REAL TIME |

Weather Icon

O Σύνδεσμος Τούρκων βιομηχάνων ανακαλύπτει την παγκόσμια διάσταση του Κυπριακού

Πρόεδρος TUSIAD: Το Κυπριακό πλέον συνδέεται με τη ασφάλεια της Α. Μεσογείου έχοντας φύγει από τα στενά ιστορικά του πλαίσια

Το Κυπριακό έχει ξεφύγει πλέον από τις δικές του ιστορικές διαστάσεις και σχετίζεται με την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, δήλωσε ο Πρόεδρος της τουρκικής ένωσης βιομηχάνων και επιχειρηματιών (TUSUAD) Μουχαρρέμ Γιλμάζ, επισημαίνοντας ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα καθορίζεται από τη στρατηγική αναζήτησης ενεργειακής ασφάλειας.
Ο πρόεδρος του TUSIAD δήλωσε ότι “αυτή τη φορά μπορούμε να περιμένουμε να υπάρξει λύση”, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό μπορούν να είναι η αρχή μιας νέας εποχής για το ενεργειακό μέλλον της Τουρκίας.

Όπως είπε, τα αποθέματα φυσικού αερίου πρώτα στο Ισραήλ και μετά στην Αίγυπτο και τη Κύπρο έχουν τοποθετήσει ξαφνικά την Ανατολική Μεσόγειο στην εξίσωση της παγκόσμιας ενέργειας. “Η Τουρκία είναι σημαντική δίοδος για να μεταφερθούν στη διεθνή αγορά  τα αποθέματα της Κασπίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράκ και τώρα του Ισραήλ και της Κύπρου”, ανέφερε ο Μουχαρέμ Γιλμάζ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία πλέον βρίσκεται στην ενεργειακή εξίσωση.

“Η εξωτερική της πολιτική θα καθορίζεται από τη στρατηγική αναζήτησης ενεργειακής ασφάλειας. Στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξής της θα είναι το πώς θα διασφαλιστούν τα συμφέροντά της γύρω από τα θέματα της ενέργειας και τις ανάγκες της Τουρκίας για ενέργεια. Η Τουρκία πρέπει να παρακολουθήσει στενά και να προσαρμοστεί τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στον τομέα της ενέργειας παγκοσμίως και να προσπαθήσει να αξιολογήσει σωστά το νέο στρατηγικό πλαίσιο. Πρέπει να πετύχει να διαμορφώσει την πολιτική της μέσα σε αυτές τις παραμέτρους, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα χρησιμοποιώντας τα προς το συμφέρον της με τον κατάλληλο τρόπο.”, είπε ο πρόεδρος του TUSIAD.
Πηγή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube