτερα σε σχέση με παλιότερες εκτιμήσεις που είχαν κατατεθεί στην κυπριακή κυβέρνηση.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έγινε και στο ισραηλινό χρηματιστήριο, όπου οι δύο εταιρείες τόνισαν στους μετόχους ότι η αγορά της Κύπρου είναι μικρή και κύριος αγοραστής των Κυπριακών υδρογονανθράκων θα είναι η διεθνής αγορά.
barbaros1

Την ίδια στιγμή αξίζει να σημειωθεί ότι στην κυπριακή ΑΟΖ παραμένει το
Barbaros το οποίο συνοδεύεται από δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού
ναυτικού.

crash

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube