Weather Icon
Γενικά θέματα 17 Ιανουαρίου 2014

Ρωσία και Λατινική Αμερική οι επόμενες «πρωταγωνίστριες» στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου

Ρωσία και Λατινική Αμερική οι επόμενες «πρωταγωνίστριες» στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου
Την πεποίθηση ότι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου θα απογειωθεί στη Ρωσία και τη Λατινική Αμερική τις επόμενες δύο δεκαετίες εξέφρασε η BP, μια από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες πακοσμίως, γεγονός αυξάνει τις ελπίδες ότι η επανάσταση προσφοράς πετρελαίου που υπάρχει στην Αμερική μπορεί να… ξεσπάσει και αλλού.

Στη μακροσκελή μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας, η BP αναφέρει ότι η Ρωσία θα παράγει περίπου 800.000 βαρέλια σχιστολιθικού πετρελαίου ημερησίως μέχρι το 2035 και άλλα 700.000 βαρέλια η Νότια Αμερική, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Η BP πιστεύει ότι η εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται κατακόρυφα τουλάχιστον για δύο δεκαετίες. Αυτή η πρόβλεψη έρχεται σε αντίθεση με εκείνη που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας τον περασμένο Νοέμβριο, όπου αναφερόταν ότι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου θα έχει περιορισμένο ρόλο στην αγορά και ότι θα πάρει την κατιούσα έως το 2035. Κι όλα αυτά την ώρα που άλλες χώρες προσπαθούν να μυηθούν στις τεχνικές εξόρυξης από σχιστολιθικά πετρώματα, στις οποίες πρωτοπόροι είναι η Βόρεια Ντακότα και το Τέξας. «Παρατηρούμε ότι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου συνεχίζει την ανοδική πορεία της (…) Αυτή η ανοδική τάση καθορίζεται από το γεγονός ότι κι άλλες χώρες επιθυμούν να συμμετάσχουν την εξόρυξη», δήλωσε οΚριστόφ Ρούελ, επικεφαλής οικονομολόγος της BP.
Αλλάζουν οι ισορροπίες
Η ραγδαία αύξηση στην εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ έχει ήδη επιφέρει αλλαγές στην παγκόσμια αγορά, αφού η ζήτηση από πλευράς Αμερικής έχει μειωθεί, γεγονός που έχει αναγκάσει τους εξαγωγείς του OPEC, όπως η Σαουδική Αραβία και η Βενεζουέλα, να στραφούν στην ταχέως αναπτυσσόμενη ασιατική αγορά. Εταιρίες όπως η Royal Dutch Shell και η Chevron έχουν ήδη ξεκινήσει την αναζήτηση πετρελαίου στο ρωσικό Μπαζένοφ, ένα σχιστολιθικό στρώμα, ίσως το μεγαλύτερο του κόσμου, που βρίσκεται στη λεκάνη της Δυτικής Σιβηρίας, καθώς και στη Βάκα Μουέρτα της Βενεζουέλας, και η αμερικανική υπηρεσία για τα ενεργειακά θέματα έχει δηλώσει ότι η Ρωσία διαθέτει περισσότερες πηγές σχιστολιθικού αερίου ακόμα και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πάντως ο Κριστόφ Ρούελ προειδοποίησε τους καταναλωτές να μην περιμένουν μείωση στην τιμή του πετρελαίου, παρά την αύξηση της προσφοράς του, γιατί ο OPEC, που ελέγχει πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμου αποθέματος πετρελαίου, πιθανότατα να έχει μικρότερη παραγωγοί. «Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες δεν διανύουν… ρόδινες περιόδους (…) Παρ’ όλα αυτά είναι απίθανο να βιώσουμε μια κατάρρευση των τιμών, όπως είχε συμβεί στη δεκαετία του ’80», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent τα τελευταία χρόνια κινήθηκε, κατά μέσο όρο, πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ την περασμένη Τετάρτη η τιμή του έκλεισε στα 106,50 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με την BP, σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι το 2035 η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 5.700.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Σε εκείνο το χρονικό σημείο το σχιστολιθικό πετρέλαιο θα αντιστοιχεί στο 7% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.
Πηγή: Financial Times – ft.com, Η Ρωσία Τώρα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube