Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Οκτωβρίου 2014

Η Κίνα δημιουργεί νέο νησί και επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.

Η Κίνα δημιουργεί νέο νησί και επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.

Αλέξανδρος Νίκλαν

H Κίνα προχώρησε στην δημιουργία ενός νέου νησιού στην θαλάσια περιοχή του Gaven Reefs , γνωστό στις Φιλιππίνες ως Burgos Reef , στο Βιετνάμ ως da Ga Ven και da Lc και στην Κίνα ως Nanxun Jiao Jiao και Xinan .

Η Κίνα αρχικώς είχε χτίσει μια συγκεκριμένη πλατφόρμα που καθόταν πάνω στον ύφαλο στη δυτική πλευρά του, αναφερόμενη σε αυτό ώς μέτρο άμυνας και οχι ώς νήσο . Αυτή η δομή είχε οχυρωθεί και στεγαζόταν ένα σύνολο ναυτικών συστημάτων που διέθετε ώς όπλο συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων μαζί με ενα μεγάλο αριθμό εξοπλισμού επικοινωνιών .
Ωστόσο , δορυφορικές εικόνες της 31ης Μαρτίου και 7 Αυγούστου του 2014 δείχνουν πλέον,  ότι μεταξύ αυτών των δύο ημερομηνιών ένα κανάλι είχε διαμορφωθεί έξω από το κέντρο της περιοχής Gaven Reefs και από τα υλικά που βγήκαν είχε σχηματιστεί επιφάνεια γης που έδειχνε ως ορθογώνιο νησί που είναι περίπου 300 m επί 250 m . Μαζί με μια στενή διαδρομή που οδηγεί στο κανάλι , περίπου 114.000 m 2  νέας γης έχει δημιουργηθεί.

Η Κίνα υπερασπίζεται υπέρ του δέοντος το δικαίωμα της να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο , ενώ την ίδια στιγμή η δημιουργία με τεχνητό τρόπο, νέων εδαφών δημιουργεί και εδαφικό δικαίωμα που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο , δίνει και δυνατότητα διεκδίκησης θαλασσίων συνόρων  (χωρικά ύδατα) επεκτεινόμενα σε σχέση με τα ήδη υπάρχοντα. Οι αντιδράσεις είναι ήδη μεγάλες με φόντο την διεκδίκηση των νήσων Nansha και αναμένεται να φανεί τι θα πούν και τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και οι ΗΠΑ για την προσπάθεια της Κίνας να επεκταθεί ακόμα περισσότερο εδαφικά με τεχνητό τρόπο.

περισσότερα στο http://www.janes.com/article/43757/china-builds-another-island-in-south-china-sea

geopolitics.com.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube