REAL TIME |

Weather Icon
Κούβα , Ρωσία 12 Ιουλίου 2014

“Σφήνα” Πούτιν στις ΗΠΑ μέσω Αβάνας

“Σφήνα” Πούτιν στις ΗΠΑ μέσω Αβάνας
“Σφήνα” Πούτιν στις ΗΠΑ μέσω Αβάνας
Official welcome ceremony. With President of the Council of State and Council of Ministers of Cuba Raul Castro.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε πως ελπίζει
ότι η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft και η δημόσια επιχείρηση
πετρελαίου της Κούβας, η Cupet, θα αρχίσουν την εκμετάλλευση υπεράκτιων
κοιτασμάτων στη νήσο της Καραϊβικής «στο πολύ κοντινό μέλλον».


Λίγο πριν ο Πούτιν αρχίσει την εξαήμερη περιοδεία του στη Λατινική Αμερική η Rosneft και η επίσης κρατική ρωσική εταιρεία Zarubezhneft συμφώνησαν να συμβάλλουν στην εξερεύνηση από την Cupet πιθανών κοιτασμάτων στην Κούβα. Στη νήσο υπάρχουν κοιτάσματα από τα οποία αντλείται μια περιορισμένη ποσότητα αργού, πάντως η Κούβα εξαρτάται από τη Βενεζουέλα για τις εισαγωγές πετρελαίου.

Ο Πούτιν δήλωσε εξάλλου ότι αρκετές ρωσικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στη νέα ειδική οικονομική ζώνη της Κούβας στον λιμένα Μαριέλ, κοντά στην Αβάνα.

Η Κούβα είχε χαρακτηρίσει τη δημιουργία αυτής της ειδικής οικονομικής ζώνης κρίσιμη για την οικονομική της ανάκαμψη αλλά ως σήμερα καμιά ξένη επιχείρηση δεν έχει συμφωνήσει με την Αβάνα να δραστηριοποιηθεί εκεί.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Έφθασε στην Αβάνα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Θα συναντηθεί με τους Ραούλ και Φιδέλ Κάστρο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε σήμερα στην Κούβα, κατά την έναρξη μιας περιοδείας του στη Λατινική Αμερική με στόχο, όπως έχει δηλώσει, την αναθέρμανση των σχέσεων της χώρας του με παλιούς φίλους από τη σοβιετική εποχή.

Ο Πούτιν είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο και τον αδελφό του, τον ηγέτης της επανάστασης Φιδέλ Κάστρο, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με τον 87χρονο Φιδέλ, η υγεία του οποίου είναι εύθραυστη, στο σπίτι του στην Αβάνα, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Η κομμουνιστική κυβέρνηση του νησιού της Καραϊβικής είχε εξασφαλίσει οικονομική στήριξη από τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής, αλλά αυτή σχεδόν εκμηδενίστηκε καθώς η Ρωσία αντιμετώπισε τεράστιες οικονομικές δυσχέρειες έπειτα από τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει την εμβάθυνση της διμερούς πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας ως μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Πούτιν σε αυτό το ταξίδι.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε χθες Πέμπτη στο πρακτορείο ειδήσεων Prensa Latina της Κούβας, ο Πούτιν υπογράμμισε πως η Ρωσία είναι και πάλι έτοιμη να συνεργαστεί πιο βαθιά και πιο μακροπρόθεσμα με την Κούβα.

Την περασμένη εβδομάδα το ρωσικό κοινοβούλιο παρέγραψε ένα χρέος της Αβάνας από τη σοβιετική εποχή το οποίο ανερχόταν σε 26 δισεκ. ευρώ.

Το εναπομείναν ποσό των 2,6 δισεκ. ευρώ πρόκειται να αποπληρωθεί στη Μόσχα από την κυβέρνηση της Κούβας σε μια περίοδο 10 ετών.

Ο Πούτιν αναμένεται αύριο Σάββατο να ταξιδέψει στην Αργεντινή και να φθάσει την Κυριακή στη Βραζιλία, όπου θα παρακολουθήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου ανάμεσα στη Γερμανία και στην Αργεντινή στο Ρίου ντε Ζανέιρου. Αναμένεται ότι θα έχει στο περιθώριο του μια σύντομη συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Κατόπιν θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των αναπτυσσόμενων κρατών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) την 15η και την 16η Ιουλίου στη Μπραζίλια, την πρωτεύουσα, και τη Φορταλέζα, στις ακτές στον Ατλαντικό.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, DPA

PHOT via KREMLIN: Official welcome ceremony. With President of the Council of State and Council of Ministers of Cuba Raul Castro.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube