Weather Icon

Μετ’ εμποδίων η «ενδιάμεση λύση» για το φυσικό αέριο της Κύπρου

Μετ’ εμποδίων η «ενδιάμεση λύση» για το φυσικό αέριο της Κύπρου
Οκτώ προσκόμματα η τελευταία πράξη του προέδρου της ΑΗΚ 

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης
Λευκωσία: Οκτώ προσκόμματα στη συνέχιση της διαδικασίας της «ενδιάμεσης λύσης», έθεσε με μια από τις τελευταίες του πράξεις ως πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ ο Χάρης Τσουρής, με επιστολή του προς τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη.
Σύμφωνα με τον αποχωρούντα πρόεδρο της ΑΗΚ, πρώτο θέμα που τίθεται ώστε η συμφωνία για την ενδιάμεση λύση «να εξασφαλίζει ότι η ΑΗΚ θα παραμείνει βιώσιμη σε όλα τα πιθανά σενάρια του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής», είναι να εξασφαλιστεί ότι οι επερχόμενοι ανταγωνιστές της δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν πιο φθηνά καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή.
Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα ως σημείο «1» στην επιστολή, στην υπό εξέταση περίοδο υπάρχει αβεβαιότητα λόγω «πιθανής διείσδυσης παραγωγών με φθηνότερο φυσικό αέριο εκτός συμβολαίου», αλλά και «πιθανής σύναψης μεταγενέστερου καλύτερου συμβολαίου από τη ΔΕΦΑ για παροχή σε νέους παραγωγούς».

Για τον λόγο αυτό, η ΑΗΚ ζητά από την κυβέρνηση «να προχωρήσει με την κήρυξη της αγοράς φυσικού αερίου ως αναδυόμενης (δηλαδή με περιορισμούς στον ανταγωνισμό)». Πέραν αυτού, θα πρέπει στο συμβόλαιο να περιληφθεί πρόνοια η οποία θα διαφυλάσσει τα συμφέροντα της ΑΗΚ στην περίπτωση τερματισμού της Αναδυόμενης Αγοράς Φυσικού Αερίου.

Δεύτερος μεγάλος φόβος της ΑΗΚ, έναντι του οποίου ζητά εξασφάλιση, είναι ο σχεδιαζόμενος υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς ηλεκτρισμού Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας (EuroAsian Interconnector).

«Στην υπό εξέταση περίοδο υπάρχει αβεβαιότητα λόγω της πιθανής εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ηλεκτρικής διασύνδεσης με άλλες χώρες, η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα χρειάζονται για ηλεκτροπαραγωγή. Η ΑΗΚ επομένως δεν θα πρέπει να παραμένει δεσμευμένη με ποσότητες φυσικού αερίου, τις οποίες δεν θα μπορεί να καταναλώνει και τις οποίες θα είναι υποχρεωμένη να πληρώνει στη ΔΕΦΑ», αναφέρεται στην επιστολή του απερχόμενου προέδρου της ΑΗΚ προς τον υπουργό Ενέργειας.

Η ΑΗΚ ζητά μάλιστα ως προϋπόθεση, «γραπτή διαβεβαίωση από το κράτος (και τη ΡΑΕΚ) ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι οποιεσδήποτε εισαγωγές ηλεκτρισμού οι οποίες θα επηρεάσουν τις υποχρεώσεις της ΑΗΚ στο συμβόλαιο για ολόκληρη την περίοδο του συμβολαίου». Επίσης, θέλει δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης του συμβολαίου σε περίπτωση λειτουργίας του EuroAsian Interconnector.

Η ΔΕΦΑ σε υπηρεσιακό επίπεδο εξετάζει κάποια από τα θέματα που θέτει η ΑΗΚ, ενώ αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα από το Δ.Σ. της ΔΕΦΑ, στο οποίο συμμετέχουν τέσσερις εκπρόσωποι της ΑΗΚ.

Ευελιξία σε ποσότητες και τιμές

Πρόσθετα, η ΑΗΚ νίπτει τας χείρας για τον καθορισμό των ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα περιλαμβάνει το συμβόλαιο για την ενδιάμεση λύση, αφού, όπως αναφέρεται, «έχει υπολογίσει τις ποσότητες με βάση τις παραδοχές που έχει δώσει η ΡΑΕΚ. Υπάρχει όμως αρκετή αβεβαιότητα».

Η αβεβαιότητα στις ποσότητες που ανησυχεί την ΑΗΚ, προέρχεται από περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ που δεν μπορεί να προβλεφθεί αλλά και επέκταση της οικονομικής κρίσης και «συρρίκνωση στην οικονομική ανάπτυξη του κράτους». Έτσι, ζητά και για το λόγο αυτό δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης του συμβολαίου, κάτι που καθιστά πιο πολύπλοκη οποιαδήποτε συμφωνία για ενδιάμεση λύση.

Παράλληλα, ζητά δικαίωμα επαναδιαπραγμάτευσης και σε περιπτώσεις που μπουν στην αγορά μικροί ανταγωνιστές παραγωγοί με φθηνότερα υγρά καύσιμα.

Πρόσθετα, ζητά όπως στο συμβόλαιο ΔΕΦΑ – προμηθευτή, εισαχθεί «μηχανισμός αναθεώρησης της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου» με βάση τις διεθνείς τιμές, αντί απευθείας σύνδεση με το πετρέλαιο.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube