Weather Icon
Γενικά θέματα , Ελλάδα 9 Ιουνίου 2014

Σε τεντωμένο σκοινί ξανά οι σχέσεις των δύο πόλων στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε τεντωμένο σκοινί ξανά οι σχέσεις των δύο πόλων στον ΣΥΡΙΖΑ
Πρώτη αφορμή η μη στήριξη του Χουντή και το πρόκριμα στους πασοκογενείς

Οι εκλογές είναι παρελθόν και μαζί με αυτές διαλύθηκε και ο λευκός καπνός που έβγαινε από την Κουμουνδούρου. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων φέρνει εκ νέου τη σχέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον Αλέξη Τσίπρα σε τεντωμένο σκοινί, μια και εκτιμήθηκε από την πλευρά του Αριστερού Ρεύματος ότι οι ηγετικοί δεν βοήθησαν στο να κρατηθούν οι ισορροπίες. Κυρίως, μάλιστα, στη μάχη για τις ευρωεκλογές, όπου ο Νίκος Χουντής δεν εξελέγη ούτε καν ως επιλαχόντας.
Επί της ουσίας, η μειοψηφία φέρει βαρέως το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας και η ομάδα που συσπειρώνει δεν έδωσε γραμμή υπέρ του πρώην ευρωβουλευτή, ο οποίος, όπως λένε, «είχε να παρουσιάσει αξιόλογο έργο κατά την πενταετή παρουσία του στις Βρυξέλλες». Αντ’ αυτού στηρίχθηκαν -υποστηρίζουν- οι πασοκογενείς, υπαινιγμός τον οποίο αφορίζει το περιβάλλον του Τσίπρα, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Γιάννη Μηλιού, που επίσης έμεινε απέξω!

Ακόμη ένα σημείο τριβής είναι η παταγώδης αποτυχία που είχαν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες οι οποίοι προέρχονταν από την Αριστερή Πλατφόρμα. Πρόκειται για τον Μιχάλη Κριτσωτάκη στην Περιφέρεια Κρήτης και τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τα μέλη της μειοψηφίας αν και ανοιχτά δεν κάνουν λόγο για ύποπτα παιχνίδια της πλειοψηφίας, εντούτοις δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι κανείς εκ των δύο δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο. Την ίδια ώρα, βέβαια, σχολιάζουν δηκτικά τη στήριξη που προσέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και εν γένει ο ΣΥΡΙΖΑ στον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου Οδυσσέα Βουδούρη, παρά τις έντονες αντιδράσεις που είχαν προηγηθεί, αφενός σε τοπικό επίπεδο και αφετέρου στην Κουμουνδούρου. Θεωρούν, μάλιστα, ότι η ηγεσία του κόμματος θα μπορούσε να είχε προσφέρει περισσότερα στον προεκλογικό αγώνα, ωστόσο στη γενικότερη αποτυχία των αυτοδιοικητικών εκλογών μια ηχηρή παρέμβαση με αιχμές θα μπορούσε να απαντηθεί εύκολα από τους προεδρικούς.

Το τρίτο αγκάθι που αναμένεται να δημιουργήσει εσωκομματικούς τριγμούς είναι οι εσωκομματικές μοιρασιές. Με δεδομένο ότι ήδη διακινούνται πληροφορίες περί… ανασχηματισμού (όχι σαρωτικού) στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερή Πλατφόρμα δεν αποκλείεται να ζητήσει πόστα την ώρα που η ηγεσία φημολογείται ότι θα προσπαθήσει να τους… κάνει στην άκρη, βασιζόμενη στο δυσμενές για τη μειοψηφία εκλογικό αποτέλεσμα. Η μόνη «απάντηση» του Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι το 70-30 που προήλθε από το ιδρυτικό συνέδριο. Σε κάθε περίπτωση το θέμα του ανασχηματισμού στην Κουμουνδούρου βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο… σκέψης, αλλά σίγουρα θα ανοίξει το αργότερο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αφού δύο μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, η Ερμίνα Κυπριανίδου και ο Γιώργος Γαβρίλης, αναλαμβάνουν τα νέα καθήκοντά τους ως αντιπεριφερειάρχες με τη Ρένα Δούρου.

Η «ανατροπή» έγινε στροφή!

«Στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν» ήταν το σύνθημα που υιοθέτησε προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά μάλλον αυτό που ισχύει είναι το «στις 25 ψηφίζουμε, στις 26… στρίβουμε»! Και τούτο διότι δεν πρόλαβε το υπουργείο Εσωτερικών να εκδόσει τα επίσημα αποτελέσματα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ως… κυβερνητικός εταίρος, ζητώντας σε πρώτη φάση από την κυβέρνηση «να μην προχωρήσει στον διορισμό του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και του επόμενου επιτρόπου» δίχως τη σύμφωνη γνώμη του.

Αυτή ήταν μόνο αρχή, καθώς ακολούθησε η ευρωπαϊκή στροφή με τη στήριξη στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα νίκησε στις εκλογές. Συνεπώς, ο υποψήφιος της μεγαλύτερης ομάδα θα πρέπει πρώτος να προσπαθήσει να συγκροτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ξεκινώντας διαπραγματεύσεις με τις άλλες πολιτικές ομάδες» δήλωνε μόλις τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές και επαναλάμβανε παντού! Ως πρόσχημα χρησιμοποίησε τον σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά πραγματικός στόχος του, όπως εκτιμάται, ήταν να στείλει ένα μήνυμα συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Νωρίτερα είχε στρίψει εκ νέου προς το Κέντρο, καθώς σε συνέντευξή του στο Bloomberg άδειασε τους πάντες, ανοίγοντας τον δρόμο για συνεργασία με τους Σοσιαλιστές.Στην ίδια συνέντευξη ξεκαθάρισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φιλοευρωπαϊκή δύναμη που θέλει να αλλάξει και όχι να διαλύσει την Ευρώπη», βάζοντας στο χρονοντούλαπο τις απόψεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Αριστερού Ρεύματος. Εξάλλου, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg δεσμεύθηκε να «μη διαταράξει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη»…
δημοκρατία

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube