Weather Icon

Μήνυμα Κομισιόν προς Τουρκία για τη συμφωνία επανεισδοχής

Μήνυμα Κομισιόν προς Τουρκία για τη συμφωνία επανεισδοχής

Του Παύλου Ξανθούλη
Η Κομισιόν με δηλώσεις στον ΑΝΤΕΝΝΑ επιχειρεί να θέσει την Αγκυρα προ των ευθυνών στο μείζον θέμα εφαρμογής της Συμφωνίας Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κομισιόν διαμηνύει ότι εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει τη Συμφωνία, τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις στο διάλογο για ελευθεροποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων Τούρκων πολιτών που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.
Για πρώτη φορά η Κομισιόν επιχειρεί να θέσει την Τουρκία προ των ευθυνών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλώντας την ʼγκυρα να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών με όλα τα κράτη-μέλη, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων για την υποψήφια χώρα.

Ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της αρμοδίας Επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε στον ΑΝΤΕΝΝΑ ότι «η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών προς όλα τα κράτη-μέλη, αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα του ‘οδικού χάρτη’ για ένα καθεστώς ελεύθερης παροχής θεωρήσεων με την Τουρκία», παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς σε αρνητικές συνέπειες για το αίτημα της Κυβέρνησης Ερντογάν που επιθυμεί να εξασφαλίσει καθεστώς ελεύθερων θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤΕΝΝΑ, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία απέστειλε επιστολή προς τις Βρυξέλλες, αναφορικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής, επαναλαμβάνοντας τις τουρκικές θέσεις όπως αυτές εκφράστηκαν την 1η Μαΐου 2004 κατά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την 29η Ιουλίου 2005, κατά την υπογραφή του περίφημου Πρωτοκόλλου.

Η επιστολή αντανακλά την πρόθεση της ʼγκυρας να μην εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επισημαίνει στον ΑΝΤΕΝΝΑ ότι «η Τουρκία έχει υπογράψει τη Συμφωνία Επανεισδοχής χωρίς επιφυλάξεις» και η επιστολή που απέστειλε «δεν έχει καμιά νομική επίπτωση στην υποχρέωση της Τουρκίας όπως απορρέει από τη Συμφωνία».

Συναφείς πληροφορίες του ΑΝΤΕΝΝΑ αναφέρουν ότι οι προειδοποιήσεις των Βρυξελλών για συνέπειες στο διάλογο ελευθεροποίησης των θεωρήσεων διαβατηρίων, αφήνουν παγερά αδιάφορο τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Κυρίως, γιατί η απόφαση για ελεθεροποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων, θα ληφθεί στη βάση ειδικής πλειοψηφίας και χωρίς να απαιτείται ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών, γεγονός που στερεί από τη Κυπριακή Δημοκρατία τη δυνατότητα άσκησης βέτο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube