REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , ΝΑΤΟ , Ουκρανία , Ρωσία 7 Μαΐου 2014

Foreign Policy: Πώς ο Putin αλλάζει τους κανόνες πολέμου στον 21ο αιώνα

Του Κώστα Ράπτη
Μιλώντας τη Δευτέρα ενώπιον κοινού διπλωματών και στρατιωτικών στην Ότταβα ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, Αμερικανός πτέραρχος Philip Breedlove, εκμυστηρεύθηκε ότι πλέον δεν θεωρεί, όπως μέχρι πρότινος, πιθανή μιαν εισβολή ρωσικών συμβατικών δυνάμεων στην Ουκρανία. “Πιστεύω τώρα ότι ο Putin θα είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους του στην Ουκρανία χωρίς να διατάξει τον στρατό του να διασχίσει τα σύνορα. Η πιθανότερη εξέλιξη είναι να συνεχίσει αυτό που ήδη κάνει: να απαξιώνει την ουκρανική κυβέρνηση, να υποδαυλίζει την αναταραχή και να δημιουργεί το έδαφος για την ανάπτυξη ενός αυτονομιστικού κινήματος” δήλωσε ο Breedlove, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο σενάριο θα είναι και το πιο προβληματικό για το ΝΑΤΟ, εφόσον έτσι πολλοί θα μπούν στον πειρασμό να επιστρέψουν στη business as usual.

Αν ο πτέραρχος έχει δίκιο, αυτό θα οφείλεται στο ότι μέχρι τώρα η Ουάσιγκτον είχε άδικο. Διότι, όπως υποστηρίζει ο Βρετανός δημοσιογράφος Peter Pomerantsev, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του επιδραστικού αμερικανικού περιοδικού Foreign Policy, η κατηγορία του Barack Obama πως ο Putin είναι εγκλωβισμένος σε μια νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου αποδεικνύεται λανθασμένη. Προσεκτικότερη μελέτη των κινήσεών του στην ουκρανική κρίση, αποκαλύπτει ότι το Κρεμλίνο εμφορείται από μία νοοτροπία απολύτως συμβατή με την πραγματικότητα του 21ου αιώνα, ενώ είναι η Δύση που μοιάζει εγκλωβισμένη στους “παλαιούς τρόπους”.

Για περισσότερα Capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube