Weather Icon

Όχι σε νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία από Φινλανδία και Σερβία

Η αναβολή της έγκρισης νέων οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στις έντονες αντιδράσεις πολλών χωρών- μελών της Ε.Ε., όπως η Φινλανδία, η οποία δηλώνει πως η προωθούμενη εφαρμογή του νέου πακέτου είναι πολύ «γρήγορη και προκλητική» από τη στιγμή που η Μόσχα και το Κίεβο έχουν προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις και οι εμπόλεμες πλευρές έχουν κηρύξει εκεχειρία.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal, μπορεί η απόφαση για επιβολή νέων κυρώσεων να είχε ψηφιστεί την προηγούμενη εβδομάδα από τους  «28», το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους συζητείται από την Παρασκευή και μέχρι σήμερα δεν έχουν συμφωνήσει. 
Οπως δήλωσε ο φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στάμπ από το Ελσίνκι, η χώρα του θεωρεί πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για επιβολή νέων κυρώσεων. Σε συνέντευξή του στα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης ο Στάμπ επεσήμανε πως συνεχίζονται πυρετωδώς οι διαπραγματεύσεις στιςΒρυξέλλες, πριν δημοσιευθούν στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε., ενώ τόνισε πως ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια κίνηση και τα αντίμετρα με τα οποία θα απαντήσει η Ρωσία.  «Η Φινλανδία μοιράζεται με τη Ρωσία 1.300 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων και η οικονομία της επωφελείται σε πολύ σημαντικό βαθμό από τις τουριστικές και εμπορικές σχέσεις με τον πολύ σημαντικό γείτονα εξ’ ανατολής», λέει ο Σταμπ, όπως αναδημοσιεύει η Wall Street Journal. 
Όχι και από τη Σερβία
Οχι σε νέες κυρώσεις και από τη Σερβία: «Κανείς δεν μπορεί να μας διατάξει – ούτε η Ε.Ε.- να καταστρέψουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία»

Τη δέσμευση της Σερβίας να μην συμφωνήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων Ρωσίας εξέφρασε ο σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar Tass.
Ο σέρβος πρωθυπουργός τόνισε πως αν και η χώρα του βρίσκεται σε ευρωπαϊκή πορεία, εντούτοις δεν πρόκειται να καταστρέψει τις σχέσεις με τη Ρωσία:  «Η Σερβία σήμερα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα. Έχει μπει σε ευρωπαϊκή πορεία, παράλληλα όμως έχει αποδείξει πως είναι μια χώρα που διατηρεί τις απόψεις και τις αρχές της και αξίζει το σεβασμό των ευρωπαίων εταίρων της. Θεωρούμε πως κανείς δεν μπορεί να διατάξει τη Σερβία να καταστρέψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία», δήλωσε ο Βούτσιτς, δράττοντας την ευκαιρία να μιλήσει στα ρωσικά, δείχνοντας στον δημοσιογράφο τις στενές σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες: «Οι δύο λαοί, Σέρβοι και Ρώσοι, βρίσκονται πολύ κοντά και τους συνδέουν χιλιάδες κοινά πράγματα, τόσο στη γλώσσα, όσο στην ιστορία, τη θρησκεία και τον πολιτισμό.Έχουμε πολλά κοινά σχέδια για το μέλλον. Θα ήθελα να τονίσω ξανά πως η Σερβία είναι μια ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα, που εργάζεται για το συμφέρον του λαού της και μέσα από μια ευρωπαϊκή πορεία, αλλά δεν μπορεί κανείς να της επιβληθεί και να την αναγκάσει να υπογράψει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ποτέ δεν… αποκρύψαμε από τη Ρωσία τον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό, ούτε βέβαια δεχθήκαμε ποτέ πιέσεις ή δυσαρέσκεια από τη Μόσχα για αυτήν μας την απόφαση».
Καταλήγοντας ο σέρβος πρωθυπουργός επεσήμανε πως οι σέρβοι, όπως και όλοι οι σλαφόφωνοι λαοί της ανατολικής Ευρώπης, συμπάσχουν στην τραγωδία που ζει ο ουκρανικός λαός στα ανατολικά και εύχονται την άμεση και μόνιμη ειρήνευση.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube