Weather Icon

Το Kobane πέφτει, η Τουρκία φλέγεται, οι ΗΠΑ πελαγοδρομούν

Το Kobane πέφτει, η Τουρκία φλέγεται, οι ΗΠΑ πελαγοδρομούν

Του Κώστα Ράπτη

Σε ομιλία του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο herkul.org στις 4 Οκτωβρίου, λίγο μετά την ψηφοφορία στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση υπέρ της στρατιωτικής εμπλοκής σε επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ, ο εξόριστος στις ΗΠΑ ιεροκήρυκας Fethullah Gülen, άλλοτε σύμμαχος και τώρα μέγας αντίπαλος του Tayyip Erdoğan, τάχθηκε κατά της ανάμιξης σε στρατιωτικές περιπέτειες “εδώ και κεί”, προχωρώντας σε έναν τολμηρό παραλληλισμό. “Είθε ο λαός μας να μην ζήσει καταστάσεις όπως του Α΄ Πρώτο Παγκοσμίου Πολέμου, όπου το Κομιτάτο “Ένωση και Πρόοδος” παρασύρθηκε από τις φιλοδοξίες του, θυσιάζοντας την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτό το μεγάλο κράτος καταστράφηκε. Ελπίζω να μη συμβεί το ίδιο και με το διάδοχο κράτος, γιατί τότε το έθνος μας δεν θα ανακάμψει”.

Η σκοτεινή “προφητεία” του Gülen έχει κατά μία έννοια ήδη επαληθευτεί, καθώς εν μέσω των ισχυρών περιφερειακών κραδασμών που επιδεινώνει η στάση των Τούρκων ιθυνόντων, η γειτονική χώρα βιώνει το τελευταίο 24ωρο πρωτοφανείς καταστάσεις – σε μιαν ιδιόμορφη αντιστροφή του ρητού του Kemal Atatürk “ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο”.


Για περισσότερα πατήστε Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube