Weather Icon

Καναδάς: Συμμετοχή στην ανάπτυξη κυπριακών υδρογονανθράκων

Ο Καναδάς επιθυμεί συμμετοχή στην ανάπτυξη του κυπριακού υπεράκτιου τομέα υδρογονανθράκων, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής της χώρας στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, Robert Peck, σημειώνοντας πως η καναδική εταιρεία Sea NG έχει επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για τη χρήση πεπιεσμένου φυσικού αερίου για την κάλυψη προσωρινών ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Peck ανέφερε πως ως μια χώρα και αυτή μέλος της Κοινοπολιτείας, με μια πολυπολιτισμική κοινωνία και ομοσπονδία με δυο επίσημες γλώσσες, ο Καναδάς συνεχίζει να είναι σημείο αναφοράς για μια επανενωμένη Κύπρο στο δρόμο προς τη συμφιλίωση.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Υπουργού Βετεράνων του Καναδά Julian Fantino και δέκα Καναδών βετεράνων ειρηνευτών στην Κύπρο, ο κ. Peck είπε πως αυτή επικεντρώνεται κυρίως στους ίδιους τους ειρηνευτές που έχουν ζωντανές μνήμες από την υπηρεσία τους στην Κύπρο και ανέπτυξαν στο νησί φιλίες που έχουν διαρκέσει στο χρόνο.

Πάνω από 29.000 Καναδοί ειρηνευτές υπηρέτησαν στην Κύπρο από το 1964 μέχρι το 1993. Είκοσι οκτώ από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στην Κύπρο. Αυτή τη στιγμή ανάμεσα στους ειρηνευτές που υπηρετούν στη δύναμη συμπεριλαμβάνεται και ένας Καναδός.

Αναφερόμενος στις μακροχρόνιους διμερείς δεσμούς μεταξύ Καναδά και Κύπρου, ο κ. Peck ανέφερε πως, ενώ το διμερές εμπόριο εξακολουθεί να κυμαίνεται σε σχετικά μέτρια επίπεδα, η πρόσφατη κατ’ αρχήν σύναψη μιας Εμπορικής Συμφωνίας Καναδά-ΕΕ (CETA) προσφέρει νέες προοπτικές. Είπε ακόμη πως μια αντιπροσωπεία του Καναδο-Κυπριακού Επιχειρηματικού Συνδέσμου προγραμματίζει να επισκεφθεί τον Καναδά αργότερο αυτό το χρόνο.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:

 – Ποιά η εκτίμησή σας για τη συμβολή του Καναδά στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) από το 1964 μέχρι το 1993;

Η συμβολή του Καναδά στη διατήρηση της ειρήνης κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων είναι κυριολεκτικά άνευ προηγουμένου σε ό,τι αφορά τη διάρκεια και την εμβέλειά της. Θυμόμαστε στους Καναδούς ειρηνευτές για το θάρρος τους και την αμεροληψία τους κατά τη διάρκεια αυτής της σχεδόν 30χρονης περιόδου εμπλοκής τους στην Ειρηνευτική Δύναμη. Αυτή τη στιγμή ο Καναδάς έχει έναν ειρηνευτή στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Είμαι υπερήφανος που ο Καναδάς συνεχίζει να αντιπροσωπεύεται στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, 50 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της.

– Πώς σχολιάζετε την 50χρονη παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί;

Ο Καναδάς έχει μια μακρά παράδοση στη διατήρηση της ειρήνης παγκοσμίως και είναι υπερήφανος για τη συμβολή του στρατιωτικού προσωπικού  του στην επιτυχία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ  από την αρχή. Ο αείμνηστος Καναδός Πρωθυπουργός (και Νομπελίστας) Lester Pearson και ο τότε Υπουργός Εξωτερικών του, Paul Martin Sr., είχαν ένα ρόλο κλειδί στη διαπραγμάτευση για τους αρχικούς όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

– Θεωρείτε ότι ο Καναδάς έχει ρόλο να παίξει για μια επανενωμένη Κύπρο, μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών;

Πέραν των ιστορικών δεσμών λόγω της Ειρηνευτικής Δύναμης, ο πρώην Πρωθυπουργός του Καναδά Joc Clark υπήρξε Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ από το 1993 μέχρι το 1996. Ως μέλος και αυτός της Κοινοπολιτείας, με μια πολυπολιτισμική κοινωνία, και ως ομοσπονδία με δυο επίσημες γλώσσες, ο Καναδάς συνεχίζει να υπηρετεί ως σημείο αναφοράς για μια επανενωμένη Κύπρο στο δρόμο προς τη συμφιλίωση. Η μακρόχρονη παρουσία του Καναδά στη διατήρηση της ειρήνης στο νησί και η συνεργασία με την Κύπρο τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στα διεθνή φόρα έχουν συμβάλει σε ένα κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και φιλίας.

– Ποιά είναι η θέση του Καναδά σε σχέση με την επανέναρξη των υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλιών για το Κυπριακό με στόχο την επίλυση του Κυπριακού και τον τερματισμό της κατοχής του νησιού, επανενώνοντάς το σε ένα ομοσπονδιακό κράτος;

Ο Καναδάς και ως μέλος της Κοινοπολιτείας καλωσόρισε την πρόσφατη Κοινή Διακήρυξη των δυο ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Στηρίζουμε τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος που να είναι αποδεκτό και από τις δυο πλευρές.

– Ποιός είναι ο σκοπός της επίσκεψης του Υπουργού Βετεράνων του Καναδά Julian Fantino και δέκα Καναδών Βετεράνων στην Κύπρο; 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κυπριακή Δημοκρατία ο κ. Φαντίνο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Η επίσκεψη επικεντρώνεται ωστόσο στους ίδιους τους ειρηνευτές, που έχουν καλές και ζωντανές αναμνήσεις από τα χρόνια της υπηρεσίας τους επί κυπριακού εδάφους και ανέπτυξαν φιλίες που έχουν διαρκέσει στο χρόνο. Μερικοί από τους ειρηνευτές που έρχονται στο νησί υπηρέτησαν σε διάφορες θητείες. Η επίσκεψη του Υπουργού Fantino και της αντιπροσωπείας των δέκα Βετεράνων ειρηνευτών από όλο τον Καναδά τιμά αυτή την μακρόχρονη δέσμευση.  Πάνω από 29 χιλιάδες Καναδοί ειρηνευτές υπηρέτησαν στην Κύπρο από το 1964 μέχρι το 1993. Είκοσι οκτώ ειρηνευτές έχασαν τη ζωής τους επί κυπριακού εδάφους. Το Βασιλικό Καναδικό Νομισματοκοπείο έχει τυπώσει ένα ειδικό αναμνηστικό αργυρό νόμισμα για να τιμήσει τους βετεράνους ειρηνευτές και τους ιστορικούς δεσμούς του Καναδά με την Κύπρο. Το πρόγραμμα της επίσκεψης θα επιτρέψει στους Βετεράνους να επισκεφθούν περιοχές στις οποίες έκαναν περιπολίες με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και να δουν φίλους τους από τον Καναδά και την Κύπρο. Μια συγκινητική στιγμή θα είναι η επίσκεψη στο μνημείο για τους Καναδούς ειρηνευτές στη νεκρή ζώνη και η δεξίωση στο Λήδρα Πάλας, που είναι πολύ γνώριμο στους βετεράνους ειρηνευτές. Ο Υπουργός Fantino και η αντιπροσωπεία του θα τιμήσουν τη μνήμη των Καναδών στρατιωτών που είναι θαμμένοι στα κοιμητήρια Δεκέλειας και Wayne’s Keep. Η αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει επίσης στα επίσημα εγκαίνια στις 15 Μαρτίου του «Σπιτιού του Καναδά»  στην Αίθουσα Ειρήνης κοντά στην πράσινη γραμμή. Ο ανεπίσημος αυτός χώρος συγκέντρωσης, που θα λειτουργήσει από τις 14 μέχρι τις 23 Μαρτίου, θα επιτρέψει σε όλους να γιορτάσουν τη φιλία μεταξύ του καναδικού και του κυπριακού λαού.

– Πώς αξιολογείτε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Καναδά στο πολιτικό, εμπορικό και πολιτιστικό επίπεδο; Πώς μπορούν αυτές οι σχέσεις να ενισχυθούν περαιτέρω και σε ποιούς τομείς;  

Ο Καναδάς και η Κύπρος έχουν μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις, που ανάγονται στην εποχή της ανεξαρτησίας, και έχουν υπάρξει και οι δυο χώρες μέλη της Κοινοπολιτείας. Μια δυναμική Κυπρο-Καναδική κοινότητα αποτελεί μια ανθρώπινη γέφυρα μεταξύ των δυο χωρών. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά John Baird πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία το 2013 και υπέγραψε μια προξενική ρύθμιση για τις περιπτώσεις απομάκρυνσης Καναδών υπηκόων από τη Μέση Ανατολή. Ενώ το διμερές εμπόριο εξακολουθεί να κυμαίνεται σε σχετικά μέτρια επίπεδα, η πρόσφατη κατ’ αρχήν σύναψη μιας Εμπορικής Συμφωνίας Καναδά-ΕΕ (CETA) προσφέρει νέες προοπτικές. Μια αντιπροσωπεία του Καναδο-Κυπριακού Επιχειρηματικού Συνδέσμου προγραμματίζει να επισκεφθεί τον Καναδά αργότερο αυτό το χρόνο. Επίσης ελπίζουμε να δούμε μια καναδική παρουσία στην ανάπτυξη του κυπριακού υπεράκτιου τομέα υδρογονανθράκων. Η καναδική εταιρεία Sea NG έχει επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για τη χρήση πεπιεσμένου φυσικού αερίου για την κάλυψη προσωρινών ενεργειακών αναγκών της χώρας.

-Πώς αντιμετωπίζει ο Καναδάς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικά σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ;

Οι σύνοδοι των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας στο Περθ της Αυστραλίας το 2011 και επίσης στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα το 2013, επιβεβαίωσαν την πλήρη υποστήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και  στο δικαίωμά της να κάνει έρευνες και να εκμεταλλεύεται οποιαδήποτε αποθέματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της.
Sigmalive/ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube