Weather Icon
Ιράκ , Ιράν , Ισλάμ 6 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ιρανός στρατηγός Σουλεϊμανί πολεμάει στην πρώτη γραμμή τους Τζιχαντιστές

Ο ιρανός στρατηγός Σουλεϊμανί πολεμάει στην πρώτη γραμμή τους Τζιχαντιστές
Βίντεο και φωτογραφίες στο διαδίκτυο δείχνουν τον 57χρονο να πανηγυρίζει για την απελευθέρωση του Αμερλί

Ο ιρανός στρατηγός Σουλεϊμανί πολεμάει στην πρώτη γραμμή τους Τζιχαντιστές
Ο Κασέμ Σουλεϊμανί (Δ) σε μία φωτογραφία που πιστεύεται ότι έχει τραβηχτεί πρόσφατα στην πόλη Αμερλί
Φωτογραφίες και βίντεο που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, εμφανίζουν τον ιρανό στρατηγό και επικεφαλής του επίλεκτου σώματος Αλ Κουντς, Κασέμ Σουλεϊμανί στην ιρακινή πόλη Αμερλί, γεγονός που τροφοδοτεί τις εικασίες ότι βρίσκεται εκεί για να απωθήσει από την περιοχή το Ισλαμικό Κράτος σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η μάχη για την απελευθέρωση του Αμερλί από τη βαρβαρότητα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, έγινε η αφορμή για να αποκαλυφθεί μία παράδοξη συμμαχία: ιρακινοί και ιρανοί μαχητές πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος με την υποστήριξη των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών.
Σε  βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στο διαδίκτυο, ο 57χρονος Σουλεϊμανί, φαίνεται για περίπου τρία δευτερόλεπτα να πανηγυρίζει μαζί με άλλους μαχητές για την απελευθέρωση του Αμερλί, φορώντας μία παλαιστινιακή μαντίλα στον λαιμό. Το βίντεο αναρτήθηκε στο Facebook από ιρανούς σιίτες ακτιβιστές. Επιπλέον μία φωτογραφία στην οποία φέρεται να εμφανίζεται ο Σουλεϊμανί, κάνει τον γύρο του διαδικτύου, αν και δεν μπορεί να διαπιστωθεί η αυθεντικότητά της. Ωστόσο, φοράει τα ίδια ρούχα με το βίντεο. Στη φωτογραφία, στέκεται δίπλα από έναν ιρακινό στρατιώτη, ο οποίος φοράει αμερικανική στρατιωτική περιβολή και κρατάει ένα αμερικανικό αυτόματο όπλο.
Ο Σουλεϊμανί πέρασε πάνω από μία δεκαετία εκπαιδεύοντας μαχητές στο Ιράκ, οι οποίοι πολεμούσαν κατά των αμερικανών στρατιωτών. Η αμερικανική κυβέρνηση τον είχε κατηγορήσει  ότι υποστηρίζει τη τρομοκρατία. Ο ίδιος είναι υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις του Ιράν εκτός των συνόρων του. Πιστεύεται ότι το 2013 ταξίδεψε αρκετές φορές στη Συρία, συντονίζοντας την εκστρατεία του Ιράν υπέρ του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Πριν από μερικούς μήνες ένας ιρακινός βουλευτής είχε αναρτήσει μια φωτογραφία του ίδιου με τον Σουλεϊμανί στο Facebook. «Δεν φοβάμαι πια, γιατί ο διοικητής Σουλεϊμανί είναι εδώ» έγραψε κάτω από τη φωτογραφία. Οι σχέσεις του με το Ιράκ είναι ιδιαίτερα στενές: λέγεται ότι στη διάρκεια της διακυβέρνησης του Νούρι αλ Μαλίκι, όλοι οι σύμβουλοί του είχαν επισκεφθεί τον Σουλεϊμανί στο Ιράν.
Η διαδρομή του προς την κορυφή της στρατιωτικής ιεραρχίας ξεκίνησε το 1979, κατά την Ισλαμική Επανάσταση και την ανατροπή του σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, όταν εισήλθε στους κόλπους των Φρουρών της Επανάστασης. Η άνοδός του ήταν ταχεία: αρχικά, έχοντας ελάχιστη εκπαίδευση, ήταν ένας απλός φρουρός. Τον Σεπτέμβιο του 1980, όταν ο Σαντάμ Χουσεϊν εισέβαλε στο Ιράν, ο Σουλεϊμανί ήταν ήδη υπολοχαγός. Το πότε ακριβώς ο Σουλεϊμανί έγινε διοικητής της δύναμης Κούντς δεν είναι ξεκάθαρο: πιστεύεται κάποια στιγμή μεταξύ του 1997 και 1998.  Λέγεται ότι ο Σουλεϊμανί είναι τόσο ισχυρός που δεν δέχεται εντολές από κανέναν πέρα   από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube