Weather Icon
Αφγανιστάν , ΗΠΑ 1 Ιουνίου 2014

Αφγανιστάν: Ενα ακόμα Βιετνάμ για τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα,
μιλώντας από τον κήπο των ρόδων του Λευκού Οίκου με αφορμή την
απελευθέρωση του λοχία που κρατούνταν επί 5 χρόνια από Ταλιμπάν στο
Αφγανιστάν, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν μια «ακλόνητη
δέσμευση» να επιστρέψουν στην πατρίδα όλοι οι κρατούμενοι πολέμου.

Ο Ομπάμα, πλαισιωμένος από τους γονείς του Μπάουι Μπέργκανταλ,
δήλωσε ότι όσο καιρό ο Αμερικανός λοχίας κρατούνταν αιχμάλωτος, κανείς
δεν τον ξέχασε.

«Έχουμε δεσμευτεί να δώσουμε σταδιακά ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, έχουμε δεσμευτεί να κλείσουμε τις φυλακές στο Γκίτμο (οι φυλακές στο Γκουατάναμο της Κούβας όπου κρατούνται οι ύποπτοι για τρομοκρατία από ξένες χώρες). Αλλά έχουμε δώσει μια ακλόνητη δέσμευση να επιστρέψουν στις ΗΠΑ οι κρατούμενοι πολέμου», δήλωσε ο Ομπάμα.

«Αυτό είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει ως Αμερικάνους. Αποτελεί βαθιά υποχρέωση εντός του στρατού μας. Και σήμερα, τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση, είναι μια υπόσχεση που είχαμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπέργκνταλ, ο οποίος κρατούνταν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν από τον Ιούνιο του 2009, αφέθηκε το Σάββατο ελεύθερος μετά από συμφωνία που επετεύχθη. Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του Μπέργκνταλ, οι ΗΠΑ παρέδωσαν στη δικαιοδοσία του Κατάρ 5 κρατούμενους, μέλη των Ταλιμπάν που βρίσκονταν στις φυλακές του Γκουατάναμο.

Ο λοχίας του αμερικανικού στρατού, Μπάουι Μπέργκνταλ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος το Σάββατο μετά από 5 χρόνια που κρατούνταν από Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, θα μεταφερθεί σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στη Γερμανία, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι ο Μπέργκνταλ θα μεταφερόταν αεροπορικώς στο Ιατρικό Κέντρο της περιοχής Λάντστουλ της Γερμανίας, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο αμερικανικό νοσοκομείο εκτός ΗΠΑ. Ο Μπέργκνταλ είχε μεταφερθεί νωρίτερα στην αμερικανική αεροπορική βάση στην περιοχή Μπαγκράμ του Αφγανιστάν, όπου του παρήχθησαν οι πρώτες βοήθειες.

Ο Μπέργκνταλ, ο οποίος είχε σταλεί στο Αφγανιστάν το 2009, έπεσε αιχμάλωτος των Ταλιμπάν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οι γονείς του Αμερικανού λοχία δήλωσαν κατενθουσιασμένοι με τις πρόσφατες εξελίξεις, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν προσπάθειες ώστε όλοι οι Αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Πέντε κρατούμενοι, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τις φυλακές του Γκουαντάναμο, μετά από συμφωνία με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση κατάφερε την απελευθέρωση του λοχία Μπάουι Μπέργκνταλ, επιβιβάστηκαν σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου C-17 με προορισμό το Κατάρ, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο σχετική δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

«Οι πέντε κρατούμενοι θα μεταφερθούν στο Κατάρ, το οποίο θα έχει και την επιμέλειά τους και θα βρίσκονται υπό περιορισμό όσον αφορά τις κινήσεις και τις δραστηριότητές τους», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Ρόιτερς υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Μπέργκνταλ κρατούνταν αιχμάλωτος επί σχεδόν 5 χρόνια από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Το Σάββατο αφέθηκε ελεύθερος και πλέον βρίσκεται υπό την προστασία των ΗΠΑ μετά από πολύχρονες διαπραγματεύσεις.

enet

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube