REAL TIME |

Ανεύθυνος ταραξίας η Τουρκία – Στέλνει παράνομα το Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ

Ανεύθυνος ταραξίας η Τουρκία – Στέλνει παράνομα το Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ
Νέα τουρκική πρόκληση: Ανοικτά της Λάρνακας και της Λεμεσού το Μπαρμπαρός

Λευκωσία: Νέα τουρκική πρόκληση που ξεπερνά κάθε προηγούμενο, βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, φανερά έντονα ενοχλημένη τόσο από την πρόοδο της διαδικασίας αξιοποίησης υδρογονανθράκων, αλλά και με την επικύρωση της συμφωνίας Κύπρου – Αιγύπτου, η Τουρκία ακύρωσε αιφνιδιαστικά όλο τον προηγούμενο προγραμματισμό και στέλνει το σεισμογραφικό Mπαρμπαρός, κατά μήκος της ζώνης μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού.
Με εμφανώς παράνομη και προκλητική Οδηγία προς ναυτιλομένους, (NAVTEX),ακύρωσε τις προηγούμενες δεσμεύσεις περιοχών μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων και δέσμευσε από τις 14 Οκτωβρίου θαλάσσια περιοχή που ξεκινά από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, συνεχίζει ανοικτά της Λάρνακας και φτάνει μέχρι το ύψος της Λεμεσού.

Μάλιστα η βόρεια γραμμή της θαλάσσιας περιοχής που δέσμευσε, βρίσκεται στο όριο την απόσταση των 14 μιλίων των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκτείνεται νότια στα τεμάχια 2,3 και μέρους του τεμαχίου 9 της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν περιλήφθηκε η πειοχή όπου τώρα διεξάγεται η γεώτρησης της ΕΝΙ από το Saimem 10000 αλλά φτάνει σε σχετικά μικρή απόσταση από αυτή.

Ταυτόχρονα, καλύπτει όλη την ζώνη διέλευσης πλοίων ανεφοδιασμού και υποστήριξης του γεωτρύπανου.

Η Τουρκία είχε ενοχληθεί έντονα από την αποτυχία της να αποτρέψει την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων, με την οποία ουσιαστικά η Αίγυπτος συν των άλλων αναγνώρισε για άλλη μια φορά επίσημα τα όρια της Κυπριακής ΑΟΖ σε περιοχές που η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει.

Επίσης, η σοβαρή πρόκληση γίνεται λίγες μέρες πριν την νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Ερογλου, αλλά και σε περίοδο και περιοχή όπου υπάρχει έντονη δραστηριότητα πολεμικών πλοίων λόγω των επιθέσεων κατά Ιράκ και Συρίας.
ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ
Πηγή: Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube