Weather Icon
Γενικά θέματα 8 Οκτωβρίου 2014

Σοβαρά επεισόδια στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν – 14 νεκροί

Σοβαρά επεισόδια στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν – 14 νεκροί
kobani.20141007183912.jpg
Τα σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν χθες, με αφορμή την προκλητική στάση της Τουρκίας στο θέμα της Κόμπανι που κορυφώθηκε χθες με τη δήλωση του Ερντογάν “έπεσε, πέφτει η Κόμπανι“, συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σε πολλές πόλεις του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν και της λοιπής Τουρκίας.
Τα πιο σοβαρά επεισόδια είναι σε εξέλιξη σε 18 νομούς, σε πέντε από τους οποίους έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις των ως άνω νομών, μεταφέροντας προσωπικό και τεθωρακισμένα από νομούς του Ευξείνου Πόντου, όπου δεν υπάρχουν επεισόδια.


Αμέντ – Ντιγιαρμπακίρ
Τα πιο σοβαρά επεισόδια έγιναν στην πρωτεύουσα του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, Ντιγιαρμπακίρ, όπου παρακρατικοί του ισλαμιστικού κόμματος HÜDAPAR, που αποτελεί τη νόμιμη έκφαση της δολοφονικής οργνάνωσης Χιζμπουλάχ, που ιδρύθηκε από το τουκρικό κράτος και είναι φιλικά προσκείμενη στο Ι.Κ., επιτέθηκαν εναντίον Κούρδων διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δέκα άτομα, 6 ισλαμιστές, τρεις διαδηλωτές και ένας πολίτης.


Κουρταλάν
Στην κωμόπλη Κουρταλάν, του Σιίρτ, διαδηλωτές πυρπόλησαν το δημοκτικό γκαράζ και τα γραφεία του ΑΚΡ, ενώ στις συγκρούσεις με την αστυνομία έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα, και πολλά τραυματίστηκαν, έξι από τα οποία είναι στην εντατική.


Βάρτο
Στην κωμόπολη Βάρτο του Μους ένας 25χρονος έχασε τη ζωή του από φυσίγγιο δαρκυγόνου που τον βρήκε στο κεφάλι. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές πυρπόλησαν όλα τα δημόσια κτίρια της πόλης.

Μπάτμαν
Στο Μπάτμαν ένα άτομο που συμμετείχε στις διαδηλώσεις έχασε τη ζωή του, όταν χτυπήθηκε με σφαίρες αγνώστων. Τα επεισόδια έλαβαν έκταση, με αποτέλεσμα στρατιωτικές μονάδες να καταλάβουν το κέντρο της πόλης.

Σίρνακ
Στην κωμόπολη Τζίζρε του Σίρνακ χιλιάδες διαδηλωτές έσπασαν τα σύνορα και ενώθηκαν με χιλιάδες διαδηλωτές από την άλλη πλευρά των συνόρων, στο Δυτικό Κουρδιστάν – Ροζάβα.
Στο κέντρο της πόλης οι διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία.

Ντενιζλί
Σοβαρά επεισόδια μεταξύ Κούρδω διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας σε συνοικίες που κατοικούνται κυρίως από Κούρδους.

Μερσίνα
Στη Μερσίνα Κούρδοι διαδηλωτές επιχείρησαν να πυπρολήσουν το σύλλογο Mustazaflar, που αποτελεί παρακρατική ισλαμιστική οργάνωση, παρακλάδι του Ι.Κ., με αποτέλεσμα να ξεσπα΄σουν επεισόδια.

Βαν
Σοβαρά και μεγάλης κλίμακας επεισόδια ξέσπασαν στο Βαν και σε άλλες πόλεις του νομού, με αποτέλεσμα να επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Άλλες πόλεις
Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν επίσης σε διάφορες άλλες πόλεις, όπως Σμύρνη, Μούγλα, Προύσα, Χακκιάρι, Ερζερούμ, Αραράτ-Άγρι, Ραιδεστό-Τεκιρτνάγ, Μαλάτεια, Γκέμπζε, Γκαζίαντεπ και αλλού.

Απολογισμός 18 νεκροί
Ο απολογισμός των χθεσινοβραδυνών επεισοδίων είναι 14 νεκροί και δεκάδες τραυματίες.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube