Weather Icon
Διαφθορά , Εγκληματικότητα 19 Φεβρουαρίου 2014

Αποναρκοθετήσεις: Αυτή κιαν είναι εγκληματική οργάνωση. Ποιοι την απαρτίζουν;

Αποναρκοθετήσεις: Αυτή κιαν είναι εγκληματική οργάνωση. Ποιοι την απαρτίζουν;
Τα έγγραφα που φωτίζουν την απάτη στις νάρκες

Πρόγραμμα αποναρκοθέτησης στην περιφέρεια Brcko της Βοσνίας αφορούσε η μοναδική αίτηση που βρέθηκε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
Αποκαλυπτικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο οι υπεύθυνοι της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» αντλούσαν, σε συμφωνία με διπλωματικούς υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών, κονδύλια χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις, φέρνει στο φως η δικογραφία που συνέταξε για την υπόθεση η Οικονομική Αστυνομία.
Συγκεκριμένα, από την πολύμηνη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώθηκε ότι μόνο για ένα από τα συνολικά οκτώ προγράμματα αποναρκοθέτησης, η ΜΚΟ κατέθεσε φάκελο-αίτηση για χρηματοδότηση του προγράμματος από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ). Η μοναδική αίτηση που βρέθηκε κατά την έρευνα αφορούσε πρόγραμμα αποναρκοθέτησης στην περιφέρεια Brcko της Βοσνίας. Επίσης, για κανένα από τα οκτώ προγράμματα αποναρκοθέτησης δεν βρέθηκαν έγγραφα των ελληνικών διπλωματικών αρχών, με τα οποία οι τελευταίες να συνηγορούν στην ανάγκη υλοποίησης των έργων, όπως προβλέπει η ισχύουσα διαδικασία. Παρά τις κραυγαλέες παρατυπίες, η οργάνωση χρηματοδοτήθηκε την περίοδο 2000-2004 με κονδύλια του ΥΠΕΞ ύψους 9 εκατ. ευρώ.

Οι αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας διαπίστωσαν ακόμα ότι το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» δεν υπέβαλε στην ΥΔΑΣ ενδιάμεσες εκθέσεις προόδου παρά μόνο για το πρόγραμμα αποναρκοθέτησης των περιοχών Lipovac 1 και 2 της περιφέρειας Brcko στη Βοσνία. Από τα διαθέσιμα παραστατικά προκύπτει ακόμα ότι η ΜΚΟ εμφανίζεται να ολοκληρώνει τις εργασίες αποναρκοθέτησης νωρίτερα από τις ημερομηνίες που προέβλεπαν οι υπογραφείσες συμβάσεις, ενώ σε έξι από τα οκτώ προγράμματα δεν έχει ακολουθηθεί η διαδικασία εκταμίευσης που είχε προβλεφθεί στις συμβάσεις μεταξύ της ΜΚΟ και της ΥΔΑΣ. Από τη δικογραφία αποκαλύπτεται ακόμα ότι το 73% των παραστατικών εγγράφων που υπέβαλε το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» ήταν ξενόγλωσσα (αραβικά, σέρβικα, αγγλικά) και δεν συνοδεύονταν από επίσημη μετάφραση, όπως προβλέπουν οι διαδικασίες.

Συγκεκριμένα για το πρόγραμμα αποναρκοθέτησης σε Σεράγεβο – Στάριγνραντ της Βοσνίας, η δικογραφία της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει ότι «δεν έχουν ευρεθεί τα έγγραφα υποβολής αίτησης και φακέλου στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών για τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος». Επιπλέον, δεν βρέθηκε επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι η ελληνική πρεσβεία στη Βοσνία συνηγόρησε στην ανάγκη πραγματοποίησης της αποναρκοθέτησης. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκαλύφθηκε επίσης ότι παρότι η ΜΚΟ δεν κατέθεσε ενδιάμεση έκθεση προόδου απέσπασε έγκριση για την καταβολή της β΄ δόσης της χρηματοδότησης ύψους 830.000 ευρώ. Τέλος, εμφανίζοντας ως δωρεές προς την οργάνωση χρήματα που είχαν διαθέσει ως αμοιβές σε εργαζομένους, οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ φέρονται να οικειοποιήθηκαν ποσό ύψους 523.000 ευρώ.

Για την υπόθεση έχει ήδη προφυλακιστεί ο πρόεδρος της ΜΚΟ, ενώ κατηγορούνται ακόμα η σύζυγός του και έξι εν ενεργεία και συνταξιούχοι διπλωματικοί υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων δύο Ελληνες πρέσβεις.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube