REAL TIME |

Weather Icon

Απέναντι Μπάιντεν και Κέρι στο Κυπριακό;

Απέναντι Μπάιντεν και Κέρι στο Κυπριακό;
ΣΧΟΛΙΟ του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Για να είμαι ειλικρινής δεν με εξέπληξε η στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, και νομίζω ότι πρέπει να κρατήσουμε τις θέσεις που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, θέσεις εξαιρετικά θετικές για την Κύπρο και το πρόβλημά της.
Στο κάτω-κάτω της γραφής, είναι ο υπ’ αριθμόν δύο πιο ισχυρός παράγοντας στην αμερικανική κυβέρνηση (και στον κόσμο) και όσα έχει δηλώσει το τελευταίο διάστημα -όπως είπε ο ίδιος στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση, στη Φιλαδέλφεια- έχουν την έγκριση του Προέδρου Ομπάμα.
Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί: μα είναι δυνατόν να μην συντονίζονται ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ;
Η απάντησή μου είναι ότι αυτά συμβαίνουν και στις πιο καλές οικογένειες.
Είναι φανερό, όμως, ότι υπάρχει διάσταση απόψεων και τώρα που δημοσιοποιήθηκε αυτή η διάσταση θα έχει τη δυνατότητα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ζητήσει εξηγήσεις για το ποια εκ των δύο θέσεων, του αντιπροέδρου ή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ισχύει. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν ξανά, το Σεπτέμβριο, στην Ουάσιγκτον. Πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση θα βοηθήσει να γίνει πολύ πιο γρήγορα το ξεκαθάρισμα των θέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης.
Επίσης πρέπει να λάβει ο καθένας μας υπόψιν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει μία γραμμή, την οποία ακολουθεί εδώ και 35-40 χρόνια, και η οποία δεν θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη.
Πάντως, πιστεύω ότι είναι θετικό το γεγονός ότι ο κ. Μπάιντεν εισήγαγε ένα άλλο τρόπο σκέψης στο Κυπριακό, που καλύπτει σίγουρα το θέμα της παρουσίας χιλιάδων στρατιωτών του Αττίλα –δήλωσε ότι δεν έπρεπε καν να βρίσκονται στην Κύπρο. Αρα στην όποια λύση προκριθεί ο κ. Αναστασιάδης θα έχει ένα ισχυρό σύμμαχο για να απαιτήσει την αποχώρηση και του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη.
Να θυμίσουμε ότι επίσης τόνισε το δεδομένο ότι υπάρχει μία κυβέρνηση στο νησί, η νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η θέση δίνει το δικαίωμα στον κ. Αναστασιάδη -είναι και υποχρέωσή του- να προστατεύσει την Κυπριακή Δημοκρατία…
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΔΩ: 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube