Weather Icon

Μενέντεζ και Ρόις ζητούν από Ομπάμα αυξημένη προσοχή για το Κυπριακό

Επιστολή Μενέντεζ και Ρόις προς Ομπάμα για Κυπριακό

Οι δύο αξιωματούχοι θεωρούν κρίσιμο το ρόλο των ΗΠΑ στη διαδικασία των συνομιλιών των δυο κοινοτήτων της νήσου.
Οι πρόεδροι των Επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μπενέντεζ και Εντ Ρόις έστειλαν επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με την ευκαιρία της 40ης επετείου της τουρκικής εισβολής και του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ που ξεκίνησε σήμερα, προτρέποντας τον να αυξήσει την προσοχή στο στόχο της επανένωσης της Κύπρου.
Η επιστολή των δυο ηγετικών παραγόντων του Κογκρέσου αναφέρεται στο ρόλο της Κύπρου στην περιοχή ως σταθερή δημοκρατία και μέλος της ΕΕ και παραθέτει πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο.

“Η επανένωση θα επιτρέψει στην Κύπρο να εκπληρώσει πλήρως τις δυνατότητες της ως σταθερή και προβλέψιμη δημοκρατία και περιφερειακή ηγέτης αγκυροβολημένη στη δυτική αρχιτεκτονική ασφαλείας και που θα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.”

Προσθέτει ότι η επανένωση μπορεί να προέλθει μόνο μεταξύ ειλικρινών διαπραγματεύσεων των δυο κοινοτήτων της νήσου και εκφράζει την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο προς τη διαπραγματευτική προσπάθεια η οποία ξεκίνησε νωρίτερα φέτος.

Τονίζει ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί χωρίς τη συμβολή της Τουρκίας.

“H Τουρκία θα πρέπει να εμπλακεί σε εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο και να ασχοληθεί με τα θέματα ουσίας, όπως η πλήρης και μόνιμη αποχώρηση των στρατευμάτων της, οι εδαφικές διευθετήσεις, οι περιουσίες και οι έποικοι”.

Καταλήγοντας επαναλαμβάνει τη σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ σε λύση διζωνικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα κι ότι το Κογκρέσο θα διαδραματίσει το ρόλο του, υποστηρίζοντας την ειρηνευτική προσπάθεια.
ΚΥΠΕ, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube