Weather Icon

Μπαρζανί: Το Ιράκ διαμελίζεται

Μπαρζανί: Το Ιράκ διαμελίζεται

REUTERS/Brendan Smialowski
Ο πρόεδρος της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του βόρειου Ιράκ Μεσούντ Μπαρζανί (φωτογραφία αρχείου).
«Το Ιράκ διαμελίζεται», δήλωσε ο πρόεδρος της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του βόρειου Ιράκ Μεσούντ Μπαρζανί σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, προσθέτοντας ότι κάποιοι δεν θέλουν να το δουν αυτό.

Ο Μπαρζανί είπε ακόμη ότι καιρό πριν είχε διαπιστώσει την αύξηση της δύναμης του Ισλαμικού Κράτους και ότι είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μαλίκι για αυτό, ο οποίος, όμως, δεν ήθελε να ακούσει.

«Στο Ιράκ υπάρχει κουρδική, σουνιτική, σιιτική και χριστιανική ταυτότητα. Δεν υπάρχει ιρακινή. Με αυτές θα φτιάξουμε ένα ενιαίο κράτος», αναρωτήθηκε ο Μπαρζανί για να απαντήσει αρνητικά. «Οι λαοί δεν γίνονται με το ζόρι. Εθελοντικά μπορούν να ζήσουν μαζί».
Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία δήλωσε ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχουν βελτιωθεί κατά πολύ και ότι το ιρακινό Κουρδιστάν στηρίζει την διαδικασία ειρήνευσης ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι το ιρακινό Κουρδιστάν θα είναι καλός γείτονας για όλες τις χώρες.
Σχετικά με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν και την αντίδραση των γειτονικών χωρών επεσήμανε ότι οι γειτονικές χώρες έχουν καταλάβει ότι το ιρακινό Κουρδιστάν δεν απειλεί κανέναν τα τελευταία δέκα χρόνια.
Τέλος, ερωτηθείς για τη στάση των ΗΠΑ απάντησε ότι «Δεν περιμένουμε ενεργή βοήθεια, αλλά ούτε και περιμένουμε να αντισταθούν».
Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube