REAL TIME |

Weather Icon

Επανήλθε η Noble με πρόταση για την εσωτερική αγορά

H Noble εισηγείται υγροποίηση του αερίου της «Αφροδίτης» με πλωτό τερματικό για της ανάγκες της Κύπρου – Έγινε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Επικαιροποίησε την πρότασή της για προμήθεια της εσωτερικής αγοράς με φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Αφροδίτη» η εταιρεία Noble, που έχει τα δικαιώματα στο τεμάχιο «12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, εκπρόσωπος της Noble ανηφόρισε στο Προεδρικό με πρόταση για αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακάλυψε στο «Αφροδίτη» για τις ανάγκες της Αρχής Ηλεκτρισμού και γενικά για την εσωτερική αγορά.

Όπως εξήγησε η εταιρεία στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η ποσότητα φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Αφροδίτη» κατά πάσα πιθανότητα θα είναι γύρω στα 3,5 tcf και το άθροισμα των ποσοτήτων όλων των υπολοίπων κοιτασμάτων στο «12» το πολύ να είναι 1,5 tcf (θα πάρει χρόνο να επιβεβαιωθούν, αφού θα πρέπει να γίνουν γεωτρήσεις και σε άλλα σημεία του «12»). Τα νέα αυτά δεδομένα αλλάζουν τους σχεδιασμούς της Noble, αφού με αυτές τις ποσότητες δεν θα είναι βιώσιμο ένα τερματικό στο Βασιλικό.

Η Noble εισηγήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υγροποιεί το φυσικό αέριο του κοιτάσματος «Αφροδίτη» του τεμαχίου «12» της κυπριακής ΑΟΖ με πλωτό σύστημα υγροποίησης φυσικού αερίου και το 1 tcf να διατεθεί στην κυπριακή εσωτερική αγορά, άλλο 1 tcf για τις ανάγκες της Ελλάδας και 1 tcf να πάει στην Ιταλία. Σύμφωνα με την Noble, με αυτό τον τρόπο η Κύπρος μπορεί να έχει σύντομα φθηνό φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Κύκλοι της Noble λένε ότι η εντύπωση που απεκόμισαν από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι ότι ο Πρόεδρος μάλλον με αρνητικό μάτι βλέπει την εισήγηση της εταιρείας και δείχνει να προκρίνει νέα προκήρυξη προσφορών για την προμήθεια φυσικού αερίου για τiς ανάγκες της ΑΗΚ.

Σημειώνεται ότι η νέα προκήρυξη προσφορών θα αφορά συμβόλαιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (7 – 10 χρόνια), αφού η όλη διαδικασία για αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου φαίνεται να καθυστερεί.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία εκτίμηση της Noble για τις ποσότητες φυσικού αερίου που υπάρχουν στο «Αφροδίτη» είναι πολύ χαμηλότερες των αρχικών προσδοκιών.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube