Weather Icon

Φυσικό αέριο Κύπρου: Ξαναμοιράζουν την τράπουλα για ενδιάμεση λύση

Νέος γύρος προσφορών για προμήθεια της Κύπρου με φυσικό αέριο για σκοπούς ηλεκτροδότησης ανοίγει τις επόμενες μέρες
 Οι παίκτες γνωστοί, ο χρόνος τη σύμβασης μεγαλύτερος και όλοι ελπίζουν να μη γίνει και αυτή προσπάθεια γεφύρι της Άρτας

Πράσινο φως δίνει και πάλι η κυβέρνηση για να ανοίξει νέος γύρος προσφορών από εταιρείες που επιθυμούν να προμηθεύσουν την Κύπρο με φυσικό αέριο για σκοπούς ηλεκτροδότησης.
Το εγχείρημα έχει αναλάβει και πάλι η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), η οποία ετοιμάζει πυρετωδώς τα σχετικά έγγραφα για το μειοδοτικό διαγωνισμό.

Αναμένεται να σταλούν στις Βρυξέλλες για έγκριση από την Κομισιόν. Η όλη προκαρκτική διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στο νέο διαγωνισμό αναμένεται να δείξουν όλες οι εταιρείες που είχαν υποβάλει προσφορές στον προηγούμενο κύκλο διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο της λεγόμενης ενδιάμεσης λύσης, ο οποίος είχε άδοξο τέλος.

ΕΠΤΑΧΡΟΝΗ Ή ΚΑΙ ΔΕΚΑΧΡΟΝΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Το νέο στοιχείο είναι πως οι προσφορές θα πρέπει να δοθουν για περίοδο επτά χρόνων, περίπου διπλάσια από τον προηγούμενο διαγωνισμό.

Και αυτό διότι μετά και τη επιβεβαιωτική γεώτρηση της Noble στο τεμάχιο Αφροδίτη κατέστη σαφές ότι η Κύπρος δεν θα μπορεί νωρίτερα να έχει το δικό της αέριο για παραγωγή ρεύματος στις μοναδες της ΑΗΚ στο Βασιλικό.

Στο παιχνίδι των προσφορών πιστεύεται ότι θα μπει ξανά η ρωσική Ιτέρα, η οποία είχε πρωτεύσει στον προηγούμενο κύκλο διαπραγμάτευσης, αλλά η συμφωνία είχε χαλάσει στην τιμή.

Η ρωσική εταιρεία που διατηρεί την περιφερειακή έδρα της στη Λεμεσό είχε προτείνει τιμή για υγροποιημένο άεριο 15.75 δολάρια ανά εκατομμύριο btu, που είχε κριθεί απαγορευτική από την ΑΗΚ και τη ΡΑΕΚ.

Μάλιστα οι Κύπριοι εμπειρογνώμονες είχαν συμβουλεύσει τότε (αρχές Σεπτεμβρίου) τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιδιώξει τιμή γύρω στα 11 δολάρια ανά εκατομμύριο btu.

Βέβαια η επιμήκυνση του χρόνου διάρκειας της σύμβασης αλλάζει τα δεδομένα και επιτρέπει στις εταιρείες να δώσουν, εφόσον το επιθυμούν, χαμηλότερη τιμή για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου.

ΤΟ ΣΥΜΠΙΕΣΜΕΝΟ

Στο επίπεδο των 11 δολαρίων κινείτο πρόταση για προμήθεια συμπιεσμένου αερίου. Μια τεχνολογία που δεν έχει δοκιμαστεί πουθενά μέχρι στιγμής και γι αυτό προκαλεί επιφυλάξεις.

Πάντως, σε περίπτωση που θα υποβληθεί προσφορά για συμπιεσμένο αέριο το newzup.net αντιλαμβάνεται πως θα εξεταστεί πολύ προσεκτικά, αφού αναμένεται να είναι αρκετά συμφέρουσα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ NOBLE

Στο νέο διαγωνισμό θα μπορεί να συμμετάσχει και η Noble, η οποία όπως δημοσίευσε ήδη το newzup.net πρότεινε στον Ν. Αναστασιάδη να προμηθεύσει η ίδια φυσικό αέριο την ΑΗΚ από το κοίτασμα “Αφροδίτη”.

Η πρόταση δεν είχε ενθουσιάσει τον Πρόεδρο, ο οποίος είχε ήδη αποφασίσει να προκηρύξει νέο διαγωνισμό.

Η αμερικανική εταιρεία είχε εισηγηθεί να υγροποιεί το φυσικό αέριο του «Αφροδίτη» με πλωτό σύστημα υγροποίησης φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την πρόταση, τ 1 τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια (tcf) θα μπορούσε να διατεθεί στην κυπριακή εσωτερική αγορά, άλλο 1 tcf για τις ανάγκες της Ελλάδας και 1 tcf να πάει στην Ιταλία.

Σύμφωνα με την Noble, με αυτό τον τρόπο η Κύπρος μπορεί να έχει σύντομα φθηνό φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Κι όλα αυτά, διότι η αμερικανική εταιρεία φέρεται να εκτιμά ότι οι ποσότητες αερίου στο “Αφροδίτη” δεν ξεπερνούν τα 3,5 tcf, γεγονός που καθιστά μη βιώσιμη τη λειτουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό.
Πηγή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube