Weather Icon

Αναστασιάδης: Στόχος η Κύπρος να καταστεί ενεργειακό κέντρο

Με δείπνο στην ιστορική έπαυλη Lancaster House του κεντρικού Λονδίνου που παρέθεσε προς τιμή του ο Υφυπουργός Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου Μάικλ Φάλον ολοκλήρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη βρετανική πρωτεύουσα.
Στο δείπνο παρακάθισαν οι Υπουργοί κ.κ. Κασουλίδης και Λακκοτρύπης και επιχειρηματίες της Βρετανίας, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα των υδρογονανθράκων.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ένας από τους στόχους της κυβέρνησής του είναι η επανατοποθέτηση της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου στη βάση μιας πιο εξωστρεφούς προσέγγισης, που στοχεύει στην προώθηση διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας με τους γείτονες μας.

Η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων, είπε, αποτελεί μεγάλη εξέλιξη για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνοντας ότι οι τεράστιες επενδύσεις, που απαιτούνται για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, δημιουργούν τη δυναμική για μεγαλύτερη συνεργασία. Σημείωσε ότι η Κύπρος δεν αποτελεί μέρος των προκλήσεων που χωρίζουν τους εταίρους στην περιοχή, αλλά τον κοινό παρονομαστή στην επιδίωξη του οράματος για αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων, ως ένας καταλύτης για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Παράλληλα, επισήμανε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα μέτρα, που απαιτούνται, ώστε η Κύπρος να καταστεί ενεργειακό κέντρο προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Ο Βρετανός Υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι η ανεύρεση υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι βρετανικές επιχειρήσεις, είπε, ενδιαφέρονται να εργαστούν με την Κύπρο για την αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων.

Ιστορική επίσκεψη στο Λονδίνο

Στο μεταξύ,ιστορική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, την επίσκεψή του στο Λονδίνο και τη συνάντησή του με τον Βρετανό Πρωθυπουργό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Ντέιβιντ Κάμερον για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις προσπάθειες, που καταβάλλει η ε/κ πλευρά για κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν, γεγονός, που θα επιτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Είναι πολύ σημαντικό, τόνισε, η βρετανική κυβέρνηση να υποστηρίζει αυτό που εισηγείται η ε/κ πλευρά, ότι η ομόσπονδη ενωμένη Κύπρος να έχει μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.
 
Εξέφρασε, ακόμη, την ικανοποίησή του για τη ρύθμιση της ανάπτυξης των περιοχών εντός των ορίων των βρετανικών Βάσεων.

Την ενεργό δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια συνολική λύση του κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις αρχές, που διέπουν την ΕΕ, με ένα κράτος που θα έχει μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α., επαναβεβαιώνει το κοινό ανακοινωθέν, που ακολούθησε τη συνάντηση του Προέδρου της δημοκρατίας με τον Βρετανό Πρωθυπουργό.

Η Λευκωσία συμφώνησε σε συμπόρευση με το Λονδίνο σε μια σειρά από θέματα, στο πλαίσιο της ΕΕ, που αφορούν, κυρίως, ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων.

Συμφωνήθηκε, επίσης, να συνεχιστεί η στενή συνεργασία και στα θέματα ενέργειας, ιδιαίτερα, στην εκπαίδευση και κατάρτιση, γι’ αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.
Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube