REAL TIME |

Weather Icon

“Κρήτες αφυπνισθείτε! “

Κάλεσμα σε ξεσηκωμό απο τον κ.κ. Αμφιλόχιο για τα χημικά της Συρίας



Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για την αποφυγή καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας ανοικτά της Κρήτης.

Ενώ η Πολιτεία διαβεβαίωνε ότι «η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας θα γινόταν στην Καλαβρία, πολύ μακριά από την Μεσόγειο, ίσως δε και… κάπου στη Γερμανία!», τελικά φαίνεται ότι ετοιμάζονται να τα οδηγήσουν «ανοικτά της Κρήτης», σύμφωνα με αδιάψευστα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) δηλώνει ότι έχουν ήδη φορτωθεί χημικά όπλα σε νορβηγικό πλοίο στο λιμάνι της Λαττάκειας στη Συρία για να καταστραφούν στη Μεσόγειο.

Στο λιμάνι της Λεμεσού, στην Κύπρο έχει ήδη καταπλέει πλοίο του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το “Cape Ray”, προκειμένου πάνω του να μεταφορτωθούν τα χημικά των δύο πλοίων που ήδη ελλιμενίζονται εκεί (το “Ark Futura” της Δανίας και το νορβηγικό “ΤΑΙΚΟ”), καθώς και τρίτου πλοίου που έχει αναχωρήσει από τη Λαττάκεια της Συρίας.

Το ειδικά διασκευασμένο για την υδρόλυση εν πλω (για πρώτη φορά) Αμερικανικό πλοίο μονού κύτους, 36 ετών, αφού μοντάρει επιτόπου τις μονάδες υδρόλυσης, θα φορτώσει αρχικά κοντά στους 1.200 τόνους χημικών, διαβαθμισμένων σε τρεις κατηγορίες, για να τα μεταφέρει νότια της Κρήτης, σε διεθνή ύδατα, και να αρχίσει σταδιακά τη διαδικασία εξουδετέρωσης, ξεκινώντας από τα πιο βαριά σε διαβάθμιση χημικά.

Πόσο επικίνδυνο είναι το εγχείρημα;

Ιδού τι δηλώνει ο καθηγητής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων Βαγγέλης Πισσίας:

«… Κύπρος, Ελλάδα και οι άλλες όμορες στη Μεσόγειο χώρες δε θα έπρεπε καν να δεχτούν τον ελλιμενισμό των φορτίων στα πλοία με τα χημικά της Συρίας, πόσω μάλλον την εξουδετέρωση με τη μέθοδο της υδρόλυσης που γίνεται για πρώτη φορά εν πλω. Ως καθηγητής Υδάτινων Πόρων σάς διαβεβαιώνω ότι η μέθοδος αυτή εν πλω δεν παρέχει καμία εγγύηση για απολύτως ασφαλή αποτελέσματα. Η περιοχή μας και ιδίως νότια της Κρήτης μετατρέπεται επίσημα, με αδιαφανείς και μυστικές διαδικασίες, σε σκουπιδότοπο χημικών. Για την ακρίβεια, η θάλασσα μεταξύ του Νότου της Κρήτης και του κόλπου της Σύρτης στη Λιβύη. Αν η μέθοδος ήταν ακίνδυνη και ασφαλής εν πλω, γιατί άλλες χώρες με προηγμένη τεχνολογία στο θέμα της εξουδετέρωσης των χημικών δε δέχτηκαν να γίνει στα δικά τους χωρικά ύδατα, αλλά το απέφυγαν όπως “ο διάολος το λιβάνι;”.

Λόγω του κινδύνου από ατύχημα ή από καιρικές συνθήκες επέλεξαν στη μέση της κλειστής θάλασσας της Μεσογείου, νότια της Κρήτης, να κάνουν ένα “έγκλημα” συμβολικά και πρακτικά, παίζοντας με πιθανότητες υψηλού ρίσκου, το κόστος του οποίου όμως, αν δεν τους βγει, θα το πληρώσουν πρώτα η Κρήτη και η Λιβύη, με συνέπειες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές. Ακόμη και το αμερικανικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού δεν παύει, παρά τις μετασκευές του, να είναι 36 ετών, μονού κύτους, όπως το περίφημο “Prestige” που βούλιαξε. Τέτοια πλοία στις μέρες μας ζήτημα είναι αν μεταφέρουν κάρβουνο.

Αν έχουμε αλλαγή καιρού και δυσμενή φαινόμενα, για παράδειγμα, έχουν ενημερώσει πού θα ελλιμενιστούν με τόνους χημικών επάνω τους; Στην Κρήτη; στη Λιβύη; Και τι μέτρα και τι σχεδιασμό έχουν οι δικές μας Αρχές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Για να καταλάβετε τι εννοώ…. Σε ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης, τα κατάλοιπά του αν δεν πάνε βαθιά στη θάλασσα, έχει παρατηρηθεί ότι σε μια ζώνη 2-3 χιλιομέτρων αφήνουν τοξικότητα εντός θαλάσσης, και μιλάμε για νερό. Φανταστείτε χωρίς έλεγχο τι έχει να γίνει σε περίπτωση τόσων ισχυρών χημικών όπλων μαζικής εξόντωσης πληθυσμών, αν κάτι πάει στραβά στην απενεργοποίησή τους….»

Ενώπιον της τραγικής αυτής πραγματικότητας η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, ευαισθητοποιημένη και επαγρυπνούσα, σε πρόσφατο Ανακοινωθέν Της:

«…διαμαρτύρεται έντονα για την έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης όλων των πολιτών της Χώρας μας, κυρίως δε των κατοίκων της Κρήτης, για το εν λόγω μεγάλο και σοβαρό θέμα, και εκφράζει την έντονη αντίθεση Της για το θλιβερό γεγονός αυτό. Η Εκκλησία Κρήτης καλεί κάθε Αρμόδιο και κάθε άλλο Υπεύθυνο, αλλά και όλους τους πολίτες της όμορφης Χώρας μας, ιδιαιτέρως δε τους κατοίκους της Κρήτης, να δείξουμε την ευαισθησία που απαιτείται στην περίσταση και να αναλογισθούμε όλοι το χρέος και την ευθύνη μας για την προστασία και τη διαφύλαξη του θαλασσίου και λοιπού φυσικού περιβάλλοντος, ως εντολής του Θεού προς τον άνθρωπο», καταλήγει το Ανακοινωθέν.

Διερωτώμαι και σκέφτομαι: Ευρισκόμενοι ενώπιον τέτοιων καταστάσεων με απρόβλεπτες και πιθανές τραγικές – ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνον για την χλωρίδα και την πανίδα της Μεγαλονήσου, τις θάλασσες και τα βουνά της, τον τουρισμό και την αλιεία της, αλλά ενέργειες που απειλούν αυτή καθ΄ εαυτή την ζωή ακόμα και των ανθρώπων του Νησιού, αρκούν τα ευχολόγια και οι παραινέσεις; Δεν πρέπει να υψώσομε την φωνή και το ανάστημα μας και να αντισταθούμε στην, πιθανή, φυσική μας αυτή εξόντωση; Ξεχάσαμε άραγε πως κατοικούμε σε τόπο ποτισμένο και βαμμένο με το αίμα των ηρωικών προγόνων μας;

Ξεχάσαμε πως παρά τους, ανά τους αιώνες, κατακτητές που πέρασαν από τον τόπο μας, το πνεύμα και η ψυχή της Κρήτης έμειναν αδούλωτα και απροσκύνητα; Αν αληθεύει πως η Ελλάδα στέκεται στο μετέωρο βήμα του πελαργού μέσα στην βροχή, απογυμνωμένη και δίχως ομπρέλα να παρακαλεί για τις δόσεις της, λες και τα πολυεθνικά παιχνίδια των τοκογλυφικών οίκων να μην θέλουν μέσα στην Ιστορία τον Ιστορικό αυτό Λαό των Ρωμιών, εμείς οι Κρήτες πως θα αντιδράσομε στην απειλή αυτή για τον τόπο και το Νησί μας, τα παιδιά και τα εγγόνια μας;

Πνευματικοί και Πολιτικοί ταγοί της Μεγαλονήσου, λαέ υπερήφανε και αδούλωτε επί γενεαίς γενεών. Ας επιστρατεύσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να μην καταστήσουμε με την ανοχή μας τη λεκάνη της Μεσογείου, την Κρήτη μας, δοχείο των αποβλήτων της απερισκεψίας αλλά και της αλαζονείας των ισχυρών της γης. Να μην γεωργήσουμε το θάνατο όχι μόνο για εμάς και τα παιδιά μας, άλλα για την ανθρωπότητα ολόκληρη. Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας αλλά και το γεγονός ότι η μετριότητα δεν χαρακτήριζε ποτέ την Κρητική ψυχή και το ψυχικό σθένος των Κρητών, γι’ αυτό μεγαλούργησαν και στάθηκαν πάντοτε πάνω από τις περιστάσεις προκειμένου να επιτελέσουν το χρέος πού επέτασσε εκάστοτε η ιστορία και το βάρος των επερχομένων γενεών. Κρήτες αντισταθείτε! Κρήτες αφυπνισθείτε!

Μητροπολίτης
Κισάμου & Σελίνου
Αμφιλόχιος”

Πυξίδα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube