Weather Icon

Φεύγει η Lukoil από την Ουκρανία

Ολέγκ Γκαβρίς, Όλγκα Μορντιουσένκο, Κιρίλ Σαρχανιάντς, Kommersant
Η μεγαλύτερη ρωσική ιδιωτική πετρελαϊκή εταιρία Lukoil αποφάσισε να βγει από το λιανικό εμπόριο στην Ουκρανία, πουλώντας όλο το δίκτυο πρατηρίων καυσίμων και έξι δεξαμενές πετρελαίου, στην αυστριακή AMIC Energy Management. Παράλληλα, μειώνει την επιχειρηματική της δραστηριότητα στην Ανατολική Ευρώπη.
Η Lukoil βγαίνει από τη λιανική επιχείρηση όχι μόνο στην Ουκρανία. Πηγή: AP
Η Lukoil συμφώνησε να πουλήσει στην αυστριακή AMIC Energy Management GmbH το 100% της Lukoil-Ukraine, στην οποία ανήκουν 240 πρατήρια καυσίμων και έξι αποθήκες πετρελαίου στην Ουκρανία.

Το ποσό της συναλλαγής δεν έχει αποκαλυφθεί. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων και η σύνταξη των συμβάσεων αγοραπωλησίας, όπως διευκρινίζει η Lukoil. Κατ’ αυτό τον τρόπο, τα μοναδικά ισχυρά περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας που θα απομείνουν στην Ουκρανία είναι το εργοστάσιο Karpatneftehim (το οποίο έχει διακόψει την λειτουργία του ουσιαστικά από το Σεπτέμβριο του 2012), και η Lukoil lubricants Ukraine που δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής λαδιών για κινητήρες.

Η Lukoil παρουσιάζει την πώληση των περιουσιακών στοιχείων ως βελτιστοποίηση της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, όμως πηγές της Kommersant τονίζουν ότι αυτή συνδέεται άμεσα με τη ρωσο-ουκρανική διένεξη και την απειλή που προέρχεται από τον «Δεξιό τομέα». Στην αρχή της περασμένης εβδομάδας έγινε γνωστό ότι εκπρόσωποι αυτής της οργάνωσης μπλοκάρισαν τη λειτουργία των τριών απ’ τα έξι πρατήρια καυσίμων στο Ιβάνο-Φρανκόβσκ στη Δυτική Ουκρανία, απαιτώντας από τη Lukoil να διαθέτει για τις ανάγκες του στρατού τρεις τόνους βενζίνης κάθε μήνα.
Τα νέα αφεντικά και η Lukoil
Εκτιμάται ότι οι νέοι ιδιοκτήτες του δικτύου των πρατηρίων δεν θα έχουν την ίδια εχθρική αντιμετώπιση από τους Ουκρανούς.Η AMIC Energy είχε καταχωρηθεί στη Βιέννη το 2013 και γενικός διευθυντής της είναι ο Γκίντερ Μάγιερ, ο οποίος μέχρι το 2011 εργαζόταν στην αυστριακή πετρελαϊκή εταιρία OMV. Ο Μάγιερ δήλωσε ότι η αγορά ενός από τους κορυφαίους «παίκτες» στην αγορά καυσίμων της Ουκρανίας αποτελεί στρατηγικά σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της AMIC στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Κατά εκτιμήσεις πάντως, δεν αποκλείεται στη συνέχεια τα περιουσιακά στοιχεία να μεταπωληθούν, για παράδειγμα στην OMV. Ωστόσο, ο ειδικός της συμβουλευτικής εταιρίας Upeco, Αλεξάντρ Σιρένκο, θεωρεί ότι η αυστριακή εταιρία πιθανόν να συνδέεται με την ίδια τη Lukoil. «Στην AMIC -αναφέρει- εργάζονται αρκετοί ρώσοι τοπ μάνατζερ οι οποίοι προηγουμένως είχαν σχέση με τη Lukoil. Γι’ αυτό, δεν αποκλείω ότι αυτό μπορεί να είναι μια μεταβίβαση των στοιχείων από τη μια εταιρία στην άλλη, αλλά με τη μορφή συνιδιοκτησίας». Η Lukoil από την πλευρά της, διαψεύδει αυτή την εκδοχή, αναφέροντας ότι η αυστριακή εταιρία δεν διαθέτει τίποτα κοινό με τον ρωσικό όμιλο.
Σε Τσεχία, Ουγγραία, Σλοβακία
Η Lukoil βγαίνει από τη λιανική επιχείρηση, όχι μόνο στην Ουκρανία. Ο επικεφαλής της εταιρίας, Βαγκίτ Αλεξπέροφ, ανέφερε στις 31 Ιουλίου ότι εξετάζεται η πώληση περιουσιακών στοιχείων και στην Ανατολική Ευρώπη. Πηγές της Kommersant αναφέρουν ότι μέχρι τις 15 Αυγούστου θα έχει κλειστεί συμφωνία για την πώληση πρατηρίων καυσίμων στην Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία (περίπου 150 πρατήρια συνολικά). Οι αγοραστές -σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας- θα είναι οι ουγγρικές MOL Plc και Norm Benzinkut Kft. Η ακριβής μορφή της συναλλαγής και το ποσό, δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί. Οι δυο εταιρίες και η Lukoil δεν έχουν προβεί ακόμη σε σχόλια.
Στα τέλη Ιουνίου ο Αλεξπέροφ ανέφερε επίσης ότι η εταιρία, ύστερα από παράκληση των αρχών της Κριμαίας, πώλησε το δίκτυο των πρατηρίων της καυσίμων στην περιοχή (ήταν 13). Το όνομα του αγοραστή δεν αποκαλύπτεται, ενώ η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με μια έκπτωση, «δεδομένης της κατάστασης που διαμορφώθηκε εκεί». Η εταιρία, σύμφωνα με τον Αλεξπέροφ, δεν σχεδιάζει τον εφοδιασμό αυτών των πρατηρίων με καύσιμα.
Συνολικά, το 2013 η Lukoil κατείχε ένα δίκτυο πώλησης καυσίμων (3500 πρατήρια σε 26 χώρες) και τον τελευταίο ενάμιση μήνα ο αριθμός τους μειώθηκε περισσότερο από 10%. Ο Βασίλι Τανουρκόφ από την επενδυτική εταιρία Veles Capital επισημαίνει ότι η πώληση πετρελαιοειδών δεν αποτελεί αυτό το διάστημα την πιο επικερδή επιχειρηματική δραστηριότητα, πολύ περισσότερο στην Ευρώπη και στην Ουκρανία. Για την αυστριακή εταιρία -εξηγεί ο αναλυτής- ένας από τους σπουδαιότερους λόγους για την αγορά του δικτύου της Lukoil ήταν σαφώς η χαμηλή τιμή. Το να προσδιοριστεί η αξία των περιουσιακών στοιχείων στην αγορά, είναι αδύνατο εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης, προσθέτει ο ίδιος. Στη Ρωσία, ένα πρατήριο καυσίμων στοιχίζει από 70 έως 120 χιλ. ευρώ, αλλά ηπώληση των πρατηρίων της εταιρείας, είναι προφανές ότι πραγματοποιήθηκε με μάλλον μεγάλη έκπτωση.
Η Ρωσία Τώρα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube