Weather Icon

Τι είπε η κούρδισσα Μπεσέ Χοζάτ και πώς το αντιλήφθηκε το ΑΠΕ

Τι είπε η κούρδισσα Μπεσέ Χοζάτ και πώς το αντιλήφθηκε το ΑΠΕ
Σάββας Καλεντερίδης

Η Μπεσέ Χοζάτ, ηγετικό στέλεχος του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος
Σχετικό άρθρο: Υπόνοιες από κουρδική οργάνωση για «λόμπι των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης»
Είδα χθες το τηλεγράφημα του ΑΠΕ και τις αντιδράσεις των Αρμενίων της Κωνσταντινούπολης και είπα να μην ασχοληθώ.

Όμως το θέμα πήρε διαστάσεις και αναγκάστηκα να κάνω την παρούσα παρέμβαση, για να γίνουν κάποιες αποσαφηνίσεις, οι οποίες είναι αποτέλεσμα μελέτης των επίμαχων δηλώσεων της Χοζάτ και συζητήσεων με στελέχη του κουρδικού κινήματος στην Ευρώπη.
Να δώσουμε λοιπόν ορισμένες διευκρινήσεις, για να κατανοήσουν οι αναγνώστες τον πλήρες νόημα των δηλώσεων της Χοζάτ.
Αναφερόμενη στην πορεία της επίλυσης του Κουρδικού, είπε ότι υπάρχουν παράγοντες που δρουν ανασχετικά και δεν επιτρέπουν την κυβέρνηση να κάνει βήματα εκδημοκρατισμού.
Αυτοί οι παράγοντες είναι το κίνημα Γκιουλέν, που έχει δημιουργήσει ένα παράλληλο κράτος και για να εξπυηρετήσει τους δικούς του σκοπούς, εξ αντικειμένου αντιστρατεύεται την πορεία εκδημοκρατισμού και άρα την πορεία επίλυσης του Κουρδικού.
Όσον αφορά τους Έλληνες και τους Αρμένιους, είπε ότι με τις οργανώσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων και τις κινήσεις αναγνώρισης της γενοκτονίας που γίνονται διεθνώς, ενεργοποιούν τα συντηρητικά και εθνικιστικά αντανακλαστικά του τουρκικού κράτους και της κοινωνίας, δημιουργούν σοβαρό προβληματισμό και εκ των πραγμάτων επιβραδύνουν την πορεία εκδημοκρατισμού.
Αυτές τις οργανώσεις και όχι τις οργανώσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, τις παρομοιάζει με παράλληλες κρατικές δομές που λειτουργούν στα οικεία κράτη και με τη δράση τους επηρεάζουν εκ των πραγμάτων την πορεία εκδημοκρατισμού της Τουρκίας και το σχέδιο λύσης του Κουρδικού.
Συμπερασματικά, η Μπεσέ Χοζάτ, με τον τρόπο που αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα θέματα, άφησε πολλά παράθυρα ανοικτά για παρερμηνείες και εκτιμώ ότι θα ακολουθήσει και δική της διευκρίνηση. Πάντως, πριν γίνουν τα τηλεγραφήματα, καλόν είναι να γίνονται και ορισμένες ερωτήσεις και διασταυρώσεις, εκτός από επισταμένη μελέτη σε βάθος σε θέματα τόσο σοβαρά, που επηρεάζουν τις ήδη καταρρακωμένες ελληνοκουρδικές σχέσεις.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube