REAL TIME |

Weather Icon
Αφρική , Ισλάμ 18 Μαΐου 2014

Αφρικανοί ηγέτες κήρυξαν τον «πόλεμο» στην Μπόκο Χαράμ

Αφρικανοί ηγέτες κήρυξαν τον «πόλεμο» στην Μπόκο Χαράμ
REUTERS/GONZALO FUENTES

Περιφερειακό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της νιγηριανής ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ ενέκριναν πέντε αρχηγοί κρατών της Αφρικής που συναντήθηκαν στο Παρίσι μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
«Βρισκόμαστε εδώ για να κηρύξουμε τον πόλεμο στην Μπόκο Χαράμ» δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Καμερούν, Πολ Μπιγιά.
Το σχέδιο που ενέκρινε η σύνοδος προβλέπει «το συντονισμό των μυστικών υπηρεσιών, την ανταλλαγή πληροφοριών, την κεντρική διεύθυνση των μέσων, την επιτήρηση των συνόρων, στρατιωτική παρουσία γύρω από τη λίμνη Τσαντ και δυνατότητα επέμβασης σε περίπτωση κινδύνου», ανέφερε ο Φρανσουά Ολάντ.
Ο νιγηριανός ομόλογός του, Γκούντλακ Τζόναθαν, ο οποίος έχει επικριθεί ότι καθυστέρησε να αντιδράσει στους εκβιασμούς της Μπόκο Χαράμ, δήλωσε ότι δεσμεύεται πλήρως να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να απελευθερωθούν οι περίπου 200 νεαρές κοπέλες που απήχθησαν πριν από ένα μήνα και πλέον από τους ισλαμιστές.

Παρίσι: «Πόλεμο» εναντίον της Μπόκο Χαράμ κήρυξαν οι ηγέτες της Δυτικής Αφρικής
Ο πρόεδρος του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί, υπογράμμισε «την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε τους τρομοκράτες που αποτελούν γάγγραινα στην περιοχή». «Οι τρομοκράτες αυτοί έχουν ήδη κάνει κακό στην υπο-ήπειρο, αν τους αφήσουμε να συνεχίσουν, διατρέχουμε τον κίνδυνο να αφήσουμε το σύνολο της υπο-ηπείρου, της Αφρικής στο χάος», είπε.
«Είμαστε αποφασισμένοι να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, τους πόρους μας (…) στο περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Μπενίν, Τομά Μπονί Γιαγί. «Η θρησκευτική μισαλλοδοξία δεν έχει πλέον θέση» στην Αφρική πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του Νίγηρα, Μαμαντού Ισουφού, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η σύνοδος του Παρισιού επέτρεψε να συζητηθεί η μακροπρόθεσμη «οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής».
Στη σύνοδο του Παρισιού εκπροσωπήθηκαν ακόμη οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube