REAL TIME |

Weather Icon
Αφρική , Ναυτιλία 7 Νοεμβρίου 2014

Πώς η επέκταση του Σουέζ θα «αλλάξει» τη ναυτιλία

Πώς η επέκταση του Σουέζ θα «αλλάξει» τη ναυτιλία
Το μεγάλο πρόβλημα για τη διώρυγα η ασφάλεια. Με πλάτος περίπου 900 μέτρα, δεν θα πάρει πολύ σε οπλισμένους μαχητές να διακόψουν τη λειτουργία του καναλιού και να επιτεθούν σε μεγάλα πλοία. Ο ρόλος της στη ναυσιπλοΐα και η σημασία γα την Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος βίωσε την πολιτική αστάθεια και τώρα δίνει σκληρή μάχη για την οικονομική ανάκαμψη. Σαν ένα πρώτο βήμα, η κυβέρνηση του Καΐρου που κινείται για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών ξεκινά μια σημαντική επέκταση της διώρυγας του Σουέζ.
Στόχος της επέκταση της διώρυγας του Σουέζ είναι να επιτρέψει τη χρήση της από μεγαλύτερα πλοία και να μειώσει τους χρόνους αναμονής. Ήδη, έχουν συναφθεί συμβάσεις με έξι διεθνείς επιχειρήσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τις ΗΠΑ.
Η διώρυγα εξακολουθεί να είναι πηγή πλούτου και ισχύος (οικονομικής και πολιτικής) για την Αίγυπτο. Πριν ξεσπάσει η κρίση, το 2008 διήλθαν 21.415 πλοία. Το κανάλι χειρίζεται το 8% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου και το 2012 αντιπροσώπευε έσοδα 5,12 δισ. δολαρίων για την Αίγυπτο, η οποία έχει μυριάδες και αυξανόμενες οικονομικές ανάγκες.
Το σίγουρο είναι ότι η πλωτή οδός των 120 μιλίων αποτελεί έναν ζωτικό σύνδεσμο μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας, ένα στρατηγικό στοιχείο.

Για περισσότερα Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube