REAL TIME |

Weather Icon

Σαμαράς: Το Κυπριακό αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητά μας

Σαμαράς: Το Κυπριακό αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητά μας
Μία λύση τύπου Αναν πρέπει να αποφευχθεί
Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 
Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο θα συναντηθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Ο κ. Αντ. Σαμαράς άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι μία λύση τύπου «Σχεδίου Αναν» θα πρέπει να αποφευχθεί στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον κύπριο Πρόεδρο κ. Ν. Αναστασιάδη το πρωϊ της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση περίπου μίας ώρας με τον κύπριο πρόεδρο, στην οποία ήταν επίσης παρόντες από ελληνικής πλευράς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης κ. Αν. Μητσιάλης, ο επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού πρέσβης κ. Στ. Βασιλόπουλος και ο εξ’ απορρήτων σύμβουλος του κ. Σαμαρά, κ. Χρ. Λαζαρίδης.

«Πρέπει να αντλήσουμε και διδάγματα από πρόσφατες, μέχρι πολύ πρόσφατες, φάσεις της πορείας του Κυπριακού και να διαφυλάξουμε τις προϋποθέσεις της ευρύτατης εθνικής συναίνεσης» ήταν η φράση – κλειδί του κ. Σαμαρά. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών ότι ο κ. Σαμαράς υπενόησε σαφώς ότι λύσεις τύπου «Σχεδίου Αναν» δεν μπορούν να περάσουν και ότι η σημασία της εθνικής συναίνεσης είναι κρισιμότατη διότι μία δεύτερη απόρριψη λύσης θα ήταν καταστροφική.

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση, μία τέτοια λύση θα πρέπει να γίνει δεκτή μέσω δημοψηφίσματος και συγκεκριμένα μεταξύ δύο ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων στα οποία θα μετάσχουν τα νόμιμα μέλη των δύο κοινοτήτων». Επανέλαβε δε ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και υπάρχει στενή διαβούλευση Αθήνας – Λευκωσίας. Μίλησε επίσης για τη διασφάλιση της μίας και αδιαίρετης κυριαρχίας, της μίας διεθνούς προσωπικότητας και της μίας ιθαγένειας.

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην προσπάθεια «να επιτύχουμε ένα ουσιαστικού περιεχομένου ανακοινωθέν», η οποία «θα διασφαλίζει την παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά το πιο σημαντικό: θα εξασφαλίζει ανθρώπινα δικαιώματα και την υλοποίηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας». Και κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι «τα πιο δύσκολα είναι αυτά που ακολουθούν».

Διαβάστε εδώ τις δηλώσεις των κ.κ. Σαμαρά – Αναστασιάδη 

Από την πλευρά του ψευδοκράτους, αν και δεν είχε δοθεί μέχρι το βράδυ της Πέμπτης κατηγορηματική απάντηση, τονίστηκε ότι οι προσπάθειες για κατάληξη στο Κοινό Ανακοινωθέν βρίσκονται σε τελικό στάδιο. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται συγκεκριμένα «ότι είμαστε στο τελευταίο στάδιο για κατάληξη στο Κοινό Ανακοινωθέν και των προσπαθειών που ξεκίνησαν εδώ και αρκετό καιρό, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν. Αναμένουμε να ξεκαθαρίσει η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς για να ξεκινήσουν το συντομότερο οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε εποικοδομητική στάση».
Καθίσταται πάντως ολοένα και πιο σαφές ότι ο αμερικανικός ρόλος υπήρξε ιδιαίτερα αυξημένος στο τελευταίο διάστημα. Στον τουρκικό Τύπο εμφανίστηκαν πληροφορίες ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε συνάντηση στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλουστην οποία συζητήθηκε και το Κυπριακό
Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ετοιμάζεται να προχωρήσει παρά την κάθετη διαφωνία του ΔΗΚΟ του κ. Ν. Παπαδόπουλου. Το ΑΚΕΛ στηρίζει τον κ. Αναστασιάδη, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του κ. Α. Κυπριανού. Διαφωνίες εξέφρασαν επίσης η ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι.
«Φαίνεται να δημιουργούνται σοβαρές προοπτικές για ένα ουσιαστικό Κοινό Ανακοινωθέν, που ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και θα οδηγήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων» δήλωσε την Πέμπτη ο κ. Αναστασιάδης μετά το πέρας των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου. Επιφυλάχθηκε δε να παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες όταν θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό.
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος» πρόσθεσε. «Εξαρχής είχαμε θέσει κάποιες συγκεκριμένες παραμέτρους για την επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου στο Κυπριακό για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. Θέλω την ίδια ώρα να τονίσω ότι η προσπάθεια για συνομολόγηση Κοινού Ανακοινωθέντος είναι η αρχή μιας μεγάλης και επίπονης προσπάθειας για την επιτέλους εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και σίγουρα το Κοινό Ανακοινωθέν δεν αποτελεί την κατάληξη».
Σκληρή στάση από το ΔΗΚΟ 
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για μια «κακή βάση» που θα οδηγήσει σε μια «κακή λύση» και ανέφερε ότι «υπάρχει χρόνος και περιθώριο αποτροπής της εξαιρετικά αρνητικής αυτής εξέλιξης, με την εγκατάλειψη του Κοινού Ανακοινωθέντος».

Σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του ΔΗΚΟ, μετά τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι με το εν λόγω κείμενο η τουρκική πλευρά επιτυγχάνει τις περισσότερες από τις επιδιώξεις της πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. «Το Κείμενο Συμφωνίας» είπε, «επαναφέρει φρασεολογία και πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν, είναι διάσπαρτο με εποικοδομητικές ασάφειες, αναγνωρίζει την ύπαρξη συμφωνηθέντων θεμάτων και επικυρώνει έτσι το ‘έγγραφο Ντάουνερ’».

Επιπλέον, πάντα σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, «παραχωρεί χωριστή κυριαρχία στους Τουρκοκύπριους, επαναφέρει την έννοια της διπλής ιθαγένειας, παραπέμπει σε κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε ‘παρθενογένεση’, περιλαμβάνει νέες υποχωρήσεις της πλευράς σε σχέση με τη πτυχή της διακυβέρνησης, η οποία πρωτίστως ενδιαφέρει την τουρκοκυπριακή πλευρά και δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως αναφορά σε πτυχές που ενδιαφέρουν πρωτίστως την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως η ασφάλεια, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, η επιστροφή των προσφύγων, η αποχώρηση των εποίκων και το περιουσιακό».
BHMA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube