Weather Icon

Τουρκία: Επαφές για μεταφορά αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη

Συνάντηση στελεχών των Noble Energy και Delek με τουρκικές εταιρείες

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 
Στην Τουρκία μεταβαίνουν εντός της εβδομάδας στελέχη των εταιρειών Noble Energy και Delek για να συναντηθούν με τις τέσσερις μεγαλύτερες τουρκικές εταιρείες ενέργειας, ώστε να διερευνήσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη με αγωγό μεταξύ Ισραήλ – Τουρκίας.
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται την τουρκική εφημερίδα «Hürriyet», θα έχουν επαφές με τις τουρκικές εταιρείες Zorlu, Enka, Turcas και Çalık.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα πάρουν πληροφορίες για το σχεδιασμό του προγράμματος, το κόστος, την πιθανότητα πώλησης του αερίου στην τουρκική αγορά και για άλλα τεχνικά ζητήματα.

Επίσης, επειδή ο αγωγός θα πρέπει να περάσει από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη τριών χωρών (Ισραήλ, Κύπρου και Τουρκίας), θα πρέπει να δουν πώς θα εξασφαλίσουν τις σχετικές άδειες, όπως αναφέρεται. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι από το Ισραήλ προβλέπεται να προκύψουν 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Η «Hürriyet» επικαλείται επίσης ειδικούς επί θεμάτων ενέργειας οι οποίοι εκτιμούν ότι για την εξαγωγή του φυσικού αερίου ο πιο οικονομικός τρόπος είναι ο αγωγός μέσω Τουρκίας.

Αναφέρουν ότι ο τερματικός σταθμός για υγροποίηση του αερίου (LNG) θα στοιχίσει 10-15 δισ. δολάρια ενώ ο αγωγός μέσω Τουρκίας 2-3 δισ. δολάρια.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube