Weather Icon
Διαφθορά , Εξοπλισμοί 18 Ιουνίου 2014

Σκληρή κόντρα για τη δικογραφία για τα υποβρύχια που διαβιβάστηκε στη Βουλή

Σκληρή κόντρα για τη δικογραφία για τα υποβρύχια που διαβιβάστηκε στη Βουλή

Προς διερεύνηση τυχόν ευθυνών Ευ. Βενιζέλου – Γ. Παπακωνσταντίνου

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό που απέστειλαν οι εισαγγελείς διαφθοράς «από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης υπουργών» (φωτογραφία αρχείου).

Σκληρή κόντρα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚπροκάλεσε η αποστολή στη Βουλή δικογραφίας για την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, προς διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Όπως έγινε γνωστό, η δικογραφία παρελήφθη από τη Βουλή στις 4 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία έκλεισε τις εργασίες της η Ολομέλεια, οπότε η υπόθεση θεωρείται ότι παρεγράφη.
Η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ενέργειες της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, και ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό έγγραφο της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών προς τον Άρειο Πάγο, «κατόπιν υποβολής εκ μέρους της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής στις 18/12/2013 που αποτυπώνουν τη συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μετά των συνημμένων εγγράφων, καθόσον από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης μελών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου κατά το χρονικό διάστημα από την 17η Οκτωβρίου 2010 και εντεύθεν».
Οι εισαγγελείς Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριανός και Πόπη Παπανδρέου, που ασχολήθηκαν με το θέμα, τονίζουν ότι συνεχίζεται η προκαταρκτική εξέταση όσον αφορά τα λοιπά εμπλεκόμενα πρόσωπα για τα οποία δεν εμποδίζεται η πρόοδος της έρευνας ή της εξέτασης.
Στο έγγραφο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικόλαου Παντελή προς τον πρόεδρο της Βουλής, το οποίο διαβίβασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρεται ότι:
«Από υπηρεσιακό καθήκον και σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 86 του Συντάγματος και 1-4 του νόμου 3126/2003 περί ποινικής ευθύνης υπουργών, σας διαβιβάζουμε, χωρίς αξιολόγηση του περιεχομένου της, την ΑΒΜ. Ε.Δ. 2013/339 ποινική προκαταρκτική δικογραφία του Εισαγγελέα Διαφθοράς Αθηνών, παρακαλούμε δε για τις τυχόν δικές σας ενέργειες κατά το άρθρο 83 παρ. 1 του Κανονισμού της Βουλής».
ΠΑΣΟΚ: Παιδαριώδης επικοινωνιακή κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατά παραβίαση του Συντάγματος
Άμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που κάνει λόγο για δήθεν φάκελο δικογραφίας και επιτίθεται με δριμύτητα στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για χυδαιότητες.
Όπως αναφέρει, μετά την απόρριψη στις 18 Δεκεμβρίου του 2013 από την Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια, η κ. Κωνσταντοπούλου, «αντιλαμβανόμενη την κοινοβουλευτική ήττα του κόμματος της –  κατέθεσε στην εισαγγελία τα πρακτικά της Βουλής, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η εισαγγελία είναι να διαβιβάσει στη Βουλή τα ίδια τα πρακτικά της “από υπηρεσιακό καθήκον” και “χωρίς αξιολόγηση του περιεχομένου”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το έγγραφο του  κ. Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τη Βουλή».
Σύμφωνα με το κόμμα της συγκυβέρνησης, «επρόκειτο για μια παιδαριώδη επικοινωνιακή κίνηση κατά παραβίαση του Συντάγματος», καθώς, όπως λέει, «καμία εισαγγελική αρχή δεν είχε την αρμοδιότητα να διενεργήσει οποιαδήποτε δήθεν προκαταρκτική εξέταση ή πολύ περισσότερο να κάνει οποιαδήποτε δήθεν αξιολόγηση».
Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την πεποίθηση πως η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου «θα ελέγξει όλη αυτή την αντισυνταγματική και παράνομη μεθόδευση για τη δημιουργία φευγαλέων εντυπώσεων προς κομματική χρήση», ενώ επισημαίνει πως «αν ο ΣΥΡΙΖΑ νόμιζε ότι έπρεπε να δώσει συνέχεια στη Βουλή, μπορούσε όλους αυτούς τους μήνες να το κάνει καθώς η Βουλή έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα και γνώριζε πολύ καλά τι περιέχεται στα ίδια τα πρακτικά της. Δεν θέλησε όμως ή μάλλον δεν τόλμησε να επανέλθει».
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Κράτησαν τη δικογραφία σε συρτάρια και μετά έκλεισαν τη Βουλή
Από την πλευρά της πάντως η κ. Κωνσταντοπούλου σε δική της ανακοίνωση υποστηρίζει πως «αποκαλύπτονται περίτρανα οι προκλητικές και δύσοσμες αντιδημοκρατικές εργολαβίες της Κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, που εργάζονται συνεταιρικά εναντίον της διαφάνειας και υπέρ της συγκάλυψης ποινικών και πολιτικών ευθυνών, που βαρύνουν τους επιτελείς τους».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνδέει τη δικογραφία με το κλείσιμο της Βουλής στις 4 Ιουνίου: «Την ημέρα που η κυβέρνηση έκλεισε άρον-άρον και αιφνιδιαστικά τη Βουλή (4/6/2014) καταγγείλαμε ότι αυτή η μεθόδευση, μεταξύ άλλων, εξυπηρετούσε την παραγραφή ή την εξοικονόμηση επιχειρημάτων παραγραφής υποθέσεων κακουργημάτων εις βάρος του Δημοσίου, στα οποία εμπλέκονται Κυβερνητικά πρόσωπα των Κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, αφού το κλείσιμο σήμαινε “το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της επόμενης (από την περίοδο 2009-2012) βουλευτικής περιόδου”. Επισημάναμε, μεταξύ των υποθέσεων, τις υποθέσεις των εξοπλιστικών και των υποβρυχίων, καθώς και ότι πρωταθλητής στις υπό παραγραφή υποθέσεις είναι ο κ. Βενιζέλος».
Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου, «σήμερα αποδεικνύεται με τον πιο αποστομωτικό τρόπο ότι η δικογραφία που αφορά τις ευθύνες Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου, όπως προκύπτουν από τα πρακτικά της Βουλής που, στις 20/12/2013 κατέθεσα, εκ μέρους της Κ.Ο, του ΣΥΡΙΖΑ, στην Εισαγγελέα Διαφθοράς, μολονότι διαβιβάσθηκε από τους αρμόδιους Εισαγγελείς προς τη Βουλή από τις 18/3/2014, κρατήθηκε διαδοχικά σε διάφορα συρτάρια και, όταν πια δεν μπορούσε να κρυφτεί, έκλεισαν την Βουλή, για να μην προλάβει να ασκήσει την αρμοδιότητά της: 4/6/2014 είναι η σφραγίδα που φέρει στο Πρωτόκολλο της Ειδικής Γραμματείας του Προέδρου της Βουλής. Από τις 30/5/2014 είχε διαβιβασθεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος την είχε κρατήσει στο συρτάρι του άνευ λόγου, διαρκούσης της προεκλογικής περιόδου, επί 1 ολόκληρο μήνα και, ειδικότερα, από τις 5/5/2014. Προηγουμένως, άλλον 1,5 μήνα είχε η δικογραφία κρατηθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Διαδρομή που θυμίζει σε πολλά τις δικογραφίες της Λίστας Λαγκάρντ (η οποία έκανε περίπου 1 μήνα να φθάσει στη Βουλή) και του Μνημονίου (που έκανε σχεδόν 3 μήνες να φθάσει στη Βουλή)».
Επικαλούμενη το διαβιβαστικό έγγραφο της εισαγγελίας Εφετών προς τον Άρειο Πάγο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει:
«”Από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης Υπουργών-μελών της Κυβέρνησης και, συγκεκριμένα, των Ευάγγελου ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας, και του Γεωργίου ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, πρώην Υπουργού Οικονομικών, κατά το χρονικό διάστημα από την 17-10-2010 και εξής”, έκριναν οι αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.
»Ας απαντήσουν τώρα, Σαμαράς, Βενιζέλος, Αθανασίου και λοιποί: σώζουν τη χώρα ή σώζουν τον εαυτούλη τους;».
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως πως «αφού ψήφισαν κατά της διερεύνησης» της υπόθεσης των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραγμαγκά, «μας καλούσαν “να πάμε στον Εισαγγελέα”».
«Το κάναμε» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ «θέσαμε υπ’ όψιν της Εισαγγελίας Διαφθοράς όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, όπως προέκυψαν από τη συζήτηση στη Βουλή και με τα δεδομένα αυτά, η Δικαιοσύνη έκρινε ότι προέκυψαν στοιχεία προς διερεύνηση, περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης Βενιζέλου-Παπακωνσταντίνου. Κι εκείνοι έκλεισαν τη Βουλή».
«Με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο αποδείχθηκε ότι Σαμαράς-Βενιζέλος, Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, είναι συνέταιροι όχι μόνον στην καταστροφή του ελληνικού λαού και της χώρας, αλλά και στη διάπραξη ή τη συγκάλυψη των πιο σοβαρών εγκλημάτων κατά του Δημοσίου» καταλήγει.
Νέα απάντηση του ΠΑΣΟΚ
Εν τω μεταξύ το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε νέα ανακοίνωση απαντώντας στην ανακοίνωση της κας Κωνσταντοπούλου.
Σε αυτή αναφέρει πως «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζει ότι με τα παιδαριώδη δικονομικά τεχνάσματα  της κας Κωνσταντοπούλου «έκρινε» κάτι η Δικαιοσύνη, αυταπατάται ίσως, αλλά δεν παραπλανά κανένα. Η εισαγγελία έκανε – στο επίπεδο του Αρείου Πάγου – το μόνο που μπορούσε να κάνει. Έστειλε πίσω στη Βουλή τα πολιτικά επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής στις 18.12.2013 μαζί με τις αποστομωτικές απαντήσεις που είχε λάβει. Τίποτα άλλο». 
Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει στην ανακοίνωσή του λέγοντας ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να κινήσει οποιαδήποτε κοινοβουλευτική  διαδικασία είχε στη διάθεση του παραπάνω από έξι μήνες, από το Δεκέμβριο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014, όμως όπως λέει δεν έκανε τίποτα.
«Νομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα φόβιζε το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρο του μια ακόμη συζήτηση για άθλιες συκοφαντίες και σκευωρίες; Δεν έχει συνετιστεί επιτέλους, ώστε να εγκαταλείψει τη γραμμή αυτή;» διερωτάται το ΠΑΣΟΚ και καταλήγει: «Όσο για την λήξη των εργασιών της κοινοβουλευτικής  συνόδου, μπορεί να μας πει  ο ΣΥΡΙΖΑ την τελική του θέση; Ήθελε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και εξακολουθεί να θέλει τη διάλυση της Βουλής που θα σήμαινε και άμεση λήξη της συνόδου ή όχι;».
Σ. Βούλτεψη: Ο ΣΥΡΙΖΑ βαπτίζει τα πρακτικά τής Βουλής δικογραφία
Για απεγνωσμένη προσπάθεια να καλύψει τα κείμενα αμφισβήτησης της ηγεσίας του, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβερνητική Εκπρόσωπος κ. Σοφία Βούλτεψη, σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «βαπτίζει τα πρακτικά της Βουλής δικογραφία».
Ειδικότερα η κ. Βούλτεψη κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συνεχίζει την φαρσοκωμωδία, όπως λέει, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να καλύψει τα κείμενα αμφισβήτησης της ηγεσίας του, που πλέον πέφτουν σαν βροχή.
«Εν μέσω άλλης μιας συνεδρίασης της Πολιτικής του Γραμματείας και καθώς κορυφώνεται η αγωνία για τη συνεδρίαση της Κ.Ε. (εκτός και αν αναβληθεί ξανά), η αξιωματική αντιπολίτευση σκιαμαχεί παριστάνοντας ότι… ναυμαχεί!»
Η κ. Βούλτεψη συνεχίζει λέγοντας ότι αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τα ίδια τα πρακτικά της συνεδρίασης της Βουλής του Δεκεμβρίου 2013 για την υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά, για τα οποία προφανώς το Κοινοβούλιο όχι μόνο έχει λάβει γνώση, αλλά και έχει αποφανθεί αμετάκλητα μέσω ονομαστικής ψηφοφορίας.
«Βαφτίζοντας τα πρακτικά της Βουλής δικογραφία, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν, προκαλώντας θόρυβο γύρω από ένα ανύπαρκτο θέμα και μιλώντας για «εγκλήματα» με τα οποία ουδόλως ασχολήθηκαν μετά τον Δεκέμβριο του 2013» αναφέρει η κ. Βούλτεψη και καταλήγει: «Ό,τι και να κάνουν, δεν πρόκειται να αποφύγουν την σκληρή κριτική των συνιστωσών τους για την καθήλωσή τους στις πρόσφατες εκλογές».
newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube