REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράκ 14 Ιουνίου 2014

Στον Περσικό Κόλπο κατευθύνεται αμερικανικό αεροπλανοφόρο

Στον Περσικό Κόλπο κατευθύνεται αμερικανικό αεροπλανοφόρο

Το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush θα συνοδεύεται άλλα δύο πολεμικά πλοία (φωτ, αρχείου EPA/ALAN RADECKI/U.S. NAVY PHOTO COURTESY OF NORTHROP GRUMMAN/HANDOU).
Εντολή να κατευθυνθεί στον Περσικό Κόλπο ένα από τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ έδωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, προκειμένου να είναι έτοιμο σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον αποφασίσει μια στρατιωτική επιχείρηση για να αντιμετωπιστεί η κρίση στο Ιράκ.

«Η εντολή για την ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου θα επιτρέψει στον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να διαθέτει περισσότερη ευελιξία, αν κριθεί απαραίτητη μια στρατιωτική επιχείρηση για να προστατεύσουμε ζωές Αμερικανών, πολιτών ή τα συμφέροντά μας στο Ιράκ» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush θα συνοδεύεται άλλα δύο πολεμικά πλοία, το καταδρομικό USS Philippine Sea και το αντιτορπιλικό USS Truxtun, που είναι εξοπλισμένα με εκτοξευτήρες πυραύλων, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κέρμπι.
Τα τρία πλοία που παρέμεναν στη βόρεια Αραβική Θάλασσα, αναχώρησαν σήμερα και αναμένεται να φθάσουν απόψε στον Περσικό Κόλπο.

Το USS George H.W. Bush είχε αποπλεύσει από τη ναυτική βάση του Νόρφολκ στη Βιρτζίνια, στις ανατολικές ΗΠΑ, το Φεβρουάριο και έκτοτε περιπολούσε στη Μέση Ανατολή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει χθες ότι θα αποφάσιζε μέσα στις επόμενες ημέρες ποια τακτική πρέπει να ακολουθηθεί απέναντι στην προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), οι οποίοι μέσα σε τρεις ημέρες αυτή την εβδομάδα κυρίευσαν σημαντικές πόλεις, όπως τη Μοσούλη και την επαρχία της Νινευί (βόρεια), το Τικρίτ και άλλες περιοχές της επαρχίας Σαλαχεντίν, όπως και περιοχές των επαρχιών Ντιλάγια (ανατολικά) και Κιρκούκ (βόρεια), καθώς δεν συνάντησαν ισχυρή αντίσταση.

Πάντως, ο Ομπάμα έχει αποκλεισει την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.
Ο στόχος τους είναι να προωθηθούν στη Βαγδάτη, όπου οι δρόμοι έχουν ερημώσει και τα καταστήματα παραμένουν κλειστά.
Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο τριών πόλεων κοντά στη Βαγδάτη, τις οποίες είχαν κυριεύσει οι τζιχαντιστές και ετοιμάζουν αντεπίθεση στα βόρεια της χώρας.
BHMA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube