Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ουκρανία , Ρωσία 23 Ιανουαρίου 2014

Stratfor: Τι κρύβει ο μεγάλος διχασμός στην Ουκρανία

Μετά τον θάνατο διαδηλωτών, ο πρόεδρος της Ουκρανίας καλείται να λάβει σύντομα κρίσιμες αποφάσεις. Η άνοδος των υπερεθνικιστικών και ακροδεξιών ομάδων, η στάση της αντιπολίτευσης και οι ξένες δυνάμεις.

Οι διαδηλώσεις στην Ουκρανία κλιμακώθηκαν κι αναφορές κάνουν λόγο για δύο νεκρούς την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στο κέντρο του Κιέβου. Αυτές είναι οι πρώτες απώλειες από τότε που ξεκίνησαν -προ περίπου δύο μηνών- οι αντικυβερνητκές διαδηλώσεις. Το εάν η κατάσταση της ασφάλειας στο Κίεβο θα ομαλοποιηθεί τις ερχόμενες ημέρες μένει να φανεί, όμως η περαιτέρω αποσταθεροποίηση θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις όχι μόνο για την κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αλλά και για τις ευρύτερες σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία και τη Δύση.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν όταν ο Γιανουκόβιτς αποφάσισε να παγώσει τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή βασικών συμφωνιών ενοποίησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό οδήγησε τους υποστηρικτές της ένταξης στην Ε.Ε. στους δρόμους, σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Οι διαδηλώσεις αυτές σταδιακά πέρασαν από το θέμα της ένταξης στην Ε.Ε. και πήραν γενικότερη αντικυβερνητική μορφή. Αν και το μέγεθός τους έφτασε τις αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές τις πρώτες εβδομάδες, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, και τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, ο αριθμός ήταν σημαντικά μικρότερος.

Για περισσότερα πατήστε Euro2day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube