Weather Icon
Ρωσία , Συρία 17 Ιανουαρίου 2014

Λαβρόφ: Δεν έχουμε «μυστική ατζέντα» με το Ιράν και τη Συρία για τη Γενεύη ΙΙ

Λαβρόφ: Δεν έχουμε «μυστική ατζέντα» με το Ιράν και τη Συρία για τη Γενεύη ΙΙ
Η Μόσχα δεν έχει κάποια «μυστική ατζέντα» με το Ιράν και τη Συρία, για τις επερχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες «Γενεύη ΙΙ», τόνισε σήμερα ο Σεργκέι Λαβρόφ«Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουμε στενή συνεργασία. Και οι τρείς χώρες παίζουν το δικό τους ρόλο στην επίλυση της κρίση, προέχει όμως η ειρηνική επίλυση της συριακής κρίσης και σε αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε όλοι» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες του με τον ιρανό ομόλογό του Μοχάμεντ Τζαφάρ Ζαρίφ.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε σήμερα στη Μόσχα με τον Τζαφάρ Ζαρίφ ενώ αύριο αναμένεται να συναντηθεί με τον Σύριο Υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ. Επίκεντρο των υπουργικών συναντήσεων είναι η κατάσταση στη Δαμασκό, ενόψει της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης Γενεύη ΙΙ, η οποία αποσκοπεί στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση. Ο Τζαφάρ Ζαρίφ αναμένεται επίσης να έχει απευθείας συνομιλίες με τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με πηγή της ιρανικής πρεσβείας στη Μόσχα, και οι τρεις υπουργοί θα έχουν κοινή  συνάντηση με θέμα τη Συρία σήμερα το απόγευμα.
Στις δηλώσεις του ο Λαβρόφ τόνισε πως η Μόσχα θέλει την συμμετοχή της συριακής αντιπολίτευσης στη Γενεύη ΙΙ. Επίσης θεωρεία αναγκαία τη παρουσία εκπροσώπων της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. 
Από την πλευρά του ο ιρανός υπουργός δήλωσε πως η Τεχεράνη προτίθεται αν συμμετέχει στη Γενεύη ΙΙ μόνο εάν λάβει άνευ όρων πρόσκληση. «Δεν δεχόμαστε προϋποθέσεις για τη συμμετοχή μας στις ειρηνευτικής συνομιλίες για τη Συρία,  και αυτό είναι θέμα τιμής και αξιοπρέπειας του Ιράν» είπε ο Ζαρίφ.
Ρωσία και ΗΠΑ, οι κύριοι διοργανωτές των ειρηνευτικών συνομιλιών διχάζονται όσον αφορά την συμμετοχή του Ιράν. Τόσο η Μόσχα όσο και η Τεχεράνη στηρίζουν το καθεστώς Ασσαντ και απορρίπτουν κάθε χρήση βίας ως μέτρο λύσης και παρέμβασης. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι από την πλευρά του δήλωσε πρόσφατα πως δέχεται τη συμμετοχή του Ιράν στις ειρηνευτικές συνομιλίες μόνο σε ανεπίσημο ρόλο.  
Τέλος και η συριακή αντιπολίτευση απαιτεί την αποπομπή του σύριου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του αιματηρού εμφυλίου στη Συρία, που έχει κοστίσει πάνω από 130.000 ανθρώπινες ζωές.
Πηγή: RIA Novosti, Η Ρωσία Τώρα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube