Weather Icon
Γενικά θέματα , Ελλάδα 16 Ιουνίου 2014

Ο Ντράγκι μετά τη συνάντηση στη Φραγκφούρτη: «Ο Τσίπρας δεν θα κάνει την Ελλάδα Κούβα της Μεσογείου»

Γιάννης Μακρυγιάννης, Δημήτρης Μαρκόπουλος

Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης εκμυστηρεύτηκε σε σύμβουλό του πως ο Αλέξης Τσίπρας “έχει τις απόψεις του, αλλά είναι φιλοευρωπαϊστής” – “Εμφανίζεται σαν ένας φιλοευρωπαίος πολιτικός χωρίς ακρότητες και στεγανά” – “Αθροίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μαζί με τη ΝΔ και την Ελιά”, λένε συνεργάτες του προέδρου της ΕΚΤ

Προβληματισμένος για τα πραγματικά περιθώρια ελιγμών και αλλαγής πολιτικής που έχει απέναντι στους δανειστές γύρισε από τη Φρανκφούρτη και τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. 

Ενημερώνοντας σχετικά την Πολιτική Γραμματεία του κόμματός του την περασμένη Πέμπτη ήταν ιδιαίτερα φειδωλός και συγκρατημένος ως προς τις προσδοκίες που μπορεί να έχει μια αριστερή κυβέρνηση την επομένη των εκλογών. Στο στενό επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλοι αντιλήφθηκαν ότι τίποτα δεν θα είναι εύκολο, ούτε αυτονόητο στην περίπτωση που αριστερό κόμμα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, και πως το ευρωπαϊκό πεδίο παραμένει εξαιρετικά κακοτράχαλο και αφιλόξενο για οποιονδήποτε επιθυμεί να αλλάξει τις επιβεβλημένες συνταγές αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά και οποιαδήποτε διεθνή επαφή, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε ότι στην Ευρώπη δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα αν πρώτα δεν συμφωνήσει το ισχυρό δίδυμο του Βερολίνου, που συγκροτούν η κυρία Ανγκελα Μέρκελ και ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – εκτός κι αν συγκρουστεί μαζί τους.

Διπλός στόχος
Το αιφνιδιαστικό ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Μέκκα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος αποτέλεσε μεγάλη εμπειρία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είχε διπλή στόχευση:
■ Πρώτον, να στείλει μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να αποτελέσει απειλή για την Ευρώπη και το ευρώ. Οτι έχει κάθε καλή διάθεση να συζητήσει ψύχραιμα και θεσμικά με τα όργανα της Ενωσης για το ελληνικό πρόβλημα. Πρόκειται δηλαδή για μια αποσαφήνιση και υπογράμμιση της ευρωπαϊκής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ανταποκρίθηκε πρόθυμα και με περισσή ευγένεια ο κ. Μάριο Ντράγκι. 
Αυτό όμως ήταν το εύκολο σκέλος της επίσκεψης. Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει διατεθειμένος να συνεννοηθεί με τους δανειστές, οι τελευταίοι, ή τουλάχιστον οι θεσμικοί εκπρόσωποί τους, δεν έχουν λόγο να απορρίψουν μια κίνηση καλής θέλησης.
■  Το δεύτερο μέρος όμως της επίσκεψης, αυτό που αφορούσε στην ουσία των συζητήσεων, αποδείχτηκε πιο δύσκολο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας με τους συνεργάτες του παρουσίασαν στον κ. Ντράγκι τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για το τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα που προκαλούν στην Ελλάδα η κρίση και οι πολιτικές που έχουν επιλεγεί έως τώρα. Επίσης, του παρουσίασαν ορισμένες ιδέες και ενέργειες που θα μπορούσε να κάνει μια κυβέρνηση της Αριστεράς για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, όπως και γενικότερα την ύφεση. Ουσιαστικά, λοιπόν, εμφάνισαν στον κ. Ντράγκι ορισμένες πολιτικές και μέτρα που θα ήθελε να ακολουθήσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες σε έναν βαθμό θα ήταν απέναντι στο μνημόνιο και «αντισυμβατικές», αλλά εντός του κανονιστικού πλαισίου της ΕΚΤ (ομόλογα ειδικού σκοπού κ.λπ.), ώστε να εξασφαλίσει κονδύλια για κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές.
Επιχείρησαν δηλαδή να διερευνήσουν τις προθέσεις της ΕΚΤ στην περίπτωση που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν τηρήσει επακριβώς τα μνημόνια, αλλά διαμορφώσει ένα άλλο μίγμα πολιτικής, που πάντως δεν θα τορπιλίζει ευθέως τις νόρμες για δημοσιονομική εξυγίανση και περιορισμό των ελλειμμάτων. Αλλωστε, σε μεγάλο βαθμό, η μέχρι τώρα αντιμετώπιση του «ελληνικού προβλήματος» στηρίχθηκε σε «αντισυμβατικά» και κατ’ εξαίρεση μέσα, τα οποία εφαρμόστηκαν μόνο για την Ελλάδα και όχι για άλλες χώρες που βρέθηκαν σε κρίση (Ιταλία, Ισπανία κ.λπ.).

«Ολα είναι θέμα Βερολίνου»

Η στάση και οι απαντήσεις του

κ. Ντράγκι απέναντι σε όλα αυτά ήταν μεν προσεκτικές και ευγενικές, αλλά είχαν την εξής λογική: ότι πρόκειται κυρίως για θέματα που σχετίζονται με την πολιτική διαπραγμάτευση των εμπλεκόμενων πλευρών και τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν, άρα τον πρώτο λόγο τον έχουν οι κυβερνήσεις. Οτι όλα δηλαδή είναι θέμα, όπως άφησε να διαφανεί ο κ. Ντράγκι, πολιτικής βούλησης του Βερολίνου και του κ. Σόιμπλε, που έχει το γενικό πρόσταγμα στον χειρισμό της οικονομικής κρίσης.
Ακόμη κι όταν τέθηκε το θέμα με την κυπριακή κρίση προ δεκαπενταμήνου, με τον κ. Τσίπρα να βολιδοσκοπεί τις προθέσεις της ΕΚΤ, αν δηλαδή μπορεί να προχωρήσει και στην περίπτωση της Ελλάδας σε διακοπή της ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα, η απάντηση που έδωσε ο κ. Ντράγκι ήταν της άποψης «τίποτα δεν αποκλείεται»! Σε κανένα σημείο της συζήτησης ο Ιταλός τραπεζίτης δεν έδωσε την αίσθηση ότι μπορεί να διαφοροποιηθεί στο παραμικρό από τις υποδείξεις της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε, όπως ίσως ήλπιζαν οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που εκδηλωθεί κρίση στις σχέσεις της Αθήνας με την τρόικα εξαιτίας μη εφαρμογής ακραίων πολιτικών του μνημονίου.  
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι, για λόγους προστασίας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, ο κ. Ντράγκι μπορεί να διαφοροποιηθεί από το Βερολίνο σε περίπτωση που ζητηθεί η τιμωρία της Ελλάδας αν μια αριστερή κυβέρνηση αποφασίσει να αμφισβητήσει το μνημόνιο, υιοθετήσει άλλες πολιτικές για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνηθέντων. Ωστόσο, αυτό που εισέπραξαν καταρχήν από τον κεντρικό τραπεζίτη ήταν ότι μάλλον αυτή η διαφοροποίηση είναι δύσκολο να υπάρξει. 
Υπό αυτό το πρίσμα, λένε τώρα ψύχραιμοι παρατηρητές των κινήσεων που κάνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, και σε περίπτωση που ορθωθεί τείχος και από το Βερολίνο και από τη Φρανκφούρτη, είναι πολύ πιθανό ο κ. Τσίπρας, αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία, να βρεθεί στο δίλημμα «είτε να γίνει Σαμαράς, είτε να γίνει Λαφαζάνης». Δηλαδή ή θα ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της τρόικας στην εφαρμογή του μνημονίου -διατηρώντας μόνο τη δυνατότητα να αλλάξει πράγματα στο εσωτερικό, όπως η ανακατανομή των φορολογικών βαρών- ή θα οδηγηθεί στην άγρια σύγκρουση με τους δανειστές και το μερκελικό κατεστημένο στην Ευρώπη.
Παρά ταύτα, στην Κουμουνδούρου δεν δείχνουν απογοητευμένοι. Ευελπιστούν ότι η δυναμική που θα δημιουργηθεί από μια εκλογική νίκη και συγκρότηση αριστερής κυβέρνησης θα επαναπροσδιορίσει τη στάση όλων στην Ευρώπη και οι σημερινοί ανυποχώρητοι παράγοντες θα δεχτούν να πάνε ένα βήμα πίσω, ιδίως τώρα που το ίδιο κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποτραπεί μια γενικευμένη κρίση με επίκεντρο και πάλι το ενιαίο νόμισμα.
Σε κάθε περίπτωση πιστεύουν ότι και οι Ευρωπαίοι θεσμικοί παράγοντες αποδέχονται την ανάγκη συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνει και η πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Ντράγκι στον κ. Τσίπρα στη συγκεκριμένη συγκυρία, παρότι δεν ήταν υποχρεωμένος να το πράξει. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν θετικό αυτό το γεγονός από μόνο του και επισημαίνουν ότι έχει διαμορφωθεί πλέον ένα άλλο επίπεδο επικοινωνίας, που ουσιαστικά προετοιμάζει την αυριανή μέρα μιας αριστερής διακυβέρνησης. 
  
Δεν βλέπει 180 βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ

Βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται η σημερινή κυβέρνηση να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και να αποφευχθούν έτσι οι πρόωρες εκλογές αρχίζουν να έχουν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, και γι’ αυτό βλέπουν κάλπες εντός του φθινοπώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας φέρεται σχεδόν σίγουρος ότι ο κ. Φώτης Κουβέλης δεν θα αποδεχτεί τυχόν πρόταση από τους κυρίους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο με δεδομένη την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, και άρα καθίσταται απίθανο να προκύψει κάποια υποψηφιότητα που να μπορεί να συγκεντρώσει την αναγκαία ευρεία συναίνεση.
Η εικόνα που έχουν οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πολλοί από τους 22 ανεξάρτητους βουλευτές ήταν αρνητικοί σε βολιδοσκοπήσεις που δέχτηκαν από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ υπάρχει και διχασμός εντός της ΔΗΜ.ΑΡ. ακόμη και για την περίπτωση που υποδειχθεί ο κ. Κουβέλης ως υποψήφιος από τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο. 
Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι αν η κυβέρνηση δεν έχει «κλειδώσει» έως τον Σεπτέμβριο τους 180 βουλευτές για την προεδρική εκλογή, τότε θα αποφασίσει μόνη της πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για να προλάβει κοινωνικές αντιδράσεις που προφανώς θα εκδηλωθούν αργότερα λόγω των σκληρών μέτρων, τα οποία ήδη προβλέπονται από τα μνημόνια (μειώσεις συντάξεων, ομαδικές απολύσεις κ.λπ.).

«Δεν θα κάνει την Ελλάδα Κούβα»  

«Εχει τις απόψεις του, αλλά είναι φιλοευρωπαϊστής», εκμυστηρεύτηκε σε σύμβουλό του ο Μάριο Ντράγκι μετά   τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στον 35ο όροφο του ουρανοξύστη της ΕΚΤ

Σαφή προειδοποίηση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στρογγυλέψει τις ριζοσπαστικές του θέσεις για να γίνει αποδεκτός από τα συντηρητικά στρώματα της κοινωνίας», απηύθυνε την περασμένη Πέμπτη ο κ. Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη συνεδρίαση της Kοινοβουλευτικής Oμάδας του κόμματος μετά τις ευρωεκλογές. Τρεις ημέρες πριν, όμως, στην πρώτη επίσκεψη ηγέτη της Αριστεράς στην καρδιά του ευρωπαϊκού καπιταλισμού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνούσε με απόλυτη επιτυχία τις εξετάσεις του φιλοευρωπαϊκού τεστ στις οποίες τον υπέβαλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. 

Δεν είναι τυχαίο πως μετά τη συνάντηση των ετερόκλητων φαινομενικά δύο πόλων, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης και σύμβολο όσων η εγχώρια και διεθνής Αριστερά κατακρίνει φέρεται από κύκλους της ΕΚΤ να είπε πως «οπωσδήποτε αυτός ο τύπος δεν θα κάνει τη χώρα του Κούβα της Μεσογείου». 

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του κεντρικού Ευρωπαίου τραπεζίτη, η συνάντηση με τον κ. Τσίπρα πήγε απρόσμενα θετικά. Η επικοινωνία με υψηλόβαθμα στελέχη στη Φρανκφούρτη δεν αφήνει αμφιβολίες ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε καμία περίπτωση δεν χτύπησε το χέρι, ούτε θύμισε το περίφημο κίνημα του 2012 «Occupy Frankfurt», το οποίο διαμαρτυρόταν κατά της λιτότητας και της διαχείρισης της κρίσης από την Ε.Ε. Αντιθέτως, αντί να διαδηλώνει και όντας πλέον μέσα στο απόρθητο φρούριο της ΕΚΤ, ο Ελληνας πολιτικός επιχείρησε να ασκήσει διπλωματία και να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη και όχι ένα ριζοσπαστικό μέτωπο που θα επιφέρει ανατροπές και θα αλλάξει κάτι με τρόπο δραματικό. Καθόλου τυχαία δεν είναι η διαπίστωση εκπροσώπου της ΕΚΤ στο «ΘΕΜΑ» ότι ο πρόεδρός της και οι συνεργάτες του «σε καμία περίπτωση δεν κατατάσσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις. Τον αθροίζουμε στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μαζί με τη Ν.Δ. και την Ελιά»! 

Πρόκειται σαφώς για μια πολιτική εκτίμηση που εσχάτως απασχολεί την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποιεί πως η ακραία ρητορεία έχει πλαφόν και ότι σύντομα θα πρέπει να αναζητηθούν κυβερνητικές συμμαχίες στο αστικό πολιτικό πεδίο. Ολα αυτά τα γνώριζαν πολύ καλά οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ όταν μας έλεγαν τα παραπάνω. 
Αυτά σε κάθε περίπτωση αναφέρει έγκυρη πηγή μας, αποδίδοντας τις απευθείας σκέψεις των τεχνοκρατών της ΕΚΤ αλλά και προσωπικά του κ. Ντράγκι, ο οποίος, σημειωτέον, ασχολήθηκε πολύ με τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως μετά την επίσκεψη του Ελληνα πολιτικού αρχηγού, στους διαδρόμους του γιγάντιου κτιρίου της Φρανκφούρτης ήταν διάχυτη η πεποίθηση, όπως μας τη μετέφερε συνεργάτης του προέδρου της ΕΚΤ, ότι «ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε υπό συγκεκριμένες συνθήκες να διαδραματίσει έναν ευρύτερο, διεθνή ρόλο, ανάλογο με αυτόν του Χέλμουτ Σμιτ». Να αναδεικνύει δηλαδή τις κοινωνικές αγωνίες με τρόπο σοσιαλιστικό, κάτω, όμως, από ένα πολιτικό πλαίσιο ρεαλιστικό. Βέβαια όλα τα παραπάνω δεν γνωρίζει κανείς πώς αντηχούν στ’ αυτιά των εσωκομματικών του αντιπάλων, καθώς μπορεί οι συνιστώσες του να έχουν ανακωχή, ωστόσο ξεκάθαρα πολλοί είναι εκείνοι που δεν εγκρίνουν μια τόσο απότομη φιλοευρωπαϊκή στροφή. 

Η όψιμη real politik του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν ξεκίνησε από την επίσκεψή του στην έδρα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Προηγήθηκε πριν από μερικές ημέρες η αποδοχή του κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως προέδρου της Κομισιόν, η οποία αν και πέρασε -ως είθισται με τα ευρωπαϊκά θέματα στη χώρα μας- στα ψιλά, αποτελεί πολιτικό όπλο αιχμής για τον κ. Τσίπρα, καθώς, κατά πρώτον, δείχνει σεβασμό στο παιχνίδι της δημοκρατίας και των θεσμών της Ε.Ε. αποδεχόμενος την ισχύ του πρώτου και, ταυτόχρονα, στέλνει μήνυμα πως «εάν ο ίδιος αναδειχτεί πρώτος, απαιτεί ανάλογο σεβασμό από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την Ε.Ε.».  

Αν αυτή η ευρωπαϊκή στροφή (κλειστή, άρα επικίνδυνη κατά τη μειοψηφία του κόμματος που δεν καλοβλέπει αυτές τις στρατηγικές), αλλά και εμμονή, πρέπει να πιστωθεί σε ένα πρόσωπο, αυτό δεν είναι άλλο από τον επί χρόνια στενό φίλο και διευθυντή του γραφείου του κ. Τσίπρα, κ. Νίκο Παππά. Ο ίδιος μας είχε δηλώσει με συγκίνηση την ημέρα του ντιμπέιτ για την προεδρία της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες: «Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ πως εμείς οι διαδηλωτές του χθες, θα φτάναμε σήμερα να διεκδικούμε την προεδρία της Κομισιόν». Αυτός, μάλιστα, σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πηγές μας στην ΕΚΤ, ήταν που κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες πριν από δεκαπέντε ημέρες ζήτησε συνάντηση με τον κ. Ντράγκι.

 Το ραντεβού, λοιπόν, ζητήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και κανονίστηκε να γίνει εντός μιας εβδομάδας, έπειτα από επίσημο αίτημα του ελληνικού κόμματος. Και πραγματικά αποτελεί έκπληξη ότι για πρώτη φορά ένας αριστερός Ευρωπαίος ηγέτης επιδιώκει να συναντηθεί με τραπεζίτες, να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με αυτούς που συνηθίζει δημόσια να κατηγορεί ως κύριους υπεύθυνους της κρίσης και στο τέλος να λέει και καλά λόγια γι’ αυτούς. 
«Ο κ. Ντράγκι εντυπωσιάστηκε και ταυτόχρονα εκτίμησε δεόντως τις τόσο θετικές δηλώσεις Τσίπρα μετά τη μεταξύ τους συνάντηση», μας είπε στέλεχος της ΕΚΤ και τόνισε: «Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας μιλάει θετικά για έναν ευρωπαϊκό θεσμό, πολύ δε περισσότερο για την ΕΚΤ. Η σημειολογία αυτή είναι ισχυρή και ενδεικτική των προθέσεών του. Είναι ξεκάθαρο ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θεσμοποιείται και σαφώς γίνεται αποδεκτός από εμάς. Ο συγκεκριμένος πολιτικός δεν έχει καμία σχέση με το ριζοσπαστικό Die Linke και την ακραία πολλές φορές ρητορεία του», αναφέρει η ίδια πηγή. 

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Τσίπρας κατά την έξοδό του από τον ουρανοξύστη της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη επιβεβαίωσε πως τα μέτρα της ΕΚΤ είναι «σε θετική κατεύθυνση», αν και πρόσθεσε -χωρίς όμως ακραία ρητορεία- ότι «δεν είναι αρκετά». Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως άλλη ρητορεία επιλέγει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με την εσωτερική πολιτική σκηνή και άλλη για την Ευρώπη και τους θεσμικούς-ισχυρούς εκπροσώπους της. Διαφορετική είναι η δημόσια τοποθέτησή του και άλλη πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες της αίθουσας συσκέψεων του 35ου ορόφου στο κτίριο της ΕΚΤ όπου ο κ. Ντράγκι τον συνάντησε. 
Βάσει αξιόπιστων πληροφοριών μας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν δέχτηκε την αντιπροσωπία των κυρίων Τσίπρα, Παππά, Γιάννη Δραγασάκη στο προσωπικό του γραφείο, κάτι το οποίο κάνει μονάχα σε ηγέτες κρατών-μελών της Ε.Ε. ή στον πρόεδρο της Κομισιόν. 

Παράλληλα, η αρχική πρόθεση της ΕΚΤ ήταν η επίσκεψη να είναι ολιγόλεπτη και να μη δοθεί μεγάλη δημοσιότητα. Για τον λόγο αυτό καμία ανακοίνωση δεν υπήρξε στον επίσημο ιστότοπο της ΕΚΤ, στο επονομαζόμενο «weekly schedule» (εβδομαδιαίο πρόγραμμα). Η θετική, όμως, έκβαση και προφανώς η χημεία Τσίπρα – Ντράγκι οδήγησε τον αυστηρό πάντα -όπως μας λένε στενοί συνεργάτες του- στην τήρηση των χρόνων τραπεζίτη να δει τον Ελληνα πολιτικό για επί μία «γεμάτη ώρα» σε κλίμα χαλαρό και φιλικό. Μάλιστα, Ελληνας συνεργάτης του προέδρου της ΕΚΤ είχε ετοιμάσει έναν πλήρη φάκελο με τις προτάσεις, απόψεις και ομιλίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά θέματα της Ευρώπης κι έτσι ο κ. Ντράγκι πήγε διαβασμένος. Στη συνάντηση, εκτός της ελληνικής τριανδρίας από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, παραβρέθηκαν ο κ. Κλάους Μαζούχ και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ. Ειρωνικό σχόλιο μάλιστα συνεργάτη της ΕΚΤ ανέφερε πως «ο κ. Τσίπρας μετά το… σκίσιμο των μνημονίων, για πρώτη φορά δέχτηκε να μιλήσει face to face με εκπρόσωπο της τρόικας στην Ελλάδα». 

Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε κανένα σημείο της συνάντησης δεν επιτέθηκε στον κ. Μαζούχ, ούτε αναφέρθηκε στα λάθη της τρόικας. Από την άλλη μεριά, ως Ιταλός ο κ. Ντράγκι και έχοντας επιβιώσει από πολλές σύνθετες πολιτικές καταστάσεις, φάνηκε να κατανοεί σε βάθος το ελληνικό πρόβλημα, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως και τις τρεις φορές που πρόεδρος της ΕΚΤ δέχτηκε αρχηγό μη κυβερνητικού κόμματος ήταν για την Ελλάδα: η πρώτη έγινε τον Μάρτιο του 2009 με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου ως αρχηγό τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ίδιο λίγο πριν τις εκλογές του 2012, με τον τότε αρχηγό της αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά, και τώρα με τον κ. Τσίπρα. «Ο κ. Ντράγκι παρακολουθεί με ενδιαφέρον την Ελλάδα, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στη δική του πατρίδα, την Ιταλία», λέει η ίδια πηγή. 
Από τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία που συνεργάτες του κ. Ντράγκι πάντως μας μετέφεραν, ήταν κι αυτό της συζήτησης που έγινε για τον διογκωμένο ελληνικό δημόσιο τομέα. Ειδικότερα, ο κ. Ντράγκι φέρεται να έθεσε στη συζήτηση πως «είναι ανάγκη να μειωθεί το Ελληνικό Δημόσιο», με τον κ. Τσίπρα να αντιδρά ουδέτερα, αναφέροντας απλά πως «πρέπει να αλλάξει η ελληνική δημόσια διοίκηση». Στην επισήμανση της διαφορετικής προσέγγισης στη δημόσια σφαίρα και σε όσα λέγεται ότι συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες, στέλεχος της ΕΚΤ λέει: «Πάντως σε εμάς εμφανίζεται σαν ένας φιλοευρωπαίος πολιτικός, χωρίς ακρότητες και στεγανά. Μην παραξενευτείτε αν ο κ. Τσίπρας αναδειχτεί σε μεταρρυθμιστή. Εξάλλου να θυμίσουμε πως ανάλογα σκληρή στάση κρατούσε και ο κ. Σαμαράς όταν είχε έρθει ως αντιπολίτευση στην ΕΚΤ και κατόπιν πραγματοποίησε μεγάλες τομές».

Εγινε celebrity μετά το ευρωντιμπέιτ 

Με εγκάρδια χαμόγελα και «geia sou, Alexi» υποδέχτηκαν οι Γερμανοί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη διάρκεια περιπάτου του στο κέντρο της πόλης, πολλοί ήταν οι Γερμανοί πολίτες που τον χαιρέτισαν αναγνωρίζοντάς τον από την περίοδο της ευρωπαϊκής μονομαχίας του με τον κ. Γιούνκερ, τον κ. Μάρτιν Σουλτς, τον κ. Γκι Φερχόφσταντ και την κυρία Σκα Κέλερ. Μάλιστα πολλοί από αυτούς φώναξαν «sexy Alexi!», ενώ κάποιος τον σταμάτησε για να τον συγχαρεί και του έδωσε την κάρτα του!  Πάντως ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του κινήθηκαν σεμνά και με μεγάλη προσοχή στην πρωτεύουσα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σύμφωνα με πηγές μας, για μία ακόμη φορά κανένας τους δεν ταξίδεψε business class (και στο debate των Βρυξελλών είχε γίνει το ίδιο), το ξενοδοχείο στο οποίο κατέλυσαν ήταν ένα τυπικό business hotel των 90 ευρώ τη βραδιά, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έτοιμος να πάρει το μετρό για να πάει στον προορισμό του μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, όταν άρχισε να βρέχει και υπάλληλοι της ΕΚΤ τον προέτρεψαν να πάρει ένα ταξί. 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube