Weather Icon

Διευρύνονται οι σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ και στον στρατιωτικό τομέα

ΠΑΜΠΟΣ ΜΙΤΙΔΗΣ
Σημαντικές αλλαγές αναμένονται στη Εθνική Φρουρά και ευρύτερα στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων που θα συμβάλουν στη αξιοκρατία και στη διατήρηση του αξιόμαχού τους, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Αλήθεια» ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.
Παράλληλα αναφέρεται στις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ και στη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών για την ασφάλεια της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο κ.Φωκαΐδης μιλά ακόμη και για τις ανακατατάξεις που ήδη δρομολογούνται στο υπουργείο Άμυνας και ευρύτερα στην πυραμίδα της Εθνικής Φρουράς.
1. Κύριε Υπουργέ δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω τη συνέντευξη με άλλο ερώτημα από το τι γίνεται με την αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, αλλά και με τη μείωση της θητείας. Πάντως διαπιστώνεται μια καθυστέρηση στο ζήτημα αυτό για το οποίο και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε έντονη άποψη από την εποχή που ηγείτο του ΔΗΣΥ. Που σκοντάφτει το θέμα κύριε υπουργέ;
Έχω πει αρκετές φορές κύριε Μιτίδη ότι η μείωση της θητείας αποτελεί μέρος του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη και θα υλοποιηθεί. Αυτό είναι δεδομένο. Όπως επίσης είναι δεδομένο, αυτό που και εσείς υποβάλλετε στην ερώτηση σας, ότι δηλαδή η μείωση της θητείας διασυνδέεται με το συνολικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, πρέπει και θα διασφαλιστεί ότι η μείωση της θητείας δεν θα γίνει σε βάρος της επιχειρησιακής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων. Στόχος μας κύριε Μιτίδη είναι να τρέξουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα για την υλοποίηση και αυτής της εξαγγελίας αλλά και για την υλοποίηση του συνολικού μας προγράμματος στο υπουργείο Άμυνας. Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε είναι να τρέχει η γλώσσα μας γρηγορότερα από τα έργα μας. Και αυτό είναι μια γενική μου αρχή, αν θέλετε. Ξέρετε, τα αποθέματα εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους πολιτικούς έχουν στερέψει. Και ένας σημαντικός λόγος είναι το ότι οι εξαγγελίες και οι διακηρύξεις δεν συνοδεύονται συχνά από έργα και πράξεις. Η μείωση της θητείας έχει εξαγγελθεί 100 φορές τα τελευταία δέκα χρόνια. Αν την εξαγγείλουμε άλλη μια φορά, θα αλλάξει κάτι; Άρα, καταλήγοντας, θέλω να πω ότι πρώτα θα κάνουμε πράξεις και μετά θα κάνουμε δηλώσεις. Την επόμενη φορά, σας διαβεβαιώνω, που θα ακούσετε επίσημα να μιλάμε για το θέμα αυτό, θα ακούσετε και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.
Περισσότερα στην έντυπη έκδοση της «Α»
Πηγή: Αλήθεια

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube