Weather Icon

Γιατί οι Κούρδοι Πεσμαργκά δεν έδωσαν μάχη για να υπερασπιστούν την Μοσούλη …

Γιατί οι Κούρδοι Πεσμαργκά δεν έδωσαν μάχη για να υπερασπιστούν την Μοσούλη …
Ισλαμιστές, συμπεριλαμβανομένου του
ΙΚ, κατέχουν πολλές ιρακινές πόλεις για αρκετούς μήνες. Εδώ, η Ραμάντι, που καταστράφηκε από μάχες μεταξύ των ανταρτών και του ιρακινού στρατού. Οσάμα al-Dulaimi/Reuters

L’Orient Le Jour (Λίβανος)     (μτφ. Κριστιάν)

Τον Ιούνιο, όταν ο ιρακινός στρατός τράφηκε σε φυγή μπροστά στην επέλαση των τζιχαντιστών, οι Κούρδοι πήραν τη θέση του, επεκτείνοντας την επικράτεια τους κατά 40%, αλλά σήμερα βρίσκονται με τη σειρά πους σε δυσκολία ενώπιον των επιθέσεων των εξεγερμένων. 

Η τακτική των Κούρδων δοκίμασε τις δυνάμεις ασφαλείας τους, οι οποίες πρέπει να ελέγχουν μια πολύ μεγαλύτερη έκταση, ενώ η αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. 
Συνέπεια: οι Πεσμαργκά έχουν υποστεί αρκετές σημαντικές αποτυχίες στις αρχές Αυγούστου αντιμετωπίζοντας τους αντάρτες, χάνοντας τη μια μετά την άλλη ορισμένες πόλεις στα σύνορα με τη Συρία, ιδίως τις Zumar και Sinjar, και δύο μικρά κοιτάσματα πετρελαίου. 
«Οι Πεσμαργκα
έφαγαν ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας, και θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να το χωνέψουν», γράφει ο Toby Dodge, διευθυντής του Κέντρου για τη Μέση Ανατολή στο London School of
Economics σε ανάλυση του.
Πρόσθεσε ότι «Από στρατιωτική άποψη, δεν είναι εκπαιδευμένοι ή δεν χρηματοδοτούνται αρκετά για να ελέγξουν τα νέα εδάφη τους».
Οι κουρδικές δυνάμεις θεωρούνται μακράν οι πιο αποτελεσματικές και καλύτερα οργανωμένες του Ιράκ, αλλά τα ταμειακά προβλήματα του Κουρδιστάν, που σχετίζονται με την διαφωνία του με τη Βαγδάτη για το θέμα της πώλησης του πετρελαίου, προβληματίζουν σχετικά τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό των στρατευμάτων.
Αντλώντας πλεονεκτήματα, όπως οι τζιχαντιστές,  από την κατατρόπωση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, οι Κούρδοι είχαν πάρει τον έλεγχο περιοχών που από καιρό αμφισβητούνται από τη Βαγδάτη και κοντά σε αυτές που κατακτήθηκαν από τους αντάρτες, υπό την ηγεσία της υπερριζοσπαστικής ομάδας του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Όμως, στις αρχές Αυγούστου, οι μαχητές του ΙΚ αποφάσισαν να επιτεθούν θέσεις των Κούρδων. Και σε δήλωσή του τη Δευτέρα, το ΙΚ εκτόξευσε μια δήλωση που είναι ξεκάθαρη κήρυξη πολέμου εναντίον των Κούρδων.

«Τώρα, το ΙΚ θέλει να επεκταθεί στην επικράτεια του Κουρδιστάν. Αν οι Πεσμαργκά δεν θέτουν  πολύ γρήγορα τέρμα σε αυτή την επιδιώξη, η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει πολύ επικίνδυνη», δήλωσε ο Issam al-faily, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Mustansiriya στη Βαγδάτη.
Σύμφωνα με το Κούρδο πολιτικό σχολιαστή Asos Hardi, το ΙΚ, το οποίο ανακήρυξε σε χαλιφάτο τα κατακτημένα εδάφη μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας, επιχειρεί να ασφαλίσει τα σύνορα Συρίας-Ιράκ-Τουρκίας, αλλά δεν μπορεί να το επιτύχει χωρίς να επεκταθεί στη κουρδική επικράτεια».
Η ομάδα, γνωστή για τις καταχρήσεις της, «γνωρίζει καλά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την ιδέα της συνεργασίας μεταξύ των Κούρδων, Σιιτών και Σουνιτών» εναντίον της, πρόσθεσε.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι, το γεγονός ότι οι
Πεσμαργκα δεν πολέμησαν με νύχια και δόντια για να υπερασπιστούν τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ που έπεσε νωρίς στα χέρια των ανταρτών, οφείλεται στο ότι θέλουν να σταθμίσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον, στην οποία οι Κούρδοι ζητούν κεφάλαια. 
«Η αποχώρηση των Πεσμαργκα  ήταν επίσης μια τακτική, ένας τρόπος να ασκήσουν πίεση στους Αμερικανούς για να τους παρέχουν τα όπλα που σήμερα αναγκάζονται να αγοράσουν στη μαύρη αγορά», δήλωσε ο Ιχσάν al-Shammari, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube