REAL TIME |

Weather Icon

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ε.Ε. αν ο Πούτιν “κλείσει” το Φ.Α. – Συνέντευξη του Αμός Χόκσταϊν

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ε.Ε. αν ο Πούτιν “κλείσει” το Φ.Α. – Συνέντευξη του Αμός Χόκσταϊν
Αμος Χόκσταϊν: «Ενεργειακή θωράκιση της Ευρώπης από ενδεχόμενη διακοπή ρωσικού αερίου»

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ
«H Ελλάδα, η Κύπρος και όλες οι χώρες της Αν. Μεσογείου πρέπει να χαράσσουν τα ενεργειακά τους σχέδια με πρώτιστο γνώμονα την οικονομική βιωσιμότητα και δευτερευόντως τους γεωπολιτικούς υπολογισμούς» δηλώνει ο Αμος Χόκσταϊν και τονίζει ότι η Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει σε όλες τις χώρες της περιοχής να αποφεύγουν τις προκλήσεις και να δρουν σε πνεύμα συνεργασίας.
«H Ελλάδα, η Κύπρος και όλες οι χώρες της Αν. Μεσογείου πρέπει να χαράσσουν τα ενεργειακά τους σχέδια με πρώτιστο γνώμονα την οικονομική βιωσιμότητα και δευτερευόντως τους γεωπολιτικούς υπολογισμούς» δηλώνει ο Αμος Χόκσταϊν και τονίζει ότι η Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει σε όλες τις χώρες της περιοχής να αποφεύγουν τις προκλήσεις και να δρουν σε πνεύμα συνεργασίας.
Οι ΗΠΑ προχωρούν σε προληπτικές κινήσεις ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες για την Ελλάδα και τους άλλους εταίρους τους που εξαρτώνται από το ρωσικό αέριο σε περίπτωση που ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να «κλείσει τη στρόφιγγα» στο πλαίσιο αντιποίνων κατά της Ευρώπης λόγω της Ουκρανίας. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Αμερικανός αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα ενέργειας, Αμος Χόκσταϊν.


– Πώς βλέπετε την Ελλάδα στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης;


– Οι ΗΠΑ εργάζονται πολύ σκληρά σε όλες τις πτυχές της ουκρανικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης και της ασφάλειας της ενέργειας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η ίδια η Ουκρανία είναι ενεργειακά ασφαλής. Επίσης, ότι σε περίπτωση που κάτι συμβεί, οι χώρες που λαμβάνουν ρωσικό αέριο διαμέσου της Ουκρανίας, δεν θα πληγούν. Και αν υφίστανται συνέπειες, να βρούμε τρόπους ώστε αυτές να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά. Συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες που λαμβάνουν αέριο από την Gazprom. Κάνουμε αναλύσεις ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς πού πηγαίνει το αέριο και ποιες είναι οι εναλλακτικές, και αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Εχουμε διαβουλεύσεις για το θέμα με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας.


– Συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας;


– Ναι, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Βρίσκομαι εδώ. Η δέσμευσή μας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ισχύει για όλες τις χώρες, και την Ελλάδα η οποία αγοράζει μεγάλες ποσότητες από την Gazprom.


– Πώς πρέπει να μεταφερθεί το αέριο του Ισραήλ και της Κύπρου στις δυτικές αγορές;


– Στην Αν. Μεσόγειο συνεργαζόμαστε στενά με όλα τα μέρη. Πιστεύουμε ότι η ενέργεια προσφέρει μια ευκαιρία για περιφερειακή συνεργασία, περισσότερη ευημερία και οικονομική ανάπτυξη. Οι κυβερνήσεις αποφασίζουν το πλαίσιο και τους κανόνες για τις εξαγωγές, αλλά ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος θα κατασκευάσει τις υποδομές, θα καταβάλλει το κόστος, και θα κληθεί να διαπραγματευθεί τους εμπορικούς όρους, θα έχει τον ηγετικό ρόλο στις επιλογές που αφορούν τον τρόπο που θα γίνουν οι εξαγωγές.


– Με ποια κριτήρια αποφασίζονται οι τρόποι και οι διαδρομές;


– Οι αποφάσεις θα πρέπει να βασίζονται στα οικονομικά δεδομένα. Η γεωπολιτική διάσταση είναι σημαντική, αλλά δεν προηγείται της οικονομικής διάστασης, την ακολουθεί. Εάν κάνεις μια συμφωνία ύψους δισεκατομμυρίων ως απόρροια αποκλειστικά και μόνο πολιτικών υπολογισμών και όχι οικονομικών, η συμφωνία θα αποτύχει.


– Σας ανησυχούν οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή της Κύπρου;


– Εχουμε ενθαρρύνει όλες τις χώρες στην Αν. Μεσόγειο να εργασθούν σε πνεύμα συνεργασίας και να επιλύσουν τις όποιες διαφορές τους μέσω διαπραγματεύσεων και όχι να χρησιμοποιήσουν τις πηγές ενέργειας που προσφέρονται για όλους, ως ευκαιρία για σύγκρουση. Διαφορετικές χώρες θα κάνουν διαφορετικές κινήσεις που θα μας αρέσουν ή δεν θα μας αρέσουν, αλλά τελικά ελπίζουμε ότι όλοι θα λειτουργούν σε πνεύμα συνεργασίας, ακόμη και αν διαφωνούν με τις ενέργειες μιας άλλης χώρας. Εχουμε μεταφέρει αυτό το μήνυμα σε όλες τις χώρες της Αν. Μεσογείου.


– Πόσο εφικτή είναι η ελληνική επιδίωξη για κατασκευή αγωγού από το Ισραήλ στην Κρήτη;


– Η Delek και η Noble, πιθανώς και με τη Woodside, θα κληθούν πολύ σύντομα να κρίνουν τι είναι οικονομικά συμφέρον. Οι εταιρείες θέτουν ερωτήματα όπως κατά πόσον υπάρχει αέριο, σε τι ποσότητες και πόσο εμπορικά εκμεταλλεύσιμο είναι, τι ποιότητας, πόσο βαθιά βρίσκεται. Και αφού έχουν όλα τα στοιχεία για όλες τις επιλογές, λαμβάνουν τις αποφάσεις τους. Οι χώρες δεν πρέπει να βιάζονται να πανηγυρίσουν. Οι πληροφορίες από τις πρώτες σεισμικές έρευνες έχουν τη σημασία τους, αλλά δεν είναι κάτι σίγουρο. Και το είδαμε αυτό πρόσφατα στην Κύπρο.


– Και τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί;


– Οι αναλύσεις είναι σημαντικές και όταν δημιουργείται ένα data room οι δυτικές εταιρείες έρχονται να εξετάσουν τα στοιχεία ή να αγοράσουν τα δικαιώματα σε αυτά, αλλά διαφορετικές εταιρείες έχουν διαφορετικούς γεωλόγους που καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα από τα στοιχεία που βλέπουν και αναλύουν. Μια εταιρεία μπορεί να επιλέξει να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια για γεωτρήσεις, ενώ μια άλλη να μην ενδιαφερθεί καθόλου. Υπάρχουν πολλά βήματα μέχρι να γίνουν οι γεωτρήσεις γι’ αυτό πάντα συμβουλεύω τις κυβερνήσεις να είναι συγκρατημένες.


– Υπάρχει ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για την Ελλάδα;


– Ελπίζω ότι αμερικανικές εταιρείες ενδιαφέρονται. Για το καλό της Ελλάδας ελπίζω να υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα αερίου και ίσως πετρελαίου και πως αν ισχύει αυτό η Ελλάδα θα θεσπίσει τους σωστούς μηχανισμούς και θα διαχειρισθεί το θέμα με διαφάνεια, και τα έσοδα θα είναι επ’ ωφελεία του ελληνικού λαού.


– Πώς αποτιμούν οι ΗΠΑ τον ΤΑΡ;


– Θέλω να τονίσω τη μεγάλη σημασία που έχει ο ΤΑΡ για την Ελλάδα. Είναι το πρώτο βήμα, αλλά θα έρθει και άλλο αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Τη στιγμή που ο ελληνικός πλήττεται δραματικά από την κρίση, δεν γνωρίζω κάποιο άλλο σχέδιο που να φέρνει άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 2 δισ. δολαρίων και να δημιουργεί μέχρι δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είναι μια ευκαιρία για να διαδραματίσετε ρόλο σε ένα ιστορικής σημασίας έργο που συνδέει την Κασπία με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.
Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube