Γενικά θέματα 4 Μαΐου 2014

Αποκαλυπτικό: Αναβολή στην Επ. Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας

Αποκαλυπτικό: Αναβολή στην Επ. Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αναβάλει τη
σύγκληση της Επιτροπής Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας.

Του Παύλου Ξανθούλη, Βρυξέλες
Αναβολή
τακτικής και λόγοι ουσίας αποδίδονται στην απόφαση της Κομισιόν να
μεταθέσει χρονικά τη συνεδρία της Επιτροπής Σύνδεσης Ευρωπαϊκής
Ενωσης-Τουρκίας, η οποία είθισται να πραγματοποιείται σε ετήσια βάση,
στις αρχές της άνοιξης.


Οπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 ο Ζαν Κριστόφ Φιλορί, υπεύθυνος για θέματα Τουρκίας, και στενός συνεργάτης του Στέφαν Φούλε, ενημέρωσε τα κράτη-μέλη ότι η Κομισιόν αποφάσισε την αναβολή της Επιτροπής Σύνδεσης, με πρόσχημα ότι δεν έχουν σημειωθεί εξελίξεις στην Τουρκία που να καθιστούν αναγκαία την πραγματοποίησή της.

Ο κ. Φιλορί ισχυρίστηκε μάλιστα ότι τους τελευταίους μήνες, οι προβολείς στην Τουρκία ήταν στραμμένοι στις δημοτικές εκλογές και συνεπώς δεν καταγράφηκαν εξελίξεις που να αφορούν στην ενταξιακή πορεία της χώρας.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο, ότι η αιτιολογία που προέβαλε η Κομισιόν για αναβολή της Επιτροπής Σύνδεσης, απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα.

Οπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οι Βρυξέλλες, σε συνεννόηση με το Λονδίνο και την Αγκυρα, αποφάσισαν να αναβάλουν την Επιτροπή Σύνδεσης προκειμένου να προκαταλάβουν αναμενόμενες επικρίσεις κατά του καθεστώτος Ερντογάν, για φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης, με αποκορύφωμα το πρόσφατο μπλοκάρισμα του twitter.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν εξέφρασε φόβους για νέες αναταράξεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ως εκ τούτου, αποφάσισε για λόγους τακτικής, αλλά και ουσίας, μιαν ολιγόμηνη αναβολή της Επιτροπής Σύνδεσης, προκειμένου να παρασχεθεί χρόνος για παρεμβάσεις και διορθωτικές κινήσεις και η Τουρκία να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά.

Υπό το φως των εξελίξεων που δρομολογήθηκαν, η Επιτροπή Σύνδεσης, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουνίου και το Συμβούλιο Σύνδεσης, σε πολιτικό επίπεδο, στις 20 Ιουνίου, εάν κριθεί ότι οι ημερομηνίες αυτές εξυπηρετούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube