Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράκ 16 Ιουνίου 2014

Έκτακτο: Οι ΗΠΑ διέταξαν την εκκένωση της Πρεσβείας τους στη Βαγδάτη

To πολυτελές κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, το οποίο εγκαταλείπουν από σήμερα οι αμερικανοί διπλωμάτες
Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού τύπου, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εκκενώσουν την πρεσβεία τους στη Βαγδάτη, αναθέτοντας την επιχείρηση σε 100 πεζοναύτες.
Το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας μεταφέρεται στο Αμμάν της Ιορδανίας.
Σημειώνεται ότι οι ένοπλοι του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε έχουν καταλάβει τις πόλεις γύρω από τη Βαγδάτη που κατοικούνται από σουνιτικούς πληθυσμούς, ανάμεσα στις οποίες η Ραμάντι και η Φαλούτζα και στην ουσία, ελλείψει αντίστασης από πλευράς του ιρακινού στρατού, έχουν κυκλώσει τη Βαγδάτη, τουλάχιστον τις ΒΔ της συνοικίες.
Προφανώς λόγω του ότι επίκειται επίθεση των τζιχαντιστών στη Βαγδάτη, η Ουάσιγκτον αποφάσισε το κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας και τη μεταφορά του προσωπικού που υπηρετεί εκεί στο Αμμάν.
Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί έπεσε στα χέρια των ισλαμιστών και η πόλη Τελαφέρ, που βρίσκεται δυτικά της Μοσούλης και κατοικείται πατά πλεονότητα από Τουρκομάνους, σιίτες και σουνίτες.
Για το θέμα της Τελαφέρ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν διέκοψε χθες την περιοδεία του στον Πόντο και επέστρεψε από την Τραπεζούντα, όπου βρισκόταν, στην Άγκυρα, για να συμμετέχει σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Νετζντέτ Οζέλ, ο διοικητής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν και ο υφυπουργός εξωτερικών Φερινοτύν Σιρινλίογλου.
Να σημειωθεί ότι το ζήτημα των Τουρκομάνων του Ιράκ αποτελεί για την Τουρκία μείζον ζήτημα, δεδομένου ότι στην ύπαρξή τους στηρίζουν τις διεκδικήσεις τους στο Κιρκούκ και τη Μοσούλη.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube