Weather Icon

Στον αέρα ηχογραφημένη τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Ταλάτ

Με τον Σενέρ Λεβέντ
Προστέθηκε και μια ηχογραφημένη συνομιλία Ερντογάν-Ταλάτ στις ηχογραφήσεις που έκαναν άνω – κάτω την Τουρκία. Μια τηλεφωνική συνδιάλεξη. Πριν το 2004. Δηλαδή κατά την περίοδο που ακόμα ήταν πρόεδρος ο Ραούφ Ντενκτάς. Κατά την περίοδο που πορευόμασταν προς το δημοψήφισμα.
Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ήταν πρωθυπουργός και ο Σερντάρ Ντενκτάς αναπληρωτής πρωθυπουργός.
Αυτή η τηλεφωνική συνομιλία είχε εμφανιστεί στον Τύπο πριν μερικά χρόνια. Αλλά τότε δεν υπήρχε ακόμα η ηχογράφησή της. Ή δεν την κατείχαμε εμείς. Τώρα βρίσκεται στο διαδίκτυο ανοικτή σε όλους. Αναζητήστε στο Google «Ερντογάν-Ταλάτ» και θα βγει αμέσως μπροστά σας. Πρέπει να συμπεριληφθεί ανάμεσα στα σημαντικά και ιστορικά αρχεία αυτή η τηλεφωνική συνομιλία, από την άποψη ότι δείχνει πώς πορευτήκαμε προς το δημοψήφισμα του σχεδίου Ανάν. Δεν πρόκειται να μεταφέρω ολόκληρο τον διάλογο εδώ. Μόνο όσα υπογραμμίζω. Ο Ερντογάν παραπονιέται πρώτα για τη στάση του Σερντάρ για το ότι ενεργούσε με συναισθηματισμό, αλλά λέει ότι ύστερα πάτησε φρένο. Ο Ταλάτ λέει το εξής: «Σωστά, σωστά, εγώ φυσικά να σας ευχαριστήσω πρώτα, που παρείχατε πολύ μεγάλη στήριξη στον τουρκοκυπριακό λαό».

[Ακολουθεί η εξής συνομιλία:] 
Έρντογαν: «Να είστε καλά.»
Ταλάτ: Το λέω αυτό εκ μέρους του λαού μου. Ευχαριστούμε πολύ. Δεύτερον, θα ήθελα να πω το εξής: Δεν μας ικανοποιούν οι προσεγγίσεις του κόσμου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών, που μας λένε ’να χαλαρώσουμε τα εμπάργκο, να τα κάνουμε πιο ήπια’. Εμείς θέλουμε λύση, όπως τονίζετε πάντα και εσείς. Η λύση είναι ο μόνος στόχος…
Έρντογαν: Τώρα εδώ κύριε Ταλάτ θα δώσουμε πολλή προσοχή σε κάτι. Τώρα εκείνη η λύση είναι αυτή που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε τελική λύση, φυσικά αυτή μπορεί να μην έρθει από τη μια στιγμή στην άλλη…
Ταλάτ: Φυσικά, φυσικά.
Έρντογαν: Γι’ αυτό, τώρα αρχίζει αυτή η διαδικασία.
Ταλάτ: Σωστά, σωστά…
Έρντογαν: Τώρα πρέπει να μπορέσουμε να θέσουμε υπό τον δικό μας έλεγχο τη διαδικασία που αρχίζει. Δηλαδή, πρέπει να τη βγάλουμε από τον έλεγχο των άλλων.
Έρντογαν: Αυτό ακριβώς λέω και εγώ. Γι’ αυτό, χωρίς να χάνουμε το όραμά μας, δηλαδή το όραμα της λύσης. Η συνομιλία συνεχίζεται ως εξής ύστερα:
Έρντογαν: Η διαδικασία είναι υπέρ μας αυτή τη στιγμή.
Ταλάτ: Ναι, πολύ.
Έρντογαν: Τώρα, πρέπει να πάμε λίγο υπομονετικά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2004.
Ταλάτ: Σωστά, σωστά.
Έρντογαν: Δηλαδή, να μην αναφέρουμε καθόλου εκείνο το πράγμα, για παράδειγμα, το θέμα του κράτους και άλλα παρόμοια. Ας το αναφέρουν άλλοι…
Ταλάτ: Τι; Τι;
Έρντογαν: Δηλαδή, το πρέπει να αναγνωρίσετε δύο κράτη. Το ένα, το άλλο. Αυτό!
Ταλάτ: Α, αυτό είναι πολύ δύσκολο, δηλαδή, δεν πρέπει να τίθενται τώρα πράγματα που δεν μπορούν να αποκτηθούν.
Έρντογαν: Δεν χρειάζεται να αναφέρονται καθόλου. Το θέμα μας στο πρώτο στάδιο είναι τα εμπάργκο…Ύστερα γίνεται αναφορά στο δημοψήφισμα και στον Ντενκτάς.
Έρντογαν: Τώρα για παράδειγμα ρωτούν για το δημοψήφισμα. Δεν υπάρχει νόημα να ανάψουμε εμείς το πράσινο φως για το δημοψήφισμα. Στο σημείο τούτο, κατά τη γνώμη μου, μην τσακώνεσαι πολύ με τον νούμερο ένα!
Ταλάτ: Με ποιον;
Έρντογαν: Με τον νούμερο ένα, το νούμερο ένα…
Ταλάτ: Α, όχι. Τώρα ο μόνος σκοπός μου είναι ο εξής: Δεν μπορούμε να διεξάγουμε αυτή τη νέα διπλωματική επίθεση με τον Ντενκτάς. Ενόσω βρίσκεται εκεί εκείνος στο επίκεντρο της εικόνας, δεν θα ενδιαφέρεται κανείς για εμάς, κατά τη γνώμη μου.
Έρντογαν: Κύριε Μεχμέτ Αλί, να σας πω κάτι; Τέλειωσε πια αυτός.
Ταλάτ: Να, αυτό λέω και εγώ, αυτό λέω και εγώ.
Έρντογαν: Αλλά δεν χρειάζεται να το λέτε εσείς αυτό πλέον. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, εκείνος έπαψε να είναι καν συνομιλητής μας…
Ταλάτ: Δηλαδή, δεν θα τον λαμβάνουμε υπόψη…
Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ακούσουν ολόκληρη τη συνομιλία στο διαδίκτυο. Ο δημοσιογράφος που διέρρευσε αυτή τη συνομιλία, ο Ντενίζ Γιλντιρίμ, είναι στη φυλακή εδώ και περίπου πέντε χρόνια στην Τουρκία. Είναι πολύ βαρύ το τίμημα που πλήρωσε επειδή επιτέλεσε το δημοσιογραφικό του καθήκον!

Πηγή: Πολίτης

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube