REAL TIME |

Weather Icon

Το φυσικό αέριο στο επίκεντρο της συνάντησης Βενιζέλου-Λίμπερμαν

Το φυσικό αέριο στο επίκεντρο της συνάντησης Βενιζέλου-Λίμπερμαν
Ο ισραηλινός ΥΠΕΞ «προσγείωσε» τις προσδοκίες για αγωγό προς την Ελλάδα
Ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπροέδρος της Κυβέρνησης Ευαγ. Βενιζέλος, κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Avidgor Liberman την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014, στο ΥΠΕΞ. ( Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 
Το… μπαλάκι στις εταιρείες που έχουν αναλάβει τις έρευνες και την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο «πέταξε» ο Άβιγκντορ Λίμπερμανσχετικά με την επιλογή της οδού εξαγωγής φυσικού αερίου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μαζί με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών απέφυγε επιμελώς να κάνει την οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά σε ισραηλινο-κυπρο-ελληνικό αγωγό, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Παράλληλα, εμφανίστηκε πολύ πιο ήπιος στα σχόλια του για την Τουρκία σε σχέση με το παρελθόν, αποδεικνύοντας ότι οι συνθήκες στη διπλωματία είναι πολύ ευμετάβλητες.

«Νομίζω ότι υπάρχει μία μικρή παρεξήγηση στο θέμα της εξόρυξης και της διερεύνησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου» ήταν το σχόλιο του κ. Λίμπερμαν όταν ρωτήθηκε για το αν ισχύει αυτό που είχε κυκλοφορήσει μετά τη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου των κυβερνήσεων των δύο χωρών στο Ισραήλ το περασμένο φθινόπωρο. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά εμφανιζόταν τότε ιδιαίτερα ικανοποιημένη διότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου φερόταν να υποστήριζε θερμά έναν αγωγό μέσω Ελλάδος.


Όπως φάνηκε όμως και από τα όσα είπε στο «Βήμα της Κυριακής» ο Έιμος Χοκστάιν, ο αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών για την ενεργειακή διπλωματία, οι εταιρείες που εμπλέκονται στις έρευνες και στην εκμετάλλευση (η αμερικανική Noble Energy, η ισραηλινή Delek και η αυστραλιανή Woodside που ειδικεύεται μάλιστα στο LNG) αναζητούν τις πιο συμφέρουσες εμπορικά λύσεις.


Ο κ. Λίμπερμαν μίλησε για «ιδιωτικό έργο» και σημείωσε ότι πρέπει να ελεγχθούν όλες οι δυνατότητες. «Είναι μία εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία. Περιμένουμε τα πορίσματα της εταιρείας που εκπονεί τη μελέτη αυτή τη στιγμή και σε κάθε περίπτωση, επειδή είναι ιδιωτικό έργο, τις αποφάσεις θα τις λάβει ο ιδιωτικός φορέας» πρόσθεσε.


Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «στους σχεδιασμούς υπάρχει πάντα μία παράμετρος η οποία είναι ιδιωτική, εμπορική. Υπάρχει και μία παράμετρος η οποία είναι θεσμική, πολιτική, διακυβερνητική» και σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι αποδίδεται μεγάλη σημασία στην τριμερή συνεργασία Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών έδωσε – και σωστά – έμφαση στη διαφοροποίηση όχι μόνο των πηγών προέλευσης αλλά και των οδών διέλευσης των ενεργειακών πόρων, σε μία περίοδο που στην Ευρώπη διεξάγεται μεγάλη συζήτηση και για τα δύο αυτά ζητήματα. 


Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η Αθήνα, η οποία προωθεί τον επονομαζόμενο αγωγό East Med (πριν από λίγες ημέρες προκηρύχθηκε και διαγωνισμό για μελέτη σκοπιμότητας του έργου) μέσω και της υποψηφιότητάς του ως Project of Common Interest (PCI) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με σκοπό μελλοντική κοινοτική χρηματοδότηση, οφείλει να διατηρεί όλες τις επιλογές της ανοικτές.  


Ωστόσο, είναι εντυπωσιακό είναι ότι ο, θεωρούμενος ως σκληροπυρηνικός έναντι της Τουρκίας, κ. Λίμπερμαν απέφυγε να σηκώσει τους τόνους ερωτηθείς για τις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις. Είπε ότι οι δύο χώρες έχουν διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις, με τις δεύτερες να έχουν μάλιστα αναπτυχθεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. 


Υπό το φως. δε, των συνομιλιών για τις αποζημιώσεις των θυμάτων του πλοίου «Μαβί Μαρμαρά», ο κ. Λίμπερμαν είπε ότι η περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων εξαρτάται περισσότερο από την Άγκυρα που επιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, να φορτώνει τη διμερή ατζέντα με νέα θέματα (π.χ άρση του αποκλεισμού της Γάζας) κάθε φορά που οι δύο πλευρές πλησιάζουν σε συμφωνία. «Η μπάλα βρίσκεται στο δικό της γήπεδο» είπε χαρακτηριστικά.     
BHMA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube